Docventures 2018: The Work

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo laajentavat Docventuresin hengessä maailmankuvaasi. Julkaisemme joka viikko lukulistat viikon dokumentin teemaan sopivasta tieto- ja kaunokirjallisuudesta. Näitä kirjoja saatat myös löytää esillä omasta kirjastostasi.

Löydät Helmet-hausta kaikki tämän vuoden Docventures-vinkkikirjat Docventures-tunnisteen avulla. Kirjoita hakukenttään Docventures2018.

Vinkkilistan kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan suoraan Helmet-kirjastosta. Kaunokirjallisuuden teoksia ja tekijöitä voit lisäksi tutkia erillisistä linkeistä myös Kirjasammossa. Teoslinkit aukeavat toiseen sivustoon. 

Kaikki julkaistut Docventures-kirjavinkit löytyvät Vinkit-osiosta.

Docventures-Kirjasto.png

18.9. elokuva: The Work

Teema: mies ja tunteet

Tietokirjat: 

Alon Gratch: Jos miehet puhuisivat... (Otava, 2003)

Provokatiivisesti nimetyssä kirjassa avataan miesten tunne-elämää kliinisen psykologian näkökulmasta. Lähtökohtana on, että miehet ilmaisevat usein tunteitaan teoilla, ja tässä teoksessa pyritään ikään kuin kääntämään nämä teot tunnepuheeksi. Tavoitteena on sekä auttaa naisia ymmärtämään miehiä paremmin että kannustaa miehiä tunnistamaan tunteet toimintansa takana. Terapeuttina toimiva Gratch käyttää potilaidensa kokemuksia käytännön esimerkkeinä.

Tim Grayburn: Boys dont cry (Hodder, 2018)

25-vuotiaana masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön sairastunut Grayburn kertoo tarinansa ja sen, miten hän käsitteli sairauttaan rakkaittensa ja ystäviensä kanssa, työssä ja lopulta esiintymislavalla ja kirjassa.

Rauno Juntumaa: Miksi vihaamme? Yksilön ja yhteisön tunteen anatomiaa (Kirjapaja, 2018) MYÖS E-KIRJANA 

Miksi vieraasta tai jopa ystävästä tulee vihollinen ja vihan kohde? Psykologi Rauno Juntumaa kertoo, millaiset kokemukset ja aivojen automaattiset mekanismit ajavat ihmistä etsimään ulkopuolista syyllistä ja näkemään itsensä vääryyden kohteena. Tästä kokemuksesta kumpuaa myös väkivalta.

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet (WSOY, 2013)

Tutkijan väitöskirjaan perustuva teos suomalaisten sotilaiden psyykkisistä sotavammoista vuosina 1939–1945. Mielen järkkyminen sodan seurauksena oli tabu, sillä se teki särön sankarikuvaan. Moni psyykkisen vamman saanut jäi huonolle hoidolle tai kokonaan hoidotta. Kirja voitti vuoden 2013 Tieto-Finlandian.

Hampus Nessvold: Ta det som en man (Bonnier Carlsen, 2017)

Nuori ruotsalainen mediakasvo on ottanut asiakseen kannustaa poikia ja miehiä kyseenalaistamaan sukupuoliodotuksia. Hän uskoo, että tunteiden ilmaisu ja herkkyyden paljastaminen parantaa paitsi miesten omaa psyykkistä hyvinvointia, myös yhteiskuntaa. Kirjassa käsitellään muun muassa seksiä, väkivaltaa ja ulkonäkökomplekseja.

Juha-Heikki Tihinen, Hannele Salminen, Terhi Siltala (toim.): Miehet: onko tunteita? (Arktinen Banaani, 2014)

Alun perin taideprojektista liikkeelle lähtenyt kokoomateos käsittelee miesten tunne-elämää monesta eri näkökulmasta. Kirja sisältää tekstien lisäksi kuvia suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksista. Kirjoittajina on tutkijoita, taiteilijoita ja kirjailijoita – sekä miehiä että naisia.

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen (Siltala, 2016) MYÖS E-KIRJANA

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo avoimesti oman tarinansa porvoolaisesta pikkupojasta kansanedustajaksi ja isäksi ja peilaa samalla kokemuksiaan ja näkemyksiään syrjinnästä. Toivolan puheenvuoro kannustaa rohkeuteen, menneisyyden kohtaamiseen, puhumiseen ja jakamiseen.

Tommi Uschanov: Vangin dilemma (Long Play, 2015) E-KIRJA

Suomalaista kriminaalipolitiikkaa pidetään malliesimerkkinä onnistuneista yhteiskunnallisista toimenpiteistä. Miksi Suomessa on melko vähän vankeja suhteessa väkilukuun? Miksi rikoksenuusijoita on täällä kansainvälisessä mittakaavassa vähän? Uschanov pohtii, mistä kaikki tämä johtuu.

Kaunokirjat: 

Jim Harrison: Syystarinoita (Otava 1983, suom. Eero Huhtala)

Harrisonin teos sisältää kolme noin 250 sivun niteeseen mahtuvaa pienoisromaania. Ehdottomia tunteita ja miehen osaa elämässä kuvaavien kertomusten teemoissa näkyvät vahvasti väkivalta ja rakkaus. Kirjailijan tyyli on kirkkaan selkeä ja siinä on kovaa kauneutta. Tarinat sijoittuvat mm. Yhdysvaltoihin ja Meksikoon. Mitä vaatii vapautuminen väkivallasta?

Jim Harrison Kirjasammossa

Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin (Kosmos 2017)

Novellikokoelman päähenkilöt ovat miehiä, jotka ovat eksyneitä eri tavoin. He haparoivat kohti jotakin kaipaamaansa, vaikka aina ei olekaan tarkalleen selvää, mitä se on. Kohtaamisia syntyy niin vanhojen luokkatovereiden kuin pankin puhelinrobotin kanssa. Vaikka lohtua etsitään esineiden ja asioiden maailmasta, tunteet tihkuvat läpi vähintään rivien väleistä.

Olavi Koistinen Kirjasammossa

Tomi Kontio: Saattaa, olla (Teos 2017)

Runokokoelmassa esiintyvät sekä rakkauden että kuoleman edessä koettavat tunteet. Toisen läsnäolosta ja kosketuksesta on lyhyt matka menetykseen ja poissaoloon. Jotakin syttyy, jotakin sammuu. Runoissa ilmaisun voima on suuri, luonnollakin on kokemuksissa oma merkityksensä. Mitä kieli ei tavoita, se on sanojen välissä, se mikä on totta.

Tomi Kontio Kirjasammossa

Peter Sandström: Valkea kuulas (Schildts & Söderströms 2014, suom. Outi Menna) MYÖS E-KIRJANA

Helmet-kirjastojen väeltä kirjallisuuspalkinnon saanut romaani kertoo miehen matkasta lapsuudenkotiinsa vuosien jälkeen. Vanha äiti pyytää apuun korjaamaan autoa, ja poika, keski-ikäinen runoilija, lähtee vaikka ei ole kätevä käsistään. Mies yrittää tulkita tunteitaan ja menneisyyttään. Miltä näyttää omien vanhempien suhde nyt, kun itsellä on lapsia, entä omat elämänvalinnat?

Peter Sandström Kirjasammossa

Tietokirjavinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta. Kaunokirjavinkit: Tuomas Aitonurmi/Kirjasampo.fi. Kuva: Docventures/Yle