Docventures 2018: Neljä elementtiä

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo laajentavat Docventuresin hengessä maailmankuvaasi. Julkaisemme joka viikko lukulistat viikon dokumentin teemaan sopivasta tieto- ja kaunokirjallisuudesta. Näitä kirjoja saatat myös löytää esillä omasta kirjastostasi.

Löydät Helmet-hausta kaikki tämän vuoden Docventures-vinkkikirjat Docventures-tunnisteen avulla. Kirjoita hakukenttään Docventures2018.

Vinkkilistan kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan suoraan Helmet-kirjastosta. Kaunokirjallisuuden teoksia ja tekijöitä voit lisäksi tutkia erillisistä linkeistä myös Kirjasammossa. Teoslinkit aukeavat toiseen sivustoon. 

Kaikki julkaistut Docventures-kirjavinkit löytyvät Vinkit-osiosta.

Docventures-Kirjasto.png

16.10. elokuva: Neljä elementtiä

Teema: ihmisen valta luontoon 

Tietokirjat: 

Pekka Borg: Sovussa luonnon kanssa: kertomuksia elämästä, viisaudesta, välinpitämättömyydestä (Suomen ympäristösuunnittelu, 2017)

Tosiasioissa pitäytyen ja tunteiluun sortumatta pitkän linjan ympäristöasiantuntija osoittaa, että luonnonsuojelu ei voi enää olla vain vaihtoehtoväen hihhulointia. Ympäristön kestävyyden turvaamisen tulisi olla kaikkia poliittisia ja taloudellisia päätöksiä ohjaava lähtökohta. Jos olet eri mieltä, lue tämä kirja!

Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – ihminen ja legenda (Siltala, 2017) MYÖS E-KIRJANA

Kylänpään Finlandia-palkittu henkilökuva kertoo värikkäästi Suomen tunnetuimmasta luonnonsuojelijasta, ristiriitoja täynnä olevasta persoonasta, joka on omistanut elämänsä asialleen. Teos kuvaa sekä Linkolan elämänhistoriaa lapsuudesta vanhuuteen että hänen ajatteluaan, jota voi vaivatta kutsua fanaattiseksi. 

Hanna Nikkanen ja työryhmä: Hyvän sään aikana: Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into 2017)

Tietokirjailija ja toimittaja Hanna Nikkanen kirjoitti yhdessä Tampereen yliopiston journalismin opiskelijoiden kanssa Suomen näkökulmaan keskittyvän tietokirjan ilmastonmuutoksen syistä ja ratkaisuyrityksistä, politiikasta, taloudesta ja tulevaisuudesta. Kirja voitti vuoden parhaan tietokirjan Kanava-palkinnon.

Panu Pihkala: Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja, 2017)

Ympäristötutkija, teologian tohtori Panu Pihkala on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen teoksen ympäristöahdistuksesta. Miten tulla toimeen sulavien jäätiköiden ja meressä kelluvien muovilauttojen aiheuttaman epätoivon kanssa?

Tere Vadén (toim.): Linkolan ajamana: mistä linkolalaisuudessa on kysymys? (Into, 2018)

7 nuoren polven ajattelijan yhteistyönä syntyneessä pamfletissa ruoditaan Pentti Linkolan ajatuksia ihmisen ja luonnon suhteesta. Retorisen analyysin keinoin Linkolaa ja linkolalaisuutta tarkastellaan kriittisesti, mutta ympäristöongelmiin suhtaudutaan niiden ansaitsemalla vakavuudella.

Florence Williams: Metsän parantava voima (Minerva Kustannus Oy, 2017, suom. Jere Saarainen) MYÖS E-KIRJANA

Luonnon ja ihmisen vuorovaikutussuhdetta voi käsitellä myös myönteisessä valossa. Williams on koonnut tähän yleistajuiseen teokseensa runsaasti tutkimustietoa siitä luonnossa oleskelun positiivisista vaikutuksista ihmisen psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

Kaunokirjat: 

Ernest Hemingway: Vanhus ja meri (Tammi 1952, suom. Tauno Tainio)

Hemingwayn tunnetuin teos on pieni, yksinkertaiselta ja pakottomalta vaikuttava, mutta paljon merkityksiä sisältävä romaani kalastajasta. Vanha Santiago on ollut viikkokausia ilman saalista, ja yhtenä päivänä hän suuntaa kulkunsa ulapalle. Tuntuu, että onni voisi kääntyä. Avomerellä siimaan käy hänen elämänsä kala, mutta riittävätkö voimat pyydystämiseen?

Ernest Hemingway Kirjasammossa

Risto Isomäki: Herääminen (Tammi 2000) MYÖS E-KIRJANA

Isomäen tieteisromaani sijoittuu vuoteen 2038, jolloin ilmastonmuutos vaikutuksineen on riistäytymässä käsistä: pohjoisella havumetsävyöhykkeellä on metsäpaloja, Suomi kärsii helleaallosta. Kuulostaa siis melko paljon kesän 2018 todellisuudelta. Kirjassa sattuu yhä lisää outoja tapauksia ympäri maailman, ja johtajat harkitsevat epätoivoisia tekoja.

Risto Isomäki Kirjasammossa

Mike Pohjola: 1827 (Gummerus 2016)

Historiallinen katastrofiromaani fantasiamausteilla kertoo syyskuun neljännen päivän tapahtumista Turussa vuonna 1827. Tulipalo roihahtaa kaupungissa, joka on täynnä juonittelua, salatieteiden harjoittamista ja voimakastahtoisia persoonia. Henkilöiden joukossa seikkailevat niin tomera piika kuin kalevalainen runonlaulajakin. Halusiko joku palon syttyvän, ja miksi?

Mike Pohjola Kirjasammossa

Johanna Sinisalo: Enkelten verta (Teos 2011)

Yhdysvalloista alkaa mehiläisten joukkotuho. Mehiläishoitaja Orvo menee pesälleen ja tekee kammottavan havainnon: pesä on tyhjä ja kuningatar kuollut. Epidemia on siis levinnyt. Enkelten verta ottaa kantaa ihmisen luontosuhteeseen, kuten esimerkiksi tehomaatalouteen ja eläinsuojeluun, joita käsitellään Orvon aktivistipojan blogipostausten kautta.

Johanna Sinisalo Kirjasammossa

Tietokirjavinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta. Kaunokirjavinkit: Tuomas Aitonurmi/Kirjasampo.fi. Kuva: Docventures/Yle