Punapaitainen tyttö selaa kirjaa

Vapautunut kirja kelluu

Vantaan kirjat eivät enää lusi kuljetuksissa, sillä Vantaan kaupunginkirjasto otti 16.9. käyttöön järjestelmän, jonka avulla kirjat päätyvät sinne, missä niillä on eniten kysyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että Vantaalla kirjastonkäyttäjä voi jatkossa entistä enemmän omalla toiminnallaan muovata käyttämänsä kirjaston kokoelmaa.

Käytännössä kellutus tarkoittaa sitä, että kirjat jäävät aina palautuskirjastoon. Vantaan kirjastojen aineistoa ei enää Vantaan sisällä kuljeteta takaisin kirjastoon, johon se on alun perin sijoitettu. Näin palautukset ovat välittömästi vapaita lainattavaksi. Aiemmin osa teoksista saattoi olla kuljetuksessa parikin päivää ennen kuin ne voitiin lainata uudelleen.

Vaikuta kirjastosi kokoelmaan

Vantaan kirjastoaineiston hankinnasta vastaava johtava informaatikko Anna-Mari Rantala rohkaisee kirjaston käyttäjiä vaikuttamaan omalla toiminnallaan.

─ Palauta aineisto siihen kirjastoon, jonka kokoelmaan haluat vaikuttaa. Kun Vantaan kirjat eivät enää lusi kuljetuksissa, kiertävät kirjat nopeammin. Lisäksi kirjastot saavat ajan kanssa käyttäjiensä näköisen kokoelman, iloitsee Anna-Mari.

Vain Vantaan aineisto kelluu

Kellutus on käytössä Vantaan kaupunginkirjaston toimipisteissä ja koskee vain Vantaan omistamaa aineistoa. Asiakkaiden Espoon, Helsingin ja Kauniaisten kirjastoihin palauttama ja Vantaan omistama aineisto kuljetetaan edelleen takaisin Vantaalle ja päinvastoin.

Kellutuksen käyttöönotto ei vaadi kirjaston asiakkaalta mitään teknisiä toimenpiteitä. Varaaminen toimii aivan samalla tavalla kuin ennenkin ja varatut teokset kuljetetaan edelleen asiakkaan valitsemaan noutopaikkaan. HelMet-haussa Vantaan kirjastoissa paikalla oleva aineisto näkyy reaaliaikaisesti samalla tavalla kuten aikaisemminkin.

Myös Espoon kaupunginkirjasto valmistelee kellutuksen käyttöönottoa.

Teksti: Minna Saastamoinen

Kuva: Vantaan kaupunginkirjasto