Satakielikuukauden tunnus

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta

Satakielikuukausi juhlistaa äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta. Verkostofestivaalia vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Festivaali levittäytyy kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin. Satakielikuukausi alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Tämän vuoden teemoina ovat YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi ja lapset. YK:n teemavuoden tarkoituksena on nostaa esille maailman alkuperäiskansojen kielten tilanne. Kouluja, kirjastoja ja muuta suomalaista taide- ja kulttuurikenttää haastetaan osallistumaan YK:n teemavuoteen kiinnittämällä huomiota saamen kielten tilanteeseen, järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia, viestimällä saamen kielillä sekä lisäämällä saamenkielisten aineistojen ja ohjelmien tarjontaa. Helmet-kirjaston lukuhaaste ja pieni lukuhaaste on tänä vuonna julkaistu ensimmäisen kerran pohjoissaameksi mukautettuina.

Satakielikuukauden blogissa julkaistaan tekstejä muun muassa saamen ja muiden alkuperäiskansojen kielten tilanteesta, romanikielisestä lastenkirjallisuudesta sekä somalikielisestä ja kurdinkielisestä kirjallisuudesta Pohjoismaissa. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea ja eri Pohjoismaissa.

Satakielikuukausi

Satakielikuukauden ohjelmaa kirjastoissa

Lukuhaasteet pohjoissaameksi

Monikielinen kirjasto