Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: dekkarit

Akunin, Boris: Leviatanin purjehdus
Venäläisen kirjailijan teos kuuluu ns. suljetun huoneen mysteeri –kirjallisuuteen, sijoittuu 1800-luvulle Sepoykapinan aikoihin. Muita ”lukitun huoneen arvoitus” kirjailijoita ovat mm. Agatha Christie, John Dickson Carr, Dorothy Sayers, Maj Sjöwall, Ellery Queen.

Bradley, Alan: Kuolleet linnut eivät laula
Kirja on kuudes osa Flavia de Luce -jännityskirjasarjasta, jossa Flavia, pieni äiditön, mutta erityisen nokkela tyttö joutuu seikkailuihin 1950-luvun Englannissa.

Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja
1400-luvun Tallinnaan sijoittuva historiallinen romaani kuuluu kirjasarjaan, jossa keskiajalla elänyt Melchior selvittelee erilaisia rikoksia, tässä hänet kutsutaan Piritan luostariin, jossa on kuristettu nunna ja pian ruumiita löytyy lisää.

Jungstedt, Mari: Joka yksin kulkee
Ruotsalainen kirjailija ei mässäile väkivallalla vaan kehittää juonen muuten kiinnostavaksi. Kaksi pikkutyttöä katoaa ja komisario Karin Jacobsson tutkii tapausta Gotlannissa, Visbyssä.

Kirstilä, Pentti: Jäähyväiset Hanhivaaralle
Ylikonstaapeli Hanhivaara tutkii epäselvää kuolemantapausta. Tässä ei ole liikaa väkivaltaa ja Hanhivaarakin on ihan mukava hahmo, vaikka sairastelee ja sekoilee toisinaan.

Lindgren, Minna: Kuolema ehtoolehdossa
Hauska kirja aloittaa dekkarisarjan, jonka tapahtumat sijoittuvat palvelutalo Ehtoolehtoon, jossa 90-kymppiset Irma ja Siiri asuvat. Hauska kirja vanhuudesta ja ystävyydestä.

McCall Smith, Alexander: Botswanan iloiset rouvat
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan, jossa naisyksityisetsivät pyörittävät toimistoaan huumorilla ja hyvällä asenteella. Tämä on moniosaisen sarjan kuudes osa, löytyy myös isotekstisenä.

Nuotio, Eppu: Anopinhammas
Ellen Lähde harrastaa puutarhanhoitoa, saa kutsun häihin Andalusiassa ja pääsee ratkaisemaan murhamysteeriä sekä sukusalaisuuksia.

Pakkanen, Outi: Kiinalainen aamutakki
Pakkasen dekkarit sijoittuvat Helsinkiin ja usein niiden päähenkilönä on graafikko Anna Laine, joka ratkoo rikoksia komisarioystävänsä kanssa. Tässä kirjassa tosin ollaan Aulangolla seminaarissa ihmissuhteita ratkomassa.

Simenon, Georges: Maigret ja penkillä istuskelija
Löytyy ruumis, joka tunnistetaan, mutta kenkiä ei, vaimon mukaan mies ei ikimaailmassa olisi laittanut jalkaansa muodikkaita, vihertävänkeltaisia kenkiä. Komisario Maigret’sta kirjoittavan ranskalaisen salapoliisikirjailijan teoksia on ilmestynyt kymmeniä.

Simukka, Salla: Punainen kuin veri
Lumikki-trilogian ensimmäinen osa on vauhdikas tarina Lumikki Andersonin, 17-vuotiaan lukiolaisen elämästä ja jännittävistä tilanteista joihin hän joutuu ja joista selviää. Simukka kirjoittaa selkeästi, vetävästi ja jännittävästi. Tästä on tehty myös selkokirja.

Tabet, Sirpa: Kaikki kaupan
Eläinlääkäri Meri Tähtinen joutuu sotketuksi kansainväliseen lääketutkimukseen ja ahneisiin välistävetäjiin. Juonen kehittely on taitavaa ja henkilöt uskottavia.

Tenhunen, Eeva: Kuolema savolaiseen tapaan
Suomalaisen jännityskirjallisuuden klassikkomestari on Eeva Tenhunen. Pohjoissavolaiseen maalaismaisemaan sijoitettu murhatapaus sijoittuu 1970-luvulle.

Waltari, Mika: Kuka murhasi rouva Skrofin?
Kirja on ensimmäinen osa Waltarin Komisario Palmu -dekkarisarjaa. Alussa rouvan kuolema vaikuttaa tapaturmalta, mutta miksi hän oli muuttanut testamenttiaan edellisenä päivänä?

Dekkarit tulostettava lista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Pirjo Mäkelä