Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: viihdekirjallisuus


Ellilä, Kirsti: Pappia kyydissä

Päähenkilö on papin rouva Matleena, joka on itsekin aikoinaan opiskellut teologiaa, mutta on jäänyt kotiin tukemaan miestään ja hoitamaan lapsia. Kun opinnot ovat viimein paketissa, alkaa kotiorjuus mietityttää papiksi haikailevaa Matleenaa. Tarina on humoristista draamaa ihmissuhteista. Se etenee vaivattomasti ja soljuvasti. Pappia kyydissä aloittaa Kirkkotrilogian, jonka seuraavat osat ovat:


Kivelä, Anneli: Kotiin Katajamäelle

Tämä kirja käynnistää Katajamäki-sarjan, joka on yhtä kesäistä hämäläisen maaseudun kuvausta, romantiikalla höystettynä. Päähenkilö Minne on yksinhuoltaja, joka muuttaa kaupungista perimäänsä mökkiin maaseudulle. Sitten hän saakin ympärilleen joukon komeita kosijoita… Katajamäki-kirjoja voi lukea itsenäisinä teoksina. Ne ovat elämänmakuisia, valoineen ja varjoineen. Loput ovat kuitenkin onnellisia. Tarinat leikittelevät maaseudun ja kaupungin eroilla. Sarjan muut kirjat ovat tässä:


Mustonen, Enni: Paimentyttö

Tarina alkaa 1800-luvun loppupuolelta. Opinhaluinen tyttö nimeltä Ida kasvaa maailmassa, jossa köyhän pitää mukautua ja elämän työteliäisyys ja vaiva ovat käsin kosketeltavia. Idan matka kulkee Alavudelta Östersundomin kartanoon Sipooseen ja edelleen Zacharias Topeliuksen taloon. Paimentyttö on ensimmäinen osa sarjassa nimeltä Syrjästäkatsojan tarinoita. Kirjoissa tutustutaan muidenkin kulttuuristen merkkihenkilöiden (esimerkiksi Sibeliuksen ja Edelfeltin) talouksiin palvelijoiden näkökulmasta. Seuraavat osat ovat:


Polva, Anni: Rakasta minua hiukan!

Säpsäkkä toimiston pikakirjoittaja Lulu näkee pomonsa huoneessa komean miehen – ja ihastuu heti. Harmi vain, että hänen juuri nyt pitää lähteä maalle. Mutta onneksi mies onkin maatalon emännän veli. Eikä haittaa vaikka mies on melkein kihloissa. Lulu on tohelo, hauska ja vauhdikas, siis romanttisen kirjan sankaritar parhaimmillaan. Tässä Polvan esikoisromaanissa vuodelta 1945 on yhtä elämänmyönteinen meno kuin hänen muissakin aikuisten kirjoissaan.

Valtonen, Hilja: Nykyhetken tyttölapsi

Vietetään kesää 1930-luvulla, Savossa ja Saimaan saaressa. Anja Utria on reputtanut äidinkielen ylioppilaskokeessa ja joutuu nyt pänttäämään kolmen tädin valvovien silmien alla. Ja hän joutuu näyttelemään 15-vuotiasta. Sillä saaren omistava komea Tuomas on sydämistynyt nuoriin naisiin... Valtosen kirjoissa on aina omatoiminen ja sukkelasanainen naishahmo, mikä tekee tarinoinnista hyväntuulista ja hupaisaa. Sivuhahmot taas ovat usein melkoisen stereotyyppisiä.

Tulostettava lista kirjoista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Sini Turunen