E-kirjoja englanniksi

E-kirjoja englanniksi

Internetistä löytyy valtavasti englanninkielistä kirjallisuutta luettavaksi ja kuunneltavaksi. Tässä artikkelissa esitellään muutamia tutustumisen arvoisia palveluita sekä Helmetin omasta e-kirjastosta että verkon avoimista aineistoista.

Helmet e-kirjasto

Helