Konsertissa: Marzi ja Sinfonietta

 

Electrics: Tapiola Sinfonietta, Marzi Nyman & sähkökitara: Reich, Muhly, Adams

Espoo on suurenmoisen musikaalinen ja virkeästi soiva kaupunki. Musiikin eri genret ovat monipuolisesti ja laadukkaasti edustettuna kaupunginorkesterin, kaupunginkirjaston, musiikin eri oppilaitosten ja työväenopiston musiikkipalvelujen tarjonnassa.

Espoon kaupungin kaikki kulttuurityöläiset tavoittelevat samaa päämäärää: kaupunkilaisten ja vierailijoiden yhä syvempää hyvinvointia ja elämäniloa musiikin, tanssin, teatterin ja kuvataiteen keinoin. Taide virkistää, parantaa ja luo yhteisöllisiä kokemuksia ja kuulumista yhteiseen maailmaan. Miten tärkeää ja turvallista lääkettä ankaraan  arkeen. Valoa ja voimaa mieleen ja sieluun, eväitä yhä parempaan elämänhallintaan.

Urbaanissa ja viheriöivässä Espoossa elää ja musisoi kymmeniä kuoroja, useita harrastajaorkestereita, satoja musiikin ammattilaisia ja opiskelijoita. Tapiolasali ja Louhisali Espoon kulttuurikeskuksessa ja Leppävaaran Sellosali kera pienempien kulttuuritalojen kutsuvat kaikkia mukaan musiikin juhlaan, melodian ja rytmin sykkeeseen. Musiikin ilo, valo ja rakkauden liekki kuuluvat kaikille.

TAPIOLA_SINFONIETTA_02_Antti_Kangassalo-e1403087016892-285x198.jpg

Tapiola Sinfonietta. Kuva: Antti Kangassalo

Kaupunginorkesterimme Tapiola Sinfonietta on kansainvälisen tason nuorekas soittajisto, joka wieniläisklassisen, 1900-luvun klassikoiden ja tämän päivän teosten lisäksi venyy muun muassa poikkitaiteellisiin projekteihin ja sykähdyttäviin lastenmusiikkiteoksiin. Orkesteri myös haastaa yleisöään ja tuulettaa perinteisiä konserttikonventioita rock- ja jazzmusiikilla aika ajoin.

Kitaristi ja säveltäjä Markus "Marzi" Nyman (s. 1979) on yksi orkesterin kolmesta taiteellisesta partnerista. Hän on musiikin monitaikurina puhaltanut uutta elinvoimaa suomalaiseen konserttielämään ylittämällä rennosti ja suvereenisti perinteisiä musiikin genrerajoja. Tässä hän seuraa orkesterin aikaisemman taiteellisen partnerin Pekka Kuusiston jalanjälkiä. Hänen innoittunut ja intuitiivinen soittonsa ja omaperäinen sointimaailmansa ihastuttaa monenikäisiä, nuoria ja aikuisia.

Marzi_Nyman_credit_Maarit_Kytoharju.jpg

Marzi Nyman. Kuva: Maarit Kytöharju

”Rakastan sähkökitaraa, se on sävykirjoltaan ylivoimainen soitinten kuningas. Musiikissa on tärkeintä mielettömän upea fiilis.”, tunnustaa Marzi. Sähkökitara sopii minusta yllättävän hyvin myös klassiseen musiikkiin, sitä tuudittamaan tai tykittämään. Tuska lymyää siellä jossakin kaukana, kuin taustavoimana, musiikin synnyttämälle puhtaalle ilolle.

Klassista amerikkalaista minimalismia 

Perjantaina 4.3. klo 19 Tapiolasalin musiikillinen illallinen tarjoaa hieman erikoisempaa ja eksoottisempaa Tapiola Sinfoniettan ohjelmistoa. Heiltähän tämäkin onnistuu! Klassista  amerikkalaista minimalismia, tonaalisesti sävyttynyttä ja runsaasti toistokuvioita sisältävää musiikkia, virtaavan konsertin sieluna sykkii Marzi Nymanin sähkökitara kera sielukkaasti svengaavan Tapiola Sinfoniettan. John Adamsin (s. 1947) postminimalistisen Kamarisinfonian (1992),Steve Reichin (s. 1936) minimalistisen klassikon Electric Counterpointin (1987) ja Nico Muhlyn(s. 1981) teoksen Drones, Variations, Ornaments (2011) johtaa orkesterin konserttimestari Janne Nisonen.

Janne_Nisonen1-Ida-Nisonen-285x198.jpg

Janne Nisonen. Kuva: Ida Nisonen

Hän on johtanut orkesteria usein omalta paikaltaan ja esiintyy myös viulusolistina ja kamarimuusikkona. Hän aloittaa Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina syksyllä 2016 nykyisen työnsä lisäksi.

Teokset esittelee tarkemmin FM Johanna Lehtinen-Schnabel Espoon kulttuurikeskuksen lämpiössä ennen konserttia pe 4.3. klo 18.15–18.45.

Konsertti on maksullinen. Lisätietoa täällä.

 Nico_Muhly_2014.jpg

Säveltäjä Nico Muhly.

Tutustu ennalta illan teoksiin näistä videolinkeistä:

John Adams: Kamarisinfonia  https://www.youtube.com/watch?v=Q-VQnW3mDAE

Steve Reich:  Electric Counterpoint https://www.youtube.com/watch?v=HMLp29KQlzc

Nico Muhly: Drones, Variations, Ornaments https://www.youtube.com/watch?v=9u92gBNrKP4

Konsertin teoksia CD-levyillä HelMet-kirjastoissa:

Adams, John: Chamber symphony http://luettelo.helmet.fi/record=b1127484~S9*fin

Absolute Ensemble:Chamber symphonies / Adams, Schoenberg http://luettelo.helmet.fi/record=b1126990~S9*fin

Steve Reich: Different trains / Steve Reich ; The Kronos Quartet (sisältää Electric Counterpointin) http://luettelo.helmet.fi/record=b1474288~S9*fin

Steve Reich: Phases : a Nonesuch retrospective (sisältää Electric Counterpointin)http://luettelo.helmet.fi/record=b1811601~S9*fin

Mats Bergström: Substring bridge (sisältää Electric Counterpointin) http://luettelo.helmet.fi/record=b1746294~S9*fin

********

Maanmainio Marzi Nyman Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina ja omaäänisenä valona tähtikaartissa

Marzi Nyman soitti pianoa kymmenen vuotta, ennen kuin alkoi varsinaisesti soittaa kitaraa. Hän harjoitteli kitaransoittoa Jarmo Saaren opetuksessa Tapiolan lukion musiikkilinjalla. Muistan hänet Tapiolan kirjaston musiikkiosaston valovoimaisena asiakkaana ja Espoon kulttuurikeskuksen ja muiden musiikkimestojen laajasti huseeraavana sähkökitaristina, jo orastavana ”musiikin kamelonttina”. Etsimässä esikuviensa, kaveriensa ja omia levyjään. Selailemassa nuotteja, kirjoja ja musiikkilehtiä. Hyvin monelle musiikin ammattilaisella kirjaston musiikkitarjonta on ollut lähtökohta; elintärkeä aarreaitta ja uralla eteenpäin työntävä voimavara. Se on ja voi olla sitä myös tänä päivänä, vaikka maailma onkin muuttunut joiltain osin.

Lukioikäisenä hän soitti jo Nylon Beatin taustayhtyeessä. Sen jälkeen seurasi Espoon pop- ja jazzopisto Ebeli tärkeine kavereineen kuten pianisti Lenni-Kalle Taipale ja rumpali Rami Eskelinen. Vuonna 1998 Marzi aloitti opinnot Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Sen jälkeen hän on esiintynyt useiden eri kokoonpanojen kanssa, muun muassa Nylon Beatissa vuosina 1999–2001, Hemma Beastissä, UMO Jazz Orchestrassa, Husbandissa, Iiro Rantala New Triossa ja GG Caravanissa. Marzi on myös säveltänyt eri orkestereille, tehnyt töitä televisioon ja elokuviin; soittanut myös tähän mennessä noin neljälläkymmenellä levyllä.

Marzi_Nyman_2_c_Antti_Kangassalo-285x198.jpg

Marzi Nyman Tapiola Sinfoniettan solistina. Kuva: Antti Kangassalo

Solistin sanova, kommunikoiva ja leikittelevä tyyli ja tärkeät piuhat ja pedaalit

Nyman julkaisi sooloalbuminsa vuonna 2006. Marzi-levyllä hänen kanssaan soittavat basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen, jotka ovat Nymanin kanssa esiintyneet kokoonpanossa Marzi Nyman Trio. Nyman valittiin vuonna 2012 Espoo Big Bandin vakituiseksi kapellimestariksi. Hänen soitto ja soittotapana sanoo ja kommunikoi, ikään kuin leikittelee. Englannin kielen soittamista ilmaiseva verbi play osuu hänen kohdallaan todella nappiin.

Kitaran lisäksi Nymanille tärkeitä ovat piuhojen peitossa olevat pedaalit ja muu tekniikka, mikä mahdollistaa vaihtelevan, hänelle tunnusomaisen eli kummallisen, hypnotisoivan ja taianomaisen äänimaailman. Pedaaleilla sekä sisäänrakennetulla nauhurilla voi tehdä paljon, mm. nauhoittaa bassolinjat ja soittaa itse niiden päälle. Kaikki tämä yhdestä kitarasta, yhden miehen soittamana. Palkintoja ja tunnustuksia hänelle on jo sadellut useita: Pori Jazzin Vuoden taiteilija 2003, Teosto-palkinto 2006 yhdessä Sampo Haapamäen kanssa, Espoon kulttuuripalkinto 2014 (jaettu). Onnellinen orkesteri, kapellimestari Janne Nisonen ja sydänlämmin Marzi-partneri kiittävät jo etukäteen maailman parasta konserttiyleisöä! Tervetuloa rytmikylpyyn, sävyjen ja svengin kevätkimaraan.

                Teksti: Rose Sirviö