Nuori Minna Canth

Canthia kerrakseen


Minna Canthin syntymästä on kulunut 175 vuotta. Koko vuotta 2019 vietetään 
näyttävästi hänen juhlavuotenaan. Paljon tapahtumia keskittyi hänen syntymäpäivänsä 19.3. aikaan mutta edelleen niitä on paljon. Tällä kertaa ei voi kukaan kotimaisten klassikkokirjailijoiden ystävä valittaa, että kirjailijaa ja kulttuurivaikuttajaa ei muisteltaisi tarpeeksi.

Kirjastoista Oodi aloitti juhlinnan jo tammikuussa luentosarjallaan Minna Canth – radikaali vapauden ja tasa-arvon puolustaja. Se keräsi runsaan yleisön. Juhlavuonna muualla kuin kirjastoissa järjestettävää Minna Canth -ohjelmaa voit seurata mm. Minna Canthin seuran sivuilta.

Pysyvä huomionosoitus Minna Canthille on, että hänen syntymäpäivänsä on myös liputuspäivä ja toiselta nimeltään hänen elämäntyöhönsä viitaten myös tasa-arvon päivä. Canth oli muuten ensimmäinen suomalainen nainen, jolle alettiin liputtaa. Lisäksi Suomen kirjastoseura nimesi MInna Canthin päivän ainakin tänä vuonna myös kirjaston päiväksi. Kirjastothan ovat koko olemassaolonsa ajan Suomessa edistäneet tasa-arvoa siten, että aivan kaikilla olisi - muista elämäoloista riippumatta - mahdollisuus hankkia tietoa ja tutustua kirjallisuuteen.

Itselleni mieleisimpiä Canthin ajatuksista on, ettei ihmisen, olipa hän sitten nainen tai mies, tulisi olla orja vaan vapaa kehittymään luontonsa ja luonteensa mukaan. Siihen tarvittiin Canthin mielestä koulutusta ja sellaista yhteiskunnan taloudellista pohjaa, joka ei syrjäytä ketään tavoittelemasta päämääriään. Canthin onkin sanottu vaikuttaneen sosiaalisiin oloihimme enemmän kuin kenenkään muun suomalaisen kirjailijan.

Minna Canthin elämästä, teoista ja kirjallisesta tuotannosta löytyy tietoa lukuisilta nettisivuilta. Tässä joitakin:

Kirjastoväen kokoamaa tietoa Minna Canthista 

Lukuvinkkejä juhlavuoteen Laajasalon kirjastosta

Minna Canth Kirjasammossa

Ylen sivujen Mitä Minna tekisi -artikkelista löytyy kiireisimmille tiedonhakijoille myös video Minna Canth kahdessa minuutissa.

Minnan virtuaalinen salonki -sivuilla on Minnaa koskevaa arkistoaineistoa. Sieltä löytyy hänen teostensa alkuperäisiä käsikirjoituksia sekä hänen kirjoittamiaan ja saamiaan kirjeitä ja valokuvia. Sivusto perustuu Kuopion kaupunginarkiston kokoelmiin.

Helmet-haku muitten kirjoittamista teoksista, joissa on aiheena Minna Canth

Minna Canthin itse kirjoittamat teokset

Myös HS Teema Minna Canthista (numero 2/2019) löytyy joistakin seudun kirjastoista.
 

Juhlavuosi sosiaalisessa mediassa

Facebookissa voi seurata juhlavuoden tapahtumia yhteisö- ja kulttuurisivustolla Minna Canth 175. Twitteristä löytyy samaa sisältöä välittävä @MinnaCanth175. Sitä, kuinka itse viettää juhlavuotta ja mitä aiheeseen liittyvää itse mahdollisesti tekee, voi jakaa aihetunnisteilla #MC175,  #mitäminnatekisi tai #teinminnat

Minna Canthin päivän lukuhaaste
 

Minna Canthin Kuopion aika ja nykyinen Kuopio

Minna Canthin juhlavuotena kannattaa harkita matkaa Kuopioon ja  Kuopion korttelimuseoon, jonne on sisustettu yhteen huoneeseen Minnan salonki alkuperäisine kalusteineen. Salonki oli hänen aktiivisimman yhteiskunnallisen toimintansa aikana tärkeä huone - yhdistetty työ- ja olohuone. Siellä tapasivat Canthin vieraina monet suomalaiset taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat. Myös Canthin varsinaisen kotitalon Kanttilan pääsee katsomaan ainakin ulkopuolelta. Kuopiossa voi myös loppukesästä osallistua Canth-aiheisiin kävelykierroksiin, katso Minna Canthin juhlavuoden ohjelmaa Kuopiossa.

Kirjastokaistan videon Kirjallinen kaupunkini Kuopio yhtenä aiheena on Minna Canthin aika siellä.

Minna Canthille voit antaa syntymäpäivälahjan tukemalla hänen Kuopion kotitalonsa Kanttilan kunnostamista kulttuurikäyttöön.

Marjut Saloniemi
Espoon kaupunginkirjasto