Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: romaanit

Aapeli: Koko kaupungin Vinski

Humoristinen kirja sijoittuu pikkukaupunkiin. Vinski on pieni poika, joka asuu Hömpstadin kaupungissa ja tekee kaikenlaisia kujeita apteekista ostamansa näkymättömyyspulverin avulla.

Aho, Elisabet: Sisar

Aho kirjoittaa elävästi naiskohtaloista Helsingissä vuosina 1918-24. Tapahtumat sijoittuvat Kallioon, Diakonissalaitoksen ympärille.

Aho, Juhani: Helsinkiin

Ylioppilas Antti Ljungberg matkaa 1800-luvun lopulla Seinäjoelta pääkaupunkiin opiskelemaan. Ensin sisävesilaivalla Lappeenrantaan ja sieltä junalla.

Aronen, Eeva-Kaarina: Edda

Eläväistä ja omaperäistä 1950-luvun töölöläisen naapuruston kuvausta. Eetu (Edda) ja Aatu vakoilevat talon muita asukkaita, tuntevat kellarit ja porttikongit ja kokevat maailman - jonka rajat ovat Töölössä - olevan heitä varten.

Bennett, Alan: Epätavallinen lukija

Satiiria kuninkaallisista ja heidän henkilökunnastaan, politiikoista ja kirjailijoista. Tarina käynnistyy siitä, kun kuningatar Elisabet II erehtyy puolivahingossa kirjastoautoon. Kuningatar alkaa lukea.

Calvino, Italo: Paroni puussa

Eräänlainen aikuisten satu. Veijarimainen kertomus oman tiensä kulkijasta, 12-vuotiaasta Cosimo Piovasco di Rondósta, tulevasta paronista, joka kieltäytyy syömästä etanoita, kiipeää puuhun, eikä suostu tulemaan alas.

Dovlatov, Sergei: Matkalaukku

Arkea Neuvostoliitossa. Kotimaastaan karkotettu kirjailija pakkaa koko 36-vuotisen elämänsä yhteen matkalaukkuun. Uudessa maailmassa laukku löytyy vuosia myöhemmin. Jokaisesta vaatteesta nousee muistoja ja oma tarinansa.

Franzén, Peter: Tumman veden päällä

Kirja pohjautuu Franzénin omiin lapsuusmuistoihin 1970-luvulla Pohjois-Suomessa. Isän väkivalta varjostaa koko perheen elämää, mutta turvallinen ja suojeleva äiti ja lämpimät ja hoivaavat isovanhemmat tuovat lohtua lapsen kokeman väkivallan ja isän arvaamattoman käytöksen uhkaan. Romaani rakentuu arkisista tapahtumista ja välähdyksistä, joiden kautta pikku pojan kokemat tunteet välittyvät lukijalle todentuntuisina ja aitoina.

Griškovets, Jevgeni: Joet, kertomus
 
Otteeltaan verkkainen muistelmaromaani lapsuudesta siperialaisessa pikkukaupungissa. Teoksen kertoja tarkastelee lapsuusvuosiensa tapahtumia nykyhetken kokemustensa valossa. Tyyliltään kyselevä ja havainnoiltaan tarkka kuvaus piirtää eläväksi karunkauniin ja lahjomattoman pohjoisen ympäristön ja sen vähäeleiset ihmiset. Runollisen realistista kerrontaa siitä kuinka mitättömiltä vaikuttavat kokemukset muovaavat ihmistä vuosien saatossa. Kertomuksen taustalla virtaa omaa tahtiaan joki, jota vuodet eivät muuta.

Harjula, Kristiina: Pispalan kiviä

Pienen Raili-tytön näkökulmasta kerrottu elämän makuinen tarina ja matka 1950-luvun Pispalaan. Romaanissa mennyt aika herää henkiin: seikkaillaan ystävien kanssa, haetaan mummun leipomosta rievää ja ystävystytään taloon muuttavan erikoisen taiteilija-Eeditin kanssa. Kun Raili palaa leiriltä, lapsuuden idylli on kuitenkin särkynyt: isä on muuttunut, äiti viety sairaalaan ja Eeditkin on kadonnut. Koskettava ja nostalginen tarina, jossa Tampereen murre kuuluu puheenparsissa.
 
Huovinen, Veikko: Koirankynnen leikkaaja

Romaani Mertsi Vepsäläisestä, joka jatkosodassa on saanut luodin päähänsä.
Työnteko ei enää oikein suju ja osuma on muuttanut Mertsin luonnettakin. Tulevaisuuden suunnittelu ontuu, mutta haaveet elävät. Huovinen kuvaa sodan jälkeisen Suomen yksinkertaista ja niukkaa elämää lämmöllä ja myötätuntoisesti. Sydämellinen tarina pienen ihmisen vilpittömyydestä ja pyrkimyksestä hyvään.

Ingelman-Sundberg, Catharina: Kakkua, kiitos!

Palvelutalo Timantissa elo on hyvin säänneltyä. 8-kymppinen Märtha näkee televisiossa dokumentin vankiloista – ja toteaa, että niissäkin on paremmat oltavat kuin Timantissa. Ystäviensä kanssa hän alkaa suunnitella rikosta, joka ei olisi vakava, mutta veisi pois palvelutalosta. Tämä on kirja kapinasta ja elämästä, jonka voi laittaa ranttaliksi. Kakkua, kiitos! aloittaa sarjan, joka kulkee nimellä Keinutuolikopla. Seuraavat suomennetut osat ovat:


Jonasson, Jonas: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Tämän veijariromaanin sankari on Allan Karlsson, joka haluaa 100-vuotispäivänään jotain hauskaa, ryypyn vähintään. Kun toive ei muuten toteudu, hän kiipeää ulos vanhainkodin ikkunasta. Seuraa seikkailu, jossa riittää jännittäviä käänteitä, yhteensattumia ja huumoria. Välillä kerronta palaa miehen menneisyyteen, lapsuuteenkin asti.

Jotuni, Maria: Arkielämää

Verevä kansankuvaus ja yhdenpäivänromaani, jossa savolainen kesä yli sata vuotta sitten on kukkeimmillaan. Tässä teoksessa inhimillisyyden koko kirjo ja kierto lapsista vanhuksiin, rikkaudesta köyhyyteen, rakastamisen vaikeudesta työhön ja autuaaseen joutenoloon saa ansaitsemansa ymmärryksen mestarikertojan käsissä. Arkielämää soveltuu erinomaisesti ääneen luettavaksi näytelmällisen rakenteensa ja luontevan dialoginsa ansiosta.

Kettunen, Matti: Kettu repussa – repullinen eräjuttuja

Viihdyttäviä tunnelmia kalan, riistan ja pohjoisen metsäluonnon parista. Elämäniloinen ja viihdyttävä kokeneen eräkertojan tarinakokoelma, josta ei puutu pyyntimiehille tuttuja hetkiä – jännitystä, riemua ja kunnioitusta luontoa kohtaan.

Kettunen, Matti: Kultakylkinen Rapala ja muita eräkertomuksia saloilta ja vesiltä

Kirjassa kotivesillä koettua, pohjoisen lohijokia, koetaan naavakuusen kätköjen salaisuudet ja kerrotaan sattumuksista mailla ja vesillä. Kettunen kuvaa ihmisen suhdetta luontoon lämpimästi, huumoria unohtamatta.

Kettunen, Matti: Taimenvesiltä ja erämetsistä

Raikkaita erätarinoita Pohjois-Karjalan vaaraseuduilta ja järvenseliltä. Matti Kettusen maisemia ovat syysmyrskyiset järvet, kesäiset rantaruohikot, tuiskuiset jäälakeudet sekä tervastulien loimussa heijastelevat korpimaat.

Kähkönen, Sirpa: Mustat morsiamet

Päähenkilö Anna muuttaa maalta piiaksi kaupunkiin. Tarina kertoo nuoren työläisnaisen arjesta 1930-luvun Kuopiossa aina talvisodan syttymiseen saakka. Tämä kirja aloittaa Kuopio-sarjan, joka pursuaa aitoa savolaisuutta ja pikkukaupungin elämää 1920-luvulta 1940-luvulle. Seuraavat osat ovat:

Lassila, Pertti: Armain aika

Äiti, Kimmo-poika ja isoisä viettävät kesää huvilalla. Lapsen maailmassa jokainen päivä on uusi mahdollisuus, mutta aikuisten elämää varjostavat menneisyyden taakat ja raskaat muistot sota-ajasta. Kirjassa ei tapahdu ulkoisesti kovin paljon, eikä sen jännite rakennu juonen varaan. Unohtuneessa kesäpäivän pysähtyneisyydessä ihmiset tekevät äänetöntä tiliä menneisyydestään. Runollista, herkkävireistä kerrontaa ja levollisia tuokiokuvia.

Lessing, Doris: Kissoista

Pieni kirja, jossa kolme pitkää kertomusta kissoista. Näissä kertomuksissa kissat ovat persoonia ja ihmisten kumppaneita, jotka kuitenkin täytyy kohdata niistä itsestään käsin. Lämmin ja humoristinen, mutta myös terävä kirja.

Luik, Viivi: Varjoteatteri

Virolaisen kirjailijan omaelämäkerrallista muistelua 2000-luvulle saakka, tosin lopusta alkua kohti. Luik kuvaa ihmisiä ja miljöitä aistivoimaisesti, sateenkin ihan tuntee ihollaan.

Mörö, Mari: Vapaasti versoo

Vuoden kiertoa seuraava puutarhapäiväkirja, joka puutarhaharrastajalle ja luonnon ystävälle toimii myös hauskana opaskirjana viljelyn ja puutarhan hoidon saloihin. Itämisen ja kasvun ihmeet ja epäonnistumiset sekä viherpeukalon loputon kärsivällisyys uutta elämää odottaessa kuvataan värikkäästi ja leppoisan hyväntuulisesti.

Nikoskelainen, Eeva: Itikkakesä

Riemastuttava ja estottoman hulvaton romaani suomalaisesta keuhkolääkäri Johannes Kavasteesta, joka päättää kieltäytyä vanhainkotipaikasta ja perustaa omintakeisen hoitokodin omaan kotiinsa. Johanneksesta tulee OmaKotiKullanKallis-projektin koekaniini, jonka kotona alkavat pyöriä ja surista jos jonkinlaiset valvontalaitteet. Geriatrinkin vastaanotolle pääsee kuvaruudun kautta. Eniten Johannes on kuitenkin mieltynyt riuskaan omahoitajaansa

Nopola, Sinikka: Se on myähästä ny

Sinikka Nopolan hämäläistrilogian toinen, itsenäinen osa. Pakinatyyliin kirjoitettua lyhytproosaa. Tässä teoksessa Eila ja Rampe mittailevat maailmaa yhteistuumin, niin että kirjan lopuksi vaikuttavat jo melkein älykkäiltä. Kaksikko kerää ykköpoonuksia, suunnittelee lähtöä aktiivipihaan ja pohtii, että onkohan Rampe kutistunu…

Paasilinna, Arto: Jäniksen vuosi

Vatanen on tyytymätön elämäänsä. Sitten hän törmää autollaan jänikseen, joka selviää turmasta pienin vammoin. Vatanen ja jänis ystävystyvät – ja mies päättää jättää koko entisen elämänsä elääkseen yhdessä jäniksen kanssa.

Paasilinna, Arto: Onnellinen mies

Siltainsinööri Jaatinen on saanut rakennettavakseen suuren betonisillan pieneen pitäjään. Reiluna miehenä hän onnistuu hyvin rakentajien kanssa, mutta pitäjä ei hänen otteitaan hyväksy. Jaatinen joutuu vastakkain paikkakunnan mahtimiesten kanssa. Ja raivoisa taisteluhan siitä syntyy.

Ulitskaja, Ljudmila: Iloiset hautajaiset

Värikäs romaani venäläisistä siirtolaisista New Yorkissa. Tragikoominen kokoonpano kotimaastaan lähteneitä, uusia kiinnekohtia ja juuria etsivistä ihmisistä, joita yhdistää rakkaus samaan mieheen, joka kuitenkin pakenee heistä jokaista. Uutta elämää rakennetaan rujosti, mutta sydämeen käyvästi ja rakkaudella pienistä, tielle osuvista onnen sirpaleista. Hauska, lämmin ja liikuttava kirja.

Virtanen, Rauha S.: Seljan tytöt

Keskenään kovin erilaiset tytöt Kris, Margarita, Virva ja Dodo kasvavat aikuisiksi Tamperetta muistuttavassa paikassa isänsä ja äitipuolensa kanssa.

Tulostettava lista kirjoista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Sini Turunen