Pajat - tekemisen paikkoja

Hacklab, Makerspace, Paja, Kaupunkiverstas - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Espoossa ja Helsingissä tekemisen meininki rantautui kirjastoihin vuoden 2013 aikana. Jotain pientä oli tehty aikaisemminkin, mutta ensimmäinen paja perustettiin Tapiolan kirjastoon viime kesänä ja Lasipalatsin Kaupunkiverstas aloitti lokakuussa. Kirjasto Omenan ja Sellon kirjaston pajat avasivat ovensa kevätkaudella 2014. Kirjastojen pajat ovat paikkoja, joissa asiakkaalle tarjotaan välineet tekemiseen, luomiseen ja osallistumiseen.


Kuka osaa, kuka ei?

Sellon kirjaston Pajan palveluesimies Mikko Kaunisto luonnehtii pajojen toimintaa näin: "Me emme ole kuvankäsittelyn ammattilaisia tai 3D-printtauksen kuninkaita. Me autamme sen verran kuin osaamme, usein ihan vain perusteissa. Mielestämme ideaalitilanteessa pajojen asiakkaat opastavat myös toisiaan. On todella hienoa nähdä, kun paikalla oleva kertoo toiselle miten jokin juttu toimii tai mistä pitää painaa. Samalla myös henkilökunta oppii uutta.

Pajoissa on eroja. Itse pidän Sellon pajalaisena hyvänä, että Pajat erikoistuvat. Tapiolan kirjaston Paja suuntautuu ehkä enemmän tuunaukseen ja 3D-printtaukseen, kun taas Sellon Paja tulee suuntautumaan enemmän kuvalliseen ilmaisuun ja asiakkaiden opastamiseen mobiililaitteiden käytössä. Kirjasto Omenan Pajasta asiakkaat voivat lainata harvoin tarvitsemiaan työkaluja ja laitteita myös kotiin. Siellä voi musisoida digitaalisella pianolla ja sähkö- tai akustisella kitaralla sekä askarrella ja tehdä käsitöitä.

Yhteistä kaikille pajoille on kuitenkin tekeminen, yhdessä oppiminen ja se, että kaupunkilaisilla on niissä mahdollisuus toteuttaa itseään mitä moninaisimmilla tavoilla. Luominen on kulttuuria ja Pajoissa ollaan luovuuden lähteillä."

Mitä laitteita ja mahdollisuuksia esimerkiksi Sellon kirjaston Pajassa on?

- neljä 3D-tulostinta
- mahdollisuus digitoida kaitafilmejä, VHS-kasetteja, C-kasetteja ja LP-levyjä
- ompelukone ja saumuri
- diaskanneri
- laminointilaite
- 10 kpl lainattavia kannettavia tietokoneita

Tietopajat alkavat jälleen syyskuussa.

Lisää voit kysyä: p. 09 8165 7607, sellonpaja@gmail.com tai
Sellon kirjaston Pajan palveluesimies Mikko Kaunisto, mikko.kaunisto@espoo.fi


Kirjasto Omenan Paja

Tapiolan kirjaston Paja
Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstas

Myös Kivenlahden kirjastossa on nyt mahdollista kokeilla 3D-tulostusta. Kysy lisää sieltä!


Marjut Saloniemi
Viestintä / Espoon kaupunginkirjasto