Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: hengellinen kirjallisuus

Aro-Heinilä, Irja: Taivas täynnä sanoja : arkisia sanoja
Suomen Lähetysseuran kustantama, pastori Irja Aro-Heinilän rukouskirja tavalliseen arkeen. Puhetta Jumalalle kiireisen arjen ja haastavien elämäntilanteiden keskeltä, lapsen näkökulmaa unohtamatta. Tässä rukouskirjassa mikään inhimillinen ei ole vierasta Jumalalle ja ihminen on arvokas ja tärkeä kaikessa keskeneräisyydessäänkin.

Huovinen, Eero: Käännä kasvosi, Herra
Tunnettu ja rakastettu piispa Eero Huovinen on papin urallaan kohdannut ja jakanut ihmisten kanssa useita inhimillisiä tragedioita ja katastrofeja, mm. vuoden 2004 Aasian tsunamin. Syvällistä pohdiskelua pahan olemuksesta, kärsimyksestä ja henkisen tuen korvaamattomasta merkityksestä menetyksen kohdatessa. Miksi Jumala sallii pahan tai nukkuu kärsimyksen hetkellä? Kaikkiin kysymyksiin ihmisellä ei ole vastausta, mutta ihminen voi kuitenkin kääntyä aina rukouksessa Jumalan puoleen.

Kaskinen Anna-Mari: Kiitoksen aika
Herkästi kuvitettu runokirja, jonka aiheena on kiitollisuus. Yksinkertaisia, lyhyitä ja mutkattomia runoja, jotka sopivat luettavaksi esimerkiksi muistisairaalle tai vaikkapa hengellisen kirjallisuuden lukutuokion lopuksi.

Lehtinen, Kalevi: Armo jää : Kalevi Lehtisen sanoja vuosien varrelta
Kokoelma evankelista Kalevi Lehtisen hengellisille ystävilleen ja tukijoilleen neljän vuosikymmenen aikana lähettämistä kirjeistä. Kirja muodostuu lyhyistä kappaleista, joiden sanoma kiteytyy armoon ja uskovan ihmisen luottamukseen siihen, että usko kantaa. Lohduttava voimakirja uskovalle.

Lehtiö, Pirkko: Seniorin rukouskirja   
Ikääntyminen voi tarjota myös paljon hyvää ja arvokasta ihmiselle. Vaikka terveys ja ruumiilliset voimat heikkenevät, pitkä elämänkokemus, kiitollisuus ja vapaus työn velvoitteesta tuovat vanhuuteen merkityksellisyyttä. Runomuotoon puettuja ajatuksia ikääntyvän ilon aiheista ja kipukohdista. Teos purkaa pohdiskeleviin osiin mm. Saarnaajan kirjan tunnetuimman kohdan – aika on syntyä, aika on kuolla, aika on istuttaa--

Luther, Martti: Iloinen kärsimys : Valikoima Martti Lutherin saarnoja
Teos kuuluu hengellisen kirjallisuuden klassikkoja julkaisevaan Hengen Tie-sarjaan. Saksalaisen munkin, teologin ja uskonpuhdistuksen isän Martti Lutherin kirkkovuoden huippukohtiin, pääsiäiseen ja helluntaihin liittyviä saarnoja. Opettavaisia ja puhuttelevia puheita luterilaisen uskon kulmakivistä: vanhurskaudesta, ripistä, Jumalan rakkaudesta, kärsimyksestä, lohdutuksesta ja ylösnousemuksesta.

Parppei, Kati: Laatokan Valamo : 1800-luvun luostari matkailijoiden kuvaamana
Laatokan Valamo on todellinen luostarimatkaajan juhlakirja. Tämä teos tarkastelee 1800-luvun ja nykypäivän Valamon luostarin yhtymäkohtia. Kirjassa esitellään mm. laaja kokoelma erilaisissa sanomalehdissä ja muissa julkaisuissa julkaistuja matkakertomuksia Valamosta. Näitä kertomuksia kirjoittaja analysoi historiantutkijan tarkkuudella ja kulloisenkin yhteiskunnallisen tilanteen valossa, mutta silti mukaansa tempaavasti. Kirjaa elävöittävät kartat, piirrokset ja ainutlaatuinen valokuva-aineisto, joka tarjoaa näköalapaikan luostarin arkeen yli sadan vuoden ajalta.

Suokunnas, Seppo: Virsivartti : Tietoa, tunnelmaa ja sanomaa virsistä
Radio Deissä esitetyistä ohjelmista koottu kattava teos avaa vuonna 1986 käyttöön otetun perusvirsikirjan virsien alkuperää, sanomaa ja käyttöhistoriaa sekä virsien asemaa ja merkitystä kirkkopyhissä. Teologian tohtori Seppo Suokunnas on toiminut mm. yliopiston opettajana ja väitellyt hengellisistä herätysliikelauluista. Teosta ei tarvitse lukea kokonaan, vaan sieltä voi poimia esimerkiksi kaikkien tuntemia, vuosikymmeniä kouluissakin laulettuja suosikkivirsiä ja tutustua niiden alkuperään. Ohessa voi kuunnella Helmetistä löytyviä virsistä ja hengellisistä lauluista koottuja cd-levyjä, joista on saatavana niin perinteisempiä (esim. Isokoski Soile: Virsiä, hengellisiä lauluja) kuin modernimpiakin tulkintoja (esim. Edelmann, Samuli: Virsiä).

Villa, Kaarina: Rakkauskertomus
Kaunis valokuvateos Jeesuksen elämän tärkeistä paikoista ja historiallisista kiinnekohdista. Matkakuvaus, jonka yhteydessä avataan Raamatun sanomaa. Tutuiksi tulevat niin Beetlehem, Kapernaum, Jerusalem kuin Getsemanekin. Virkistävää luettavaa Israelin ystävälle ja historiallisista yksityiskohdista kiinnostuneelle uskovalle ikäihmiselle.

Hengellinen kirjallisuus tulostettava lista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Sanna Salo