Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: selkokirjat

Kaunokirjallisuus

Aarnitaival, Saraleena: Kirjailijan murha
Kustavin lämpimässä kesässä tapahtuu kylmäverinen murha. Kirjastonjohtaja ja tunnettu kirjailija Kari Puro löytyy kuolleena työpaikaltaan. Murhaaja on jättänyt jälkeensä omituisen viestin. Kirjastonhoitaja Anna Maljakova ryhtyy selvittämään tapausta.

Aarnitaival, Saraleena (selkomukautus Minna Canthin teoksesta): Papin perhe
Kertomuksessa kuvataan suomalaisen perheen elämää 1800-luvulla. Perheen isä on paikkakunnalla arvostettu pappi, ja muutoinkin perheen asiat ovat kunnossa. Ongelmia syntyy, kun perheen lapset eivät haluakaan elää samoin kuin vanhempansa.

Bagge, Tapani: Alligaattori
Kaksi kaverusta lähtee hakemaan kalastajavenettä Sipoosta Hämeenlinnaan. Paluumatkalla peräkärry karkaa auton ohi koskeen. Siitä alkaa vauhdikas veijaritarina. Piirroskuvitus.
Kaivosoja-Jukkola, Leena (selkomukautus Leena Lehtolaisen teoksesta): Ensimmäinen murhani
Opiskelijakuoron railakkaat harjoitukset helsinkiläishuvilalla katkeavat, kun ykkösbasso Jukka Peltonen löydetään rantavedestä kuolleena. Tämä on näytön paikka rikososaston ylikonstaapelille Maria Kalliolle.

Kaivosoja-Jukkola, Leena (selkomukautus Leena Lehtolaisen teoksesta): Harmin paikka
Kallio työskentelee lakiasiaintoimistossa, kun lähipiiriin kuuluva Armi Mäenpää murhataan. Maria ei luota poliisien tutkimuksiin, vaan päättää tutkia asiaa itse. Penkoessaan totuutta Marialle paljastuu useita salaisuuksia upeiden julkisivujen takaa.

Kaivosoja-Jukkola, Leena (selkomukautus Leena Lehtolaisen teoksesta): Kuparisydän
Arpikylä on Maria Kallion lapsuuden kotipaikka, hiljentynyt kaivoskaupunki Pohjois-Karjalassa. Maria viettää siellä leppoisaa maalaiselämää nimismiehen kesäsijaisena. Ensin rauhan rikkoo vanha rakkaus Johnny, sitten kaivostornin juurelta löytyvä ruumis.

Kaivosoja-Jukkola, Leena (selkomukautus Leena Lehtolaisen teoksesta): Luminainen
Nuuksiossa toimivan naisten terapiakeskuksen johtaja katoaa. Onko Elina Rosberg murhattu? Epäiltyjen listalla ovat terapiaryhmän osanottajat sekä murhatun poikaystävä. Neljäs Maria Kallio-dekkari.

Nousiainen, Miika: Juurihoito
Keski-ikäisen hammaslääkärin Pekka Kirnuvaaran isä jätti perheensä vuosikausia sitten. Eräänä päivänä Pekan elämään ilmestyy tuntematon veli ja yhdessä kaksikko lähtee etsimään isää ympäri maailmaa. He löytävät paljon muutakin. Humoristinen kirja.

Rajala, Pertti: Kalevala
Kalevalan tarinoita, joissa seikkailevat mm. Väinämöinen, Lemminkäinen, Louhi Pohjolan emäntä ja Kullervo Kalervonpoika. Ei kuvitusta.

Rajala, Pertti (selkomukautus Alexander Dumas`n teoksesta): Kolme muskettisoturia
D´Artagnan pestautuu kuninkaan henkivartijaksi suojellakseen hallitsijaparia levottomina aikoina 1600-luvun alun Ranskassa. Nuori muskettisoturi saa avukseen kolme muuta Athoksen, Porthoksen ja Aramiksen ja seikkailu on valmis.

Rajala, Pertti (selkomukautus Mika Waltarin teoksesta): Komisario Palmun erehdys
Bruno Rygsecin kuolema näyttää tapaturmaiselta, mutta onko se? Komisario Palmu jatkaa tutkimuksia jääräpäisesti, vaikka muut ovat sitä mieltä, että ne kannattaisi lopettaa

Rajala, Pertti: Lemminkäinen
Kertomus Kalevalan koreasta hurmurista, Lemminkäisestä ja hänen seikkailuistaan, Kyllikin ryöstöstä, Hiiden Hirvestä ja Sammon ryöstöstä. Piirroksia.

