Lippulaivan kirjasto avautui 31.3.2022

Kestävän kehityksen mallikirjasto

Kierrätetyillä huonekaluilla, luonnonläheisillä materiaaleilla ja väreillä kirjastosta luodaan oma kauppakeskuksesta erottuva maailmansa, joka heijastaa paikallisidentiteettiä. Espoonlahden luonto ja saaristo ovat innoittaneet sisustusta, ja kirjastosta voi löytää huonekaluja esimerkiksi Soukan kirjastosta ja espoonlahtelaisesta yökerhosta. Kirjaston aulaa koristaa soukkalaisen kirjailija Ilkka Auerin ja Meritorin alakoululaisten yhtenen fantasiakartta Espoonlahdesta.

- Haluamme tarjota vaihtoehtoja perinteiselle julkisten tilojen skandinaaviselle tyylille. Uudet julkiset hankkeet voivat asukkaiden kanssa toteuttaa kestävää kehitystä persoonallisella tavalla, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Juha Kortesluoma.

Kirjaston sisätilat on suunnitellut KVA Arkkitehdit, ja kierrätyskalustusta on toteutettu yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa. Mittatilauksena tehdyt kirjastokalusteet on toteuttanut F-inno Oy.

Kirjastoa viimeistellään myös avaamisen jälkeen

Kunnianhimoisen vision varmistamiseksi kirjastotila rakentuu vielä avajaisten jälkeen, ja kirjaston kokoelmat ja palvelut täydentyvät kevään aikana. Lähes 3000 neliömetrin kokoiseen kirjastoon tulee yli 75 000 lainattavaa nidettä ja asukkaiden toiveiden mukaan koostettu lehtivalikoima.

Haluaisitko kokata yhteisökeittiössä? Tutustu uuden kirjaston tiloihin!

Kirjastossa on tarjolla myös erilaisia asukkaiden nimeämiä tiloja harrastamiseen ja työskentelyyn kuten kokoustilat Kajuutta ja Hytti, tapahtumille ja näyttelyille monitoimitila Salonki sekä kerhoille pajatila ja erillinen ompeluhuone Solmu. Uutuutena koko Espoon kaupunginkirjastossa tulee asukkaiden käyttöön yhteisökeittiö Kapyysi, joka mahdollistaa ruokakerhot ja kokkausta. Kapyysissa on otettu huomioon myös saavutettavuus.

Lapsiperheiden toiveiden perusteella suunniteltu suuri perhealue sisältää satuhuone Satulaivan ja minikeittiön lasten eväshetkille sekä vaunuparkin omalla sisäänkäynnillä. Kirjastosta voi lainata tarvikkeita lastenkutsujen järjestämiseen. Kirjastossa on myös oma erillinen pelialue Messi, jota on ideoitu erityisesti nuorten kanssa.

- Yhdessä tekeminen on osa kirjastoamme, ja kutsumme kaikki mukaan ideoimaan ja toteuttamaan kirjastoon toimintaa ja yhteisöllisyyttä vaikkapa lukupiirien, ruoanlaiton tai käsitöiden parissa, sanoo Juha Kortesluoma.Iloinen sattuma on, että samana vuonna 2022 kuin kirjasto aukeaa, täyttää Espoon kaupunginkirjasto kunnallisena palveluna 100 vuotta ja koko Espoo kaupunkina 50 vuotta.