Kunta-alan lakko vaikuttaa kirjastojen toimintaan

Kunta-alan lakko vaikuttaa Helmet-kirjastojen toimintaan. Työntekijäjärjestöt JUKO, JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet, että lakko kestäisi seitsemän vuorokautta eli 3.–9.5. 

Helsingissä osa kirjastoista auki

Helsingissä on 37 kirjastoa, joista 15 kirjastoa ja kirjastoauto pystytään pitämään auki lakon aikana rajoitetusti. Auki olevia kirjastoja ovat Etelä-Haagan kirjasto, Herttoniemen kirjasto, Jätkäsaaren kirjasto, Kallion kirjasto, Kontulan kirjasto, Laajasalon kirjasto, Lauttasaaren kirjasto, Munkkiniemen kirjasto, Maunulan kirjasto, Oulunkylän kirjasto, Pasilan kirjasto, Pitäjänmäen kirjasto, Paloheinän kirjasto, Roihuvuoren kirjasto ja Viikin kirjasto. Lisäksi kirjastoauto liikkuu iltareitit normaaliaikataulun mukaisesti. Viikonloppuna la 7.5. ja su 8.5. kolme omatoimikirjastoa on auki (Herttoniemen kirjasto, Laajasalon kirjasto ja Lauttasaaren kirjasto), muut kirjastot ovat kiinni viikonloppuna. 

Keskustakirjasto Oodi ei ole avoinna, mutta lainattuja teoksia voi käydä palauttamassa kirjaston ala-aulassa olevaan palautusautomaattiin normaalien aukioloaikojen mukaan arkisin klo 8-21 ja viikonlopun aikana klo 10-20. Oodin ensimmäisessä kerroksessa olevat nuorisotila on avoinna keskiviikkona, torstaina ja perjantaina klo 15-21. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rokotustodistuspiste, EU:n toimipiste, ravintola ja Kino Regina ovat auki normaalisti omien aukiolojensa mukaan.

Pääosa kirjastojen tapahtumista on peruttu.

Katso ajantasaiset tiedot: hel.fi/uutiset

Ohjeita toimintaan lakon aikana: 

Helmet-haku ja Omat tiedot 

Helmet-haku ja Omat tiedot ovat käytössä, joten lainojen uusiminen, aineiston varaaminen sekä varausten peruminen ja lukitseminen on mahdollista. Maksuja voi maksaa verkkomaksuna. 

Eräpäivät

Eräpäivät 3.–9.5.2022 siirretään keskitetysti eteenpäin niin, että lainat erääntyvät porrastetusti 10.–13.5.2022. Uuden eräpäivän voi tarkistaa Helmet-haun Omista tiedoista. Siirto koskee kaikkien Helmet-kirjastojen lainoja. Lainoista, joiden eräpäivät on siirretty, ei siis kerry lakon aikana sakkoja.

Eräpäivät siirretään vasta lakon alkaessa 3.5., joten eräpäiväilmoitukset 3.–5.5. erääntyvistä lainoista voidaan lähettää, vaikka lainojen eräpäivä siirtyisi. Jos lakon aikana erääntyvä laina on ehditty uusia ennen 3.5., ei eräpäivää siirretä. 

Myöhässä olevien (ennen 3.5.2022 erääntyneiden) lainojen eräpäiviä ei siirretä ajolla. Myöhässä olevista lainoista kertyy myöhästymismaksua. Voit uusia lainat Helmet-haun Omissa tiedoissa, jos niihin ei kohdistu varauksia.

Lakon aikana erääntyvät varaukset 

Varaushyllyissä on varauksia, jotka erääntyvät lakon aikana. Niitä ei heti poisteta varaushyllyistä vaan pidetään lakon jälkeen noudettavana kolme päivää.  

Uudet varaukset 

Lakon aikana uusia varauksia ei käsitellä normaalisti eikä toimiteta varaushyllyyn. Lakon jälkeen varausten toimitusajat saattavat olla normaalia pidempiä, koska varauksia ei todennäköisesti voida kerätä ja kuljettaa kirjastojen välillä normaalisti lakon aikana. 

Tapahtumat ja tilavaraukset 

Lakon aikana suljettujen kirjastojen tapahtumat perutaan. Avoinna olevissa kirjastoissa tapahtumia saatetaan järjestää henkilökuntatilanteen sen salliessa, mutta peruutukset ovat mahdollisia myös näissä kirjastoissa. Joissain tapauksissa tapahtumille saatetaan etsiä uusi ajankohta lakon päätyttyä. Uudesta ajankohdasta tiedotetaan erikseen. 

Niissä kirjastoissa, jotka suljetaan lakon vuoksi, eivät myöskään varattavat tilat tai laitteet ole käytettävissä. 

Toteutuessaan lakko viivästyttää asiakkaiden yhteydenottoihin ja palautteisiin vastaamista.

Lisätietoa lakon vaikutuksista 

Vantaa

Espoo

Helsinki 

Kauniainen