Nainen kuulokkeet korvillaan

Äänikirjoja Naxos Spoken Wordissa: klassikot

Naxos Spoken Wordista löydät tuhansia äänikirjoja ja kuunnelmia pääosin englanniksi: muun muassa klassikoita, muistelmia, tietokirjoja ja kielikursseja. Äänikirjoja on jonkin verran myös ranskaksi, saksaksi ja portugaliksi. Äänikirjoja ei tarvitse lainata tai jonottaa, vaan kuuntelun voi aloittaa heti. Kirjaudu palveluun kirjastokortin numerolla.

Alla on esitelty muutama teos laajasta tarjonnasta. Naxos Spoken Wordin ehdoton vahvuus ovat kirjallisuuden klassikot. Lukijoiden joukossa on näyttelijöitä ja samasta teoksesta voi olla useampikin versio.

Palvelussa ei ole suomenkielisiä äänikirjoja. Äänikirjat kuunnellaan suoraan nettiselaimessa. iOS-laitteilla voi käyttää myös palvelun omaa sovellusta, johon kirjaudutaan yhteisellä tunnuksella. Lue lisää Naxos Spoken Wordin käytöstä.

Kirjaudu Naxos Spoken Wordiin ennen kuin klikkaat alla olevia linkkejä.

Lyhyet tarinat

Jerome K. Jerome: Three Men in a Boat

Three Men in a Boat on huumorikirjallisuuden klassikko ja se kertoo kolmesta kaveruksesta, jotka päättävät tarvitsevansa lomaa terveyssyistä. He lähtevät purjehtimaan soutuveneellä Thames-joelle koiran kanssa ja matkan varrella menee tietenkin pieleen lähes kaikki mahdollinen. Kirja ilmestyi alun perin vuonna 1889, mutta huumori toimii hämmästyttävän hyvin vieläkin.

L. P. Hartley: The Go-Between

Tarinan päähenkilö muistelee kesää 1900, jolloin hän oli nuori koululainen ja asui yläluokkaisen perheen vieraana. Hänestä tulee viestinviejä perheen tyttären ja lähistöllä asuvan maanviljelijän välille, joiden kielletty romanssi päättyy erittäin ikävästi.

John Williams: Stoner, Butcher’s Crossing, Augustus

Yhdysvaltalaisen John Williamsin kirjat on löydetty uudestaan 2000-luvulla. Stoner on verkkainen kuvaus vähäpätöisen professorin elämästä. Butcher’s Crossing on pelkistetysti kerrottu tarina neljästä miehestä, jotka jäljittävät biisoneita preerialla. Augustus on kirjemuotoinen romaani keisari Augustuksen elämästä.

Primo Levi: The Periodic Table

Kirja koostuu alkuaineiden mukaan nimetyistä novelleista, jotka perustuvat kirjoittajan omaan elämään. Tarinoiden päähenkilö on juutalainen kemisti ja ne kertovat muun muassa hänen elämästään fasismin aikaisessa Italiassa sekä hänen kokemuksistaan keskitysleirillä.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Yhden päivän romaani kertoo Clarissa Dallowaysta, joka valmistelee illalla pidettäviä juhlia. Päivän aikana hän muistelee menneisyyttään ja kohtaa muun muassa ensimmäisen maailmansodan veteraanin, jonka mielenterveys on järkkynyt. Juliet Stevenson on mainio lukija.

Washington Irving: The Legend of Sleepy Hollow

Amerikkalaisesta folkloresta ammentava tarina kertoo Sleepy Hollow’n pikkukylästä, jossa kummittelee päätön ratsumies. 1820 ilmestyneen tarinan tekstiä on yllättävän helppo seurata näyttelijä Anthony Healdin selkeässä kerronnassa.

H. E. Bates: The Darling Buds of May

Larkinien perheen sattumuksista kertova tv-sarja Oi ihana toukokuu perustuu tähän kirjaan. Lukijana on tv-sarjassa Larkinien vävyä näytellyt Philip Franks. Spoken Wordista löytyvät myös tarinan jatko-osat A Breath of French Air, When the Green Woods Laugh, Oh! To Be in England ja A Little of What You Fancy.

H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu and Other Stories

Yhdysvaltalaisen H. P. Lovecraftin 1920-luvulla luomasta Cthulhu-hahmosta on tullut kauhukirjallisuuden klassikko. Cthulhu on muinainen, pahantahtoinen jumala, joka muistuttaa mustekalaa, lohikäärmettä ja ihmistä. Tässä tarinakokoelmassa hän esiintyy ensimmäistä kertaa.

Jim Harrison: Legends of the Fall

Kirja koostuu kolmesta pienoisromaanista, joiden kerrontatyyli on vähäeleistä. Kuuluisin kertomus on kokoelman nimikkotarina, joka kertoo kolmen veljeksen kohtaloista ensimmäisen maailmansodan aikaan (alkaa äänikirjan luvusta X).

Ellery Queen: The Roman Hat Mystery

Salanimellä Ellery Queen kirjoitettuja jännitystarinoita julkaistiin kymmeniä ja Spoken Wordistakin niitä löytyy useita. Vanhin tarina The Roman Hat Mystery sijoittuu teatteriin, josta löydetään ruumis kesken näytelmän.

Pitkät tarinat

T. H. White: The Once and Future King

Vuonna 1958 julkaistu teos on fantasiakirjallisuuden klassikko ja kertoo kuningas Arthurin tarinan, jossa riittää sekä huumoria että syviä mietteitä. Tarina ja hahmot ovat tuttuja, mutta niitä on tulkittu omaleimaisesti. Äänikirja sisältää tarinan kaikki viisi osaa.

Wallace Stegner: Angle of Repose, The Spectator Bird

Löydetäänkö yhdysvaltalaisen Wallace Stegnerin kirjat kohta uudestaan, kuten kävi Stonerin kirjoittajalle John Williamsille? Pulitzerilla palkittu Angle of Repose kertoo historioitsijasta, joka on etääntynyt perheestään ja päättää kirjoittaa oman sukunsa tarinan. Lyhyempi The Spectator Bird kertoo pitkää avioliittoaan ja sen kipukohtia pohtivasta pariskunnasta, ja se voitti National Book Award ‑palkinnon.

Erich Maria Remarque: Arch of Triumph

Toisen maailmansodan lähestyessä Pariisissa asuu pakolaisia, joilla ei ole enää omaa valtiota, johon palata. Yksi heistä on saksalainen kirurgi Ravic, jolta natsi-Saksa on vienyt kansalaisuuden.

Marcel Proust: Remembrance of Things Past, Vol. 1: Swann's Way

Erityisen hyvin äänikirjoiksi soveltuvat sellaiset tarinat, joissa on minä-kertoja. Silti tätä tarinaa ei voi suositella aloitteleville äänikirjojen kuuntelijoille, koska se vaatii panostusta ja sitoutumista: romaanisarjassa on kaikkiaan seitsemän osaa, joiden kesto on yhteensä noin 140 tuntia. Teos on kuitenkin maailmankirjallisuuden klassikko ja palkitsee kuuntelijan tarkalla kerronnalla sekä muistojen ja ihmiselämän psykologisella analysoinnilla.

Saako äänikirja olla lyhennetty? Lyhennettyinä versioina julkaistuja äänikirjoja näkee nykyään harvoin, mutta erityisesti klassikkoteoksista niitä on ilmestynyt. Sopii toivoa, että lyhennelmässä todella tiivistyy alkuperäisen teoksen ydin eikä mitään olennaista ole jätetty pois. Voiko Don Quijoten tarinan todella kertoa tunnissa ja vartissa, tai mahduttaa massiivinen Anna Karenina reiluun viiteen tuntiin? Voit itse päättää onko lyhennelmä onnistunut, mutta näistä äänikirjoista löytyy Naxos Spoken Wordista myös täyspitkät versiot.

Lue muut e-kirjaston vinkit.

Kuva: Pixabay

Teksti: Saara Leskinen