Rajala, Pertti (selkomukautus Juhani Ahon teoksesta): Rautatie, eli, Kertomus ukosta ja akasta, jotka eivät olleet nähneet rautatietä
Metsämökin asukkaat Matti ja Liisa kuulevat, että naapurikylään on rakennettu rautatie. Kumpikaan ei ole koskaan nähnyt junaa tai rautatietä. Miltä se näyttää? Matti ja Liisa päättävät lähteä katsomaan, millaisesta ihmeestä oikein on kysymys. Klassikko ilmestyi 1884.

Rajala, Pertti: (Aleksis Kiven) Seitsemän veljestä
Suomalaisen kirjallisuuden kulmakivi selkokielelle mukautettuna, kuvitettu.

Rinneoja, Jasu: Kauno ja Sutki
Kaksi humoristista ja kevyttä tarinaa talonmies Kaunosta, vankilasta karanneesta Sutkista ja Sutkin entisestä vaimosta Maijasta. Vietetään epäonnista juhannusta ja Kauno toimii pelastavana ritarina niin Maijalle kuin pulaan joutuneelle eläimelle. Kuvitettu.

Takala, Tuija: Hyvä päivä : lyhyitä novelleja
Kirjassa on 28 lyhyttä hyvän mielen novellia. Päivän voi virittää hyväksi esimerkiksi muisto lapsuuden saunareissusta, ystävällinen kohtaaminen tuntemattoman kanssa kaupassa tai kahville kutsuva ihastuttava naapuri. Sisältää kuvia.

Takala, Tuija: Kierrän vuoden : selkorunoja
Runot seuraavat vuoden kulkua. Runoja on kirjassa yhteensä 52, yksi vuoden jokaiselle viikolle. Joka kuukauden alussa olevat valokuvat herättelevät pohtimaan vuodenaikojen tunnelmia ja luonnossa tapahtuvia muutoksia.

Toini, Lea: Metsätie 10 : selkokielisiä kertomuksia
Kirjassa on pieniä kertomuksia, jotka vievät lukijan 1950-luvulle lahtelaisperheen arkeen. Kuvataan joulua, juhannusta, perhe-elämää, mummolaa, bussikyytiä jne.

Werkmäster, Johan & Mankell, Henning: Mies rannalla
Tuntematon mies nousee taksin takapenkille. Matka jää miehen viimeiseksi: perillä taksikuski huomaa, että tämä istuu kyydissä kuolleena. Tarkkanäköinen komisario Kurt Wallander saa pian tietää, että mies on murhattu.

Werkmäster, Johan & Mankell, Henning: Valokuvaajan kuolema
Kurt Wallander tutkii kotikaupungissaan Ystadissa sattunutta kuolemantapausta. Outoja kuvia askarteleva valokuvaaja murhataan raa'asti työhuoneessaan.

Ämmälä, Vesa: Pieni hiljainen mies : kertomuksia
Sisältää kahdeksan kertomusta, joissa liikutaan miehisen työn ja arkielämän maailmassa. Novellien päähenkilöt ovat ahkeria, mutkattomia ja usein arkipäivän sankareita – vaikka aivan kommelluksitta arki ei aina sujukaan.

Tietokirjallisuus

Hotakainen, Markus: Avaruus : tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä
Tämä kirja kertoo avaruudesta helppotajuisesti ja selkeästi. Tähtien ja tähdistöjen lisäksi lukija tutustuu aurinkokuntamme planeettoihin ja galakseihin. Näyttäviä kuvia.

Kartio, Johanna: Suomalaisia taiteilijoita
Kirjaan valitut taiteilijat ovat Larin Paraske, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius, Alvar Aalto, Väinö Linna ja Tove Jansson.

Kartio, Johanna: Suomalaisia viihdetähtiä
Kirjassa esitellään kuusi suomalaisten rakastamaa viihdetähteä: Tauno Palo, Olavi Virta, Tapio Rautavaara, Katri Helena, Kirka ja Jari Sillanpää.

Knuuttila, Sanna-Leena: Minä odotan sinua
Eletään kevättä 1941 ja Hilkka hoitaa yhdessä Veikon kanssa maatilaa, mutta radiosta kuuluu yhä useammin pelottavia uutisia. Neuvostoliitto ei ole jättänyt Suomea rauhaan. Juhannuksena 1941 Neuvostoliitto pommittaa Suomea, jatkosota alkaa. Veikko lähtee rintamalle ja Hilkka jää kotiin kasvavan vatsansa kanssa.

Mikkanen, Raili: Suomalaisia suurnaisia
Suomalaisia suurnaisia kertoo Aurora Karamzinin, Minna Canthin, Ida Aalbergin, Mathilda Wreden, Miina Sillanpään ja Aino Kallaksen elämästä.

Rajala, Pertti: 100 totuutta Suomesta
Kirja Suomesta ja suomalaisista, kaupungeista, maaseudusta, tavoista, luonnosta ja yhteiskunnasta. Sisältää tietotekstiä ja hauskoja juttuja. Piirroskuvitus.

Rajala, Pertti: Aikojen alusta nykyaikaan : Euroopan ja maailman historiaa selkokielellä
Kirja kertoo selkeästi maailman alkuajoista tähän päivään. Siinä käsitellään esihistoria, vanha aika, keskiaika ja nykyaika ja syvennytään hieman mullistaviin historiallisiin tapahtumiin, sotiin, hallitsijoihin ja ihan tavallisiin ihmisiin. Kirja sisältää myös näyttäviä kuvia.

Rajala, Pertti: Amurin likka : Haapasen Helmin muistikuvia menneestä ja ajatuksia elämänmenosta
Tamperelainen Helmi on elänyt 1900-alkupuolella ja tehnyt töitä mm. puuvillatehtaassa ja kotiapulaisena. Kirjassa Helmi kertoo lapsuudestaan ja entisaikojen tavoista ja elämäntyylistä. Sisältää valokuvia.

Rajala, Pertti: Helmi Haapasen kansalaissota / Helmi Haapasen sisällissota (2 eri painosta, sama sisältö)
Helmi oli 16-vuotias tyttö Tampereen Amurista, kun kansalaissota alkoi. Kirjassa Helmi muistelee elämäänsä sodan pyörteissä ja kertoo omista kokemuksistaan. Sisältää valokuvia.

Rajala, Pertti: Hyvät, pahat ja rohkeat : historian merkkihenkilöiden elämäntarinoita
Kirja sisältää 30 maailman historian kulkuun vaikuttaneen henkilön elämäntarinaa. Mukana on hallitsijoita, poliitikkoja, tiedemiehiä ja taiteilijoita sekä uskontojen perustajia ja uudistajia. Sisältää kuvia.

Rajala, Pertti: Mannerheim : Suomen marsalkan elämäkerta selkokielellä
Mannerheimin elämäkerta ja suomen itsenäisyyden ajan tärkeimmät vaiheet, sodat ja rauhat. Valokuvia.

Rajala, Pertti: Oma luontokirjani
Kirjassa on isoja kuvia tutuista kotimaan eläimistä ja kasveista sekä pieni niitä kuvaava teksti.

Rajala, Pertti: Selkoa Lutherista
Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämää, opetuksia ja ajatuksia. Sisältää kuvitusta.

Rajala, Pertti: Suomalaisia presidenttejä
Itsenäisen Suomen vaiheita presidenttien elämän kautta. Kirjassa esitellään Suomen presidentit K. J. Ståhlbergistä Tarja Haloseen.

Rajala, Pertti: Suomalaisia suurmiehiä
Kirja kertoo seitsemän suomalaisen suurmiehen elämästä: Mikael Agricola, Elias Lönnrot, J. L. Runeberg, J. V. Snellman, Aleksis Kivi, Eino Leino ja C. G. E. Mannerheim.

Sainio, Ari: Suomalaisia ilmiöitä
Kirjassa esitetään pakinanomaisesti suomalaisia ilmiöitä kuten sauna, kännykkä, tango, salmiakki, mämmi, ruokakulttuuri, pesäpallo ja alkoholi. Kuvitettu.

Sainio, Ari: Suomalaisia urheilijoita
Kirjassa esitellään suomalaisia huippu-urheilijoita ja heidän matkaansa urheilun huipulle. Miten jostakin urheilijasta tulee maailman paras? Valokuvia.

Samela, Seija: Mennään metsään : tunnelmakuvia suomalaisesta metsästä
Kirjassa voi tutustua suomalaiseen metsään, sen tunnelmaan, erilaisiin kasveihin ja erilaisiin eläimiin. Metsä on paikka, jossa voi hiljentyä, mutta se on myös täynnä elämää, nähtävää ja koettavaa.

Simola, Marja: Jäähyväiset Viipurille
Kirja kertoo Kotilaisen perheen elämästä Viipurissa talvi- ja jatkosodan aikana. Tarina perustuu muisteloihin ja rohkaisee lukijaakin muistelemaan elämäänsä. Kirjassa on valokuvia.

Simola, Marja: Sellaista oli Viipurissa
Tämä kirja kertoo Kotilaisen perheestä ja heidän elämästään Viipurissa 1920-luvulla ja 1930-luvulla. Otto Kotilaisesta ja hänen perheensä elämästä on kerrottu myös kirjoissa Kaskipellolta kaupunkiin ja Täyttä elämää.

Ukkala, Aino: Kesärannan elämää
Kesällä on mukava seurata lintujen puuhailua ja tutustua mökkirannan kiehtoviin kasveihin. Linnunpönttö saa uuden asukkaan ja upea kukkaloisto valtaa rannat. Kesärannan elämää -kirja esittelee tuttua suomalaista luontoa. Kuvitettu.

Selkokirjallisuus tulostettava lista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Satu Vähämaa