Nuortenkirja kelpaa aikuisellekin

Nuorten aikuisten kirjallisuus on ollut jo muutaman vuoden ajan suosittua myös aikuisten lukijoiden keskuudessa. Esimerkiksi kesän 2014 hitti oli John Greenin syöpää sairastavista nuorista kertova Tähtiin kirjoitettu virhe. Sen varausjonot kasvoivat satoihin sen jälkeen, kun kirjan pohjalta tehty elokuva tuli teattereihin.

Kirjastovirkailija Saana Mäensivu Koivukylän kirjastosta arvelee, että aikuisia kiinnostavan nuortenkirjabuumin aloitti Stephenie Meyerin vampyyriromanssisarja Twilight. Ensimmäinen neljästä Twilight-kirjasta julkaistiin vuonna 2005, ja kirjat on myös sovitettu elokuvaversioiksi. Mäensivu pani merkille aikuisten kiinnostuksen vampyyrisaagaan heti sen ilmestyttyä.

– Twilightit pistivät ensimmäisenä silmään kirjoina, joita aikuisetkin uskalsivat myöntää lukevansa. Elokuvat ovat saattaneet tehdä kirjoista helpommin löydettäviä ja lähestyttäviä, Mäensivu sanoo.

Vampyyrit eivät kuitenkaan ole enää muodikkain nuortenkirjojen aihe. Myös ihmissudet ja keijut ovat laskussa. Nyt kirjoissa käsitellään avaruusolioita ja scifi-tematiikkaa, superihmisiä, joilla on outoja kykyjä. Tuoreita lajityyppejä edustavat myös dystooppiset, sortunutta yhteiskuntaa käsittelevät kirjat, kuten Suzanne Collinsin Nälkäpeli tai Veronica Rothin Outolintu, sekä nuorille suunnatut dekkarit.

– Salla Simukan Lumikki-trilogia saattoi aloittaa nuortendekkaribuumin. Tähän lajiin kuuluvat teokset ovat realistisempia ja tummasävyisempiä kuin vaikkapa Viisikot.

Näiden rinnalla elävät kuitenkin realistiseen maailmaan sijoittuvat kertomukset, jotka ovat aina suosittuja, vaikka niistä ei tule varsinaisia ilmiöitä.

Rehellisyys viehättää

Nuorten aikuisten kirjojen varsinainen kohderyhmä ovat 15-21-vuotiaat. Teokset luokitellaan nuortenkirjoihin pääosin sillä perusteella, että päähenkilö on itse nuori ja tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan. Yleensä nuortenkirjallisuudessa kirjan teemoja, kuten sairautta, käsitellään nuorten näkökulmasta ja ymmärrettävämmin kuin aikuisten kirjoissa.

– Voisi melkein sanoa, että suoremmin, sillä aikuisten kirjoissa syvät kysymykset ja vaikeat asiat verhotaan usein symboliikkaan. Tähtiin kirjoitettu virhe on hyvä esimerkki siitä, että kipeät asiat nostetaan esille ja niitä käsitellään kunnolla, ei kierrellen. Tällainen rehellisyys saattaa olla yksi niistä asioista, joka viehättää aikuisiakin lukijoita.

Raja nuorten ja aikuisten kirjallisuuden välillä on häilyvä. Myös nuorten kirjallisuudessa käsitellään oikeita ongelmia, kuten esimerkiksi masennusta, raiskauksia ja teiniäitiyttä. Mäensivu sanoo, että kirja päätyy kirjastossa nuorten osastolle lähinnä sen perusteella, miten kustantaja on teoksen luokitellut ja miten sitä on markkinoitu. Kirjastossa luokitusta vaihdetaan harvoin.

Mäensivu toteaa, että useimmat aikuisten keskuudessa menestyvät nuortenkirjat ovat jollain tavalla traagisia. Niissä kiehtoo toisaalta asioiden mustavalkoisuus, toisaalta henkilöhahmojen usko elämään.

– Niissä on henkeäsalpaavaa draamaa, jota voi kokea vain nuorena, kun kaikki on vielä niin totta ja elämää eletään täysillä, ilman aikuisuuden tuomaa kyynisyyttä. Kun rakastutaan, rakastutaan täysillä, ja kun ongelmia tulee, niistä joko pusketaan läpi apinan raivolla tai sitten maailma murtuu. Nuorilla on kuitenkin aina toivoa, joten koko kirjan ajan on helppo uskoa onnelliseen loppuun, vaikka näyttäisi kuinka pahalta. Ja jos loppu on onneton, se riipii täysin eri tasolla kuin aikuisten kirjallisuudessa.

Kolmetoista syytä

Nuorten aikuisten kirjojen menestys ei näytä olevan hiipumaan päin. Mäensivu pitää tärkeänä kirjatapauksena Jay Asherin Kolmetoista syytä -kirjan suomennosta vuonna 2014 (Annika Eräpuro). Kirja käsittelee nuoren itsemurhaa. Se ilmestyi alkukielellä vuonna 2007. Myös kirjaan perustuva Netflix-sarja on ollut menestys.

– Kirja teki minuun todella suuren vaikutuksen. Masennus ja itsemurha koskettavat valitettavan useita nuoria Suomessa, eikä näistä asioista voi puhua tarpeeksi. Aikuisille tämä kirja sopii paitsi siksi, että se on teknisesti todella hieno teos, myös siksi, että Hannah ja Clay ovat tavallisia, helposti samaistuttavia nuoria. Jokainen meistä muistelee toisinaan kouluaikoja ja sitä, millaista oli olla nuori. Myös Hannahin ja Clayn orastava rakkaus on kirjassa taso, joka taatusti liikuttaa minkä ikäistä lukijaa tahansa. Kaikkien pitäisi lukea Kolmetoista syytä, koska se todella muuttaa lukijan tapaa katsoa maailmaa.

Tutustu nuortenkirjallisuuden helmiin

Saana Mäensivu valitsi Helmet.fi:n lukijoille nuortenkirjallisuuden helmet. Joukossa on sekä viime aikojen suurmenestyksiä että varjoon jääneitä aarteita.

Tummia kirjoja tulevaisuudesta

Nälkäpelin ja Outolinnun lisäksi nuorille aikuisille suunnattua dystopiaa ilmestyy paljon. Kaikkea ei kukaan ehdi lukea, mutta kannattaa vilkaista näitä helmiä, mikäli genre kiinnostaa:

Moira Young: Julma maa 

Saba asuu kaksoisveljensä Lughin, tähtiin tuijottelevan isänsä sekä pikkusiskonsa Emmin kanssa autiomaassa, jota riepottelevat äärimmäiset sääolosuhteet. Punaisen hiekkamyrskyn jälkeen heidän pihalleen ilmestyy joukko tummiin pukeutuneita miehiä, jotka ovat kiinnostuneet vain yhdestä: Lughista. He vievät Saban kaksoisveljen mennessään, tappavat näiden isän ja jättävät tytöt oman onnensa nojaan. Saballe ei jää muita vaihtoehtoja kuin lähteä pelastamaan veljeään, sillä elämä ilman toista kaksosta tuntuu mahdottomalta.

Rick Yancey: 5. aalto

Maapallo joutuu ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi, mutta mikään ei mene niin kuin elokuvissa on kautta aikojen väitetty. Cassie pakenee henkensä edestä tunkeutujia, jotka näyttävät kaikin puolin ihmisiltä. Koskaan ei voi tietää, kuka on vihollinen, kehenkään ei voi luottaa. Cassien ainoa tarkoitus on pelastaa pikkuveli Sam, jonka kasvot hän on nähnyt viimeksi keltaisen koulubussin takaikkunassa, ennen kuin hän tajusi, keitä Samin vieneet sotilaat oikein olivatkaan.

Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous

Dharan on Nokkosten johtaja ja Marmor-suvun viimeinen vesa sekä vallankumouksen keulakuva. Vayu saa puolestaan tietää olevansa Granitojen sukua, joiden suonissa virtaa kivijumalten veri. Kun nämä kaksi kohtaavat, heillä on pääsy maailmaan, joka on loputtomasti heidän omaansa parempi. Pakoileminen ei kuitenkaan ole ratkaisu, vaan poikien on taisteltava rinnakkain perinistejä vastaan pelastaakseen, mitä pelastettavissa on.

Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla

Aria elää keskellä keinotekoisesti luotua paratiisia, jossa mikään ei ole todellista, mutta sitäkin ihanampaa. Perry puolestaan elää ankarissa olosuhteissa vailla toivoakaan paremmasta ja joutuu taistelemaan päivästä päivää eloonjäämisensä eteen. Onnettomuus sysää Arian ulos Haaveesta ja kammottavaan todellisuuteen, jossa Perry löytää hänet ja ottaa tytön siipiensä suojaan.

Elämän käännekohtia

John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe ilmestyi ensin kirjana, jonka viimeinen kolmannes oli silkkaa sydänsärkyä ja itkuräkää. Samankaltaisia vakavia ja koskettavia nuortenkirjoja löytyy muitakin:

Jay Asher: Kolmetoista syytä

Clay Jensen palaa eräänä iltapäivänä koulusta kotiin ja löytää oveltaan hänelle tarkoitetun paketin. Ilo ja yllätys hiipuvat pian, kun Clay kaivaa paketista nipun C-kasetteja, joita kuunnellessaan hän tajuaa kuuntelevansa Hannah Bakerin, itsemurhan tehneen luokkakaverin ja entisen ihastuksensa, ääntä. Hannah kertoo haudan takaa syyt tekoonsa.

Gayle Forman: Jos vielä jään

Mia on lahjakas sellisti, rakastunut nousussa olevaan rock-tähteen Adamiin ja muutenkin onnellinen, nätti ja menestyvä. Eräänä lumisena iltana hänen perheensä ajaa kohtalokkaan kolarin ja Mia menettää kaiken hetkessä. Hän itse vaipuu koomaan, ja utuisen verhon takaa hänen on päätettävä, jatkaako toiselle puolen perheen luo vai voittaako rakkaus Adamiin ja opiskelupaikka Juilliardissa.

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää

Samanthalla on kaikkea. Hän elää nuoruutensa huippuaikaa, hänen ystävänsä ovat kovanaamaisia ja vaikutusvaltaisia, hän pystyy mihin tahansa. Bileiden jälkeen tyttöjen auton alle syöksyy joku, joka aiheuttaa Samanthan kuoleman. Sen sijaan, että Sam kuolisi, hän päätyykin elämään viimeistä päiväänsä uudestaan ja uudestaan koettaen selvittää, mistä loputon silmukka johtuu.

Laura Lähteenmäki: Iskelmiä

Aino on kiltin naapurintytön perikuva, partiotyttö, joka ei koskaan ole edes seurustellut. Ihana Samuli istuu hänen viereensä luokkaretkellä ja Ainon sydän sykähtää ihan uudella tavalla. Samuli vaikuttaa alkuun täydelliseltä herrasmieheltä, vähän vaativalta ja mustasukkaiselta ehkä, mutta Aino päättää antaa Samulille anteeksi. Vaan kuinka paljon parisuhteessa täytyykään antaa anteeksi, ennen kuin riittää?

Nuori dekkarin päähenkilönä

Punainen kuin veri on Salla Simukan huikea menestysteos, jota on myyty ulkomaille jo kymmeniin maihin. Muita hyviä nuorten trillereitä ovat esimerkiksi:

Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua

Noa herää sairaalavuoteesta vailla aavistusta siitä, miksi on sinne päätynyt tai mitä on tapahtunut. Nokkela hakkeri kuitenkin pian pakenee kaappaajiaan ja ryhtyy tutkimaan rikosvyyhteä, johon on sekoittunut ainakin useampi yritys, mutta ilmeisesti myös poliisi. Kehenkään ei voi luottaa, kun kaksi haktivistia koettavat selvittää, miksi nuoria katoaa kaduilta ja mikä yhteys asioilla on toisiinsa.

Mats Strandberg: Piiri

Yliluonnollista kauhua Engelsforsin pikkukaupungissa. Engelsforsin lukion ullakolta löydetään itsemurhan tehnyt poika. Kuusi lukiolaistyttöä saa tietää, että heillä on ikiaikaisia voimia ja että vain he voivat pelastaa maailman sitä uhkaavalta pahuudelta. Pian yksi heistä päättää päivänsä näennäisesti oman käden kautta, mutta tytöt tietävät, etteivät nuoret tappaneet itseään. Kukaan ei ole turvassa.

Alex Scarrow: Time Riders

Liam, Maddy ja Sal olisivat kuolleet aikoja sitten ellei herra Foster olisi pelastanut heitä ja tehnyt heistä aikamatka-agentteja. Heidän tehtävänään on estää muita aikamatkaajia tekemästä tuhojaan maapallon historiassa ja siten muuttamasta nykyaikaa. Tehtävä ei suinkaan ole helppo. Time Ridersien ensimmäisessä kirjassa matkataan toisen maailmansodan aikaan.

Julie Berry: Kunnes kerron totuuden

Eräänä kesäpäivänä Judith ja Lottie katoavat. Vuotta myöhemmin Judith palaa, mutta yksin. Vain hän tietää, mitä on tapahtunut, mutta hänen kielensä on leikattu poikki eikä hän pysty enää puhumaan. Kylän kaunotar Maria rohkaisee Judithia harjoittelemaan puhumista, ja pian Judithin on avattava suunsa pelastaakseen kaiken sen, mikä hänelle on maailmassa kaikkein rakkainta.

Kotimaista fantasiaromantiikkaa

Paranormaali romantiikka pitää pintansa mutta on siirtymässä nuorten puolelta aikuisten erotiikkahyllyyn. Joitakin hyviä sentään on vielä nuortenkin puolella, kuten:

Annukka Salama: Käärmeenlumooja

Unna on tyttö, joka on epätavallisen notkea, ketterä ja vahva. Hän pystyy vetämään leukoja enemmän kuin kukaan liikuntaryhmässä ja pysyy pystyssä todella hankalissakin olosuhteissa. Feromonit pärähtävät täysillä käyntiin, kun Unna tapaa öisellä huoltsikalla Rufuksen, tatuoidun, rastapäisen lihaskimpun. Unnalle selviää, että hän on faunoidi, henkilö, joka saa puolet voimistaan satunnaiselta eläimeltä. Unnan voimaeläin on orava, mutta Rufuksen voimat tulevat vähän harvinaisemmalta otukselta.

Teksti: Iina Soininen ja Saana Mäensivu
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto