Canthia kerrakseen


Minna Canthin syntymästä tuli vuonna 2019 kuluneeksi 175 vuotta. Juhlavuotta vietettiin runsain tapahtumin ympäri maata. 

Pysyvä huomionosoitus Minna Canthille on, että hänen syntymäpäivänsä 19.3. on nykyisin myös liputuspäivä ja toiselta nimeltään hänen elämäntyöhönsä viitaten myös tasa-arvon päivä. Canth oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka sai oman liputuspäivän.

Suomen kirjastoseura on nimennyt MInna Canthin päivän myös kirjaston päiväksi. Kirjastothan ovat koko olemassaolonsa ajan Suomessa edistäneet tasa-arvoa siten, että aivan kaikilla olisi - muista elämäoloista riippumatta - mahdollisuus hankkia tietoa ja tutustua kirjallisuuteen.

Itselleni mieleisimpiä Canthin ajatuksista on, ettei ihmisen, olipa hän sitten nainen tai mies, tulisi olla orja vaan vapaa kehittymään luontonsa ja luonteensa mukaan. Siihen tarvittiin Canthin mielestä koulutusta ja sellaista yhteiskunnan taloudellista pohjaa, joka ei syrjäytä ketään tavoittelemasta päämääriään. Canthin onkin sanottu vaikuttaneen sosiaalisiin oloihimme enemmän kuin kenenkään muun suomalaisen kirjailijan.

Minna Canthin elämästä, teoista ja kirjallisesta tuotannosta löytyy tietoa lukuisilta nettisivuilta. Tässä joitakin:

Kirjastoväen kokoamaa tietoa Minna Canthista 

Lukuvinkkejä juhlavuoteen Laajasalon kirjastosta

Minna Canth Kirjasammossa

Ylen sivujen Mitä Minna tekisi -artikkelista löytyy kiireisimmille tiedonhakijoille myös video Minna Canth kahdessa minuutissa.

Helmet-kirjastojen aineistoa:

Helmet-haku muitten kirjoittamista teoksista, joissa on aiheena Minna Canth

Minna Canthin itse kirjoittamat teokset

Myös HS Teema Minna Canthista (numero 2/2019) löytyy joistakin seudun kirjastoista.
 

Minna Canthin Kuopion aika 

Minna Canth syntyi Tampereella ja eli siellä varhaislapsuutensa. Sitten perhe muutti Kuopioon. Opiskelemaan Minna lähti Jyväskylään, missä myös avioitui ja eli nuorena vaimona ja äitinä.

Leskeksi jäätyään Minna palasi Kuopioon, otti hoitoonsa perheyrityksen ja alkoi sen ohella panostaa myös kirjalliseen ja poliittiseen  toimintaan. Parhaiten jälkipolvet tuntevat Minnan hänen myöhemmältä  Kuopion ajaltaan. 

Kuopion korttelimuseoon onkin sisustettu yhteen huoneeseen Minnan salonki alkuperäisine kalusteineen. Salonki oli hänen aktiivisimman yhteiskunnallisen toimintansa aikana tärkeä huone - yhdistetty työ- ja olohuone. Siellä tapasivat Canthin vieraina monet suomalaiset taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat. Myös Canthin varsinaisen kotitalon Kanttilan pääsee katsomaan ainakin ulkopuolelta. Voit myös tukea meneillään olevaa Kanttilan kunnostamista kulttuurikäyttöön.

Kuopion korttelimuseon virtuaalisissa aineistoissa on myös Minna Canth -aiheisia.

Kirjastokaistan videon Kirjallinen kaupunkini Kuopio yhtenä aiheena on Minna Canthin aika siellä.


Marjut Saloniemi
Espoon kaupunginkirjasto