Maunulaan nousee uusi kirjasto

Ajatus Maunulan monitoimitalosta on ollut vireillä jo 1980-lopulta asti. Aluksi ideoinnissa mukana olivat työväenopisto ja kirjasto, mutta 2010 kumppaniksi tuli myös nuorisoasiainkeskus. 

Vuonna 2013 käynnistynyt Helsingin kaupungin demokratiapilotti konkretisoi hankkeen.

Osansa uuteen monitoimitaloon ovat tuoneet alueen asukkaat, jotka Maunulan kirjaston johtaja Anne Dikertin mukaan ovat ottaneet aktiivisesti osaa hankkeen suunnitteluun. 

Maunulan demokratiahanke järjesti viime syksynä työpajan, jossa asukkaat yhdessä arkkitehdin, kirjaston ja muiden talon toimijoiden kanssa suunnittelivat vuonna 2016 valmistuvaksi suunnitellun rakennuksen tiloja.

Tänä syksynä on puolestaan tarkoitus suunnitella monitoimitalon toimintaa.

Uudet tilat helpottamaan asiointia
Uusi kirjasto siirtyy Suursuon sairaalan luota lähemmäs Maunulan keskustaa, useiden bussilinjojen reitin varrelle.

- Nykyinen sijainti on koettu hankalaksi, eikä se ole tavoittanut asiakkaita tarpeeksi hyvin, Dikert kertoo. Helppo saavutettavuus onkin yksi suurimmista kriteereistä suunnittelussa.

Kirjaston naapuriin tulee S-Market. Kaupasta on suora yhteys kirjaston tiloihin, jolloin asiakkaiden on helppo hoitaa useampia asioita samalla käynnillä.

Kirjaston sijainnin muutoksella tavoitellaan myös uusia kävijöitä. Nykyäänpäivittäisiä kävijöitä Maunulan kirjastolla on noin 200–300 ja tavoitteena on kasvattaa lukua 500 asiakkaaseen päivässä.

Maunulaan myös itsepalvelukirjasto
Maunulassa asuu reilut 8500 ihmistä ja alueella on paljon lapsiperheitä. Kirjasto haluaakin huomioida erityisesti lapset ja lapsiperheet uusissa tiloissaan muun muassa tapahtumilla.

- Asiakkaita on ajateltu myös aukioloaikojen laajentamisessa. Maunulan kirjastoa on tarkoitus laajentaa itsepalvelukäyttöön, jolloin kirjasto olisi avoinna arkisin 21–22 asti. Vastaava itsepalvelukirjasto on käytössä jo Vantaan Pointin kirjastossa, johtaja sanoo.

Maunulalaiset ovat aktiivisesti kiinnostuneita alueensa tapahtumista ja monitoimitalon rakentaminen on herättänyt mielenkiintoa vanhojenkin asiakkaiden keskuudessa.

- Saatetaan kysellä tiskillä, että mitenkäs se etenee ja koska on muutto, Dikert kertoo.

Lisätietoja:

Maunulan kirjasto

Helsingin kaupungin demokratiapilotit

Arkkitehtitoimisto K2S

Teksti: Aino Kivistö
Kuvat: Arkkitehtitoimisto K2S

Jutun kirjoittaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelija.