11+1 tapaa löytää luettavaa

Voitteko suositella minulle hyvää luettavaa? Kyllä kirjastolaiset suosittelevat! He vinkkaavat kirjoja sekä kirjastossa paikan päällä että verkossa. Tässä erityisesti aikuiselle lukijalle yksitoista (ja vähän päälle) väylää löytää luettavaa, ole hyvä.

Vinkkejä kirjastossa


1. Kierrä näyttelyitä

Jokaisella kirjastolla on pöytiä tai hyllyjä, joihin asetetaan kirjoja esille. Vaikka esittelyistä puhutaan näyttelyinä, niistä saa ehdottomasti lainata! Kirjoihin saa koskea, niitä saa selailla ja jäädä lukemaan. Näyttelyt nostavat näkyvämmin esille kirjoja, jotka muuten hukkuisivat suureen massaan, jota kirjaston hyllyillä on.

Teeman mukaan kootuissa näyttelyissä kirjat ovat valikoituja, tosin kirjastolaiset eivät ole välttämättä itse lukeneet teoksia. Ne käsittelevät ajankohtaisia aiheita tai rakentavat pieniä kokonaisuuksia kiinnostavista asioista, joiden sisältö on hajallaan kirjastossa. Ne koostavat moniulotteista tietoa ja antavat mahdollisuuden tutustua jonkin asian taustoihin, oppia uutta ja laajentaa näkökulmia.

2. Seuraa kampanjoita

Kirjastot kokoavat kirjavinkkejä myös lyhyen aikaa kestävinä kampanjoina, sellaisina kuin yllätyskassit, elokuvat ja kirjat yhdistävä Docventures, Lainan päivä tai Mielikirjapäivä. Kampanjat näkyvät kirjastotilassa näyttelyinä tai julisteina. Kirjastoissa on myös tietotauluja, joissa pyörii kirjavinkkejä.

3. Käy tapahtumissa

Kirjastoissa vierailee kirjailijoita ja kokoontuu lukupiirejä. Osa kirjallisuuspiireistä on erikoistunut aiheen mukaan vaikkapa fantasiaan, runoihin tai tietoon. Kirjallisuus on usein estradeilla: haastatteluina, keskusteluina, näytelminä, satutunteina (joita on myös aikuisille), kirjavinkkauksina, Novellikoukkuina… Kirjastojen kirjavinkkarit kiertävät paikasta toiseen kirjoineen ja kokemuksineen.

Tapahtumista löydät tietoa Helmetistä. Voit erikseen hakea vain kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia:

  • Tapahtumat-sivulla on kohta RAJAA HAKUA
  • Kun klikkaat suurennuslasia, saat hakulomakkeen.
  • Lomakkeen alaosassa on mustia painikkeita. Klikkaa kohtaa Kirjallisuus.
  • Hae.

Voit myös määritellä päivämäärät, joiden väliltä etsit tapahtumia. Samoin voit keskittyä vain yhden tai parin kaupungin tapahtumiin.

4.  Anna Lukuvalmentajan auttaa

Lukuvalmentajat auttavat löytämään juuri sinulle sopivaa luettavaa! Laita valmentajille viestiä. He haastattelevat sinut ja kokoavat lukukokemustesi pohjalta henkilökohtaisesti räätälöidyn kirjapaketin. Saat listan kirjoista sähköpostitse tai kassissa siihen kirjastoon, mistä pyydät valmennusta. Tai voit sopia ajan tapaamiseen. Kun kohdataan kasvokkain, puhutaan niin kirjoista kuin elämästä.

Valmentajat ovat kirjallisuudesta innostuneita kirjastoammattilaisia. Heitä on tällä hetkellä seitsemässä kirjastossa Helsingissä. Yhteystiedot saat yllä olevan linkin kautta.

5. Kysy henkilökunnalta!

Saat aina pysäyttää kirjastolaisen ja kysyä, voiko hän suositella hyvää luettavaa. Vaikka ihminen, jonka olet ottanut kiinni, ei itse tuntisikaan sellaista kirjallisuutta, mitä toivot löytäväsi, hän tietää toisen, joka tuntee.


Vinkkejä verkossa


6. Pidä silmällä uutuuksia

Helmet-verkkosivuilla listataan kirjastoihin tulleet tuoreet kirjat kansikuvina. Luettelot täydentyvät päivittäin, ja kukin uutuus säilyy esillä kaksi viikkoa. Uutuudet lajitellaan kategorioihin kielen ja aiheen mukaan. Näin saat keskittyä seuraamaan erikseen aikuisten suomenkielistä kaunokirjallisuutta tai vaikkapa englanninkielistä fantasia- ja tieteiskirjallisuutta. Voit myös tilata kiinnostavia listoja RSS-syötteenä selaimeen tai sähköpostiin.

7. Tutki valmiiksi koottuja kirjapaketteja

Helmetin Vinkit-sivuilla on lukupaketteja, joihin kootaan valikoituja ja kuvailtuja vinkkejä. Paketteja on tallella vuosien takaa. Kirjojen sisältöä avataan lyhimmillään muutamalla lauseella, pisimmillään esseemäisillä pohdinnoilla. Kertojina ovat useimmiten kirjallisuuden tai kirjaston ammattilaiset. Teksteissä on kuitenkin henkilökohtaisuutta niin, että ammattilaiset ovat vertaislukijoita. Paketit lajitellaan aiheiden mukaan. Sama paketti voi olla monen aiheen alla.

8. Lue kirjastojen blogeja

Kun kirjastot bloggaavat, teksteissä kuvataan arkea ja työtä, mutta myös pohditaan lukukokemuksia ja ruoditaan kirjoja, niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta. Kaikki kirjoittajat eivät ole kirjastolaisia. Blogien kirjatarinoissa kuuluu myös kirjastojen lukupiiriläisten oma ääni.

Reitit kirjastojen blogeihin on koottu Helmetiin.

9. Lähde mukaan Helmet-lukuhaasteeseen

Helmet-lukuhaaste on kepeä ja hilpeä tapa lukea vuoden ajan kirjoja. Haasteen tavoitteena on avata uusia lukupolkuja, innostaa lukemaan ja vähän yllättää. Eri kohdat vievät sinut eri aiheisiin, sellaisiinkin jotka ehkä ovat mukavuusalueesi ulkopuolella. Voit lukea yksin, mutta myös yhdessä.

Lukuhaasteella on oma ryhmä Facebookissa. Siellä kanssalukijat kertovat toisilleen lukukokemuksistaan, arvioivat ja suosittelevat. Kirjastolaisiakin on paikalla, mutta vertaisina lukijoina. Keskustelu on vilkasta ja antoisaa! Ryhmässä kerätään listoja haastekohtiin solahtavista kirjoista. Pelkästään niihin tutustumalla saat pinoittain lisää kiinnostavaa luettavaa.

10. Tutustu e-kirjoihin

Overdrive on pääkaupunkiseudun e-kirjastoista se, mistä löydät enimmäkseen englanninkielistä kerrontaa. Kirjaston etusivulle nostetaan vaihtuvasti kansikuvia tärppeinä Helmet-lukuhaasteen eri kohdista.

11. Seuraa kirjastoja sosiaalisessa mediassa

Kullakin kirjastolla on oma Facebook, monella myös Instagram. Niiden kautta kirjastot jakavat tietoa tulevista tapahtumista ja kertovat arjestaan. Kirjoistakin puhutaan. Käy katsomassa, millaisia kanavia lähikirjastollasi on!

Helmet-kirjastoilla on yhteinen Facebook, jossa annetaan viikoittain lukuvinkkejä Helmet-lukuhaasteeseen. Haasteen eri kohdista tehdään kokonaisia artikkeleita Helmetin Vinkit-sivulle. Niitä samoin jaetaan täällä.

Kirjasto Helsinki -kanavalla näkyvät erityisesti kirjat, jotka tuovat toivoa, voimaa ja iloa elämään. Helsingin kirjastoissa on vuoden 2017 aikana Toivoa kirjallisuudesta -tapahtumia, joissa tunnetut ihmiset kertovat kirjoista, jotka ovat heihin vaikuttaneet. Tarinoissa maistuvat elämänkokemukset ja suuret elämykset.

Instagramissa @kirjastohelsinki on syyskuussa 2017 aloittanut sarjan Kirjasto vinkkaa, jossa kirjastolaiset lyhyesti kuvailevat tarinoita, joita haluavat sinun lukevan. Vinkit pullahtavat ulos joka toinen torstai. Löydät ne ja kenties vinkkejä muistakin Suomen kirjastoista hakemalla: #kirjastovinkkaa

@kallionkirjasto juhlii lukemista erilaisilla kampanjoilla, sellaisilla kuin #bannedbooks tai #lukuviikko tai #bookfacefriday. Kallion sanoma on, että #lukeminenkannattaaaina. Tarinat soluttautuvat kuviin tapahtumista, näyttelyistä ja työpäivän tunnelmista. #lukusuositus on sarja, jossa kirjastolaiset kertovat kirjoista melkein kuin kirjoittaisivat blogia. Lukuiloa löydät myös Kallion kirjasto -kanavalta.

@lumonkirjasto on pullollaan kuvia kirjoista. Täällä on sarja #viikonvinkki, jossa lumolaiset suosittelevat ajankohtaisia ja muuten vain innostavia kirjoja, lyhyesti mutta houkuttavasti. Kirjastossa paikan päällä olevat näyttelyt ovat näyttävästi esillä.

Pukinmäki, Suutarila ja Tapanila julkaisevat yhteisiä viikon vinkkejä. Myös Maunulan henkilökunta levittää lukemisen riemua omilla kirjalöydöillään. Hae näitä vinkkejä sanoilla ”maunulan kirjasto kirjastosta suosittelee”. Entresse suosittelee paljon lapsille ja jonkin verran aikuisille #kirjavinkkaus -sarjassa.

Risuaidalliset sanat ovat avaintermejä, joiden avulla voit hakea aiheeseen liitettyjä juttuja sosiaalisessa mediassa. Lukusuositukset merkitään usein #kirjavinkki ja/tai #henkilökuntasuosittelee.


Bonusvinkki: Avaa Kirjasampo!

Kirjasampo.fi on suomalaisten kirjastojen yhteinen kirjallisuuden verkkopalvelu. Täältä löydät kiinnostavia kirjailijoita, kirjoja ja uusia lukukokemuksia. Artikkelit-sivulta saat uutisia kirjallisuudesta sekä lukuvinkkilistoja. Kirjahyllyihin kootaan yhteen kirjoja teemojen mukaan. Myös lukijat voivat kasata oman hyllyn! Etusivulla ja Instagramissa @kirjasampo on esillä päivän täky.

Kirjasammossa on kolme erityistä ominaisuutta: Tämä on vanhemman kirjallisuuden aarrearkku, koska teokset kuvaillaan kattavammin kuin yleensä kirjastojen tietokannoissa. Täällä kirjat kuvaillaan lähes aina, vähintään ne avataan takakansitekstien kautta. Täältä voit etsiä kirjoja kansikuvan mukaan. Kirjoita hakukenttään esim. ’sininen ruusu’ ja saat tulokseksi kirjoja, joiden kansi on sininen ja nimessä tai kannessa on ruusu.
 

Teksti: Sini Turunen
Kuva: mysticsartdesign (Pixabay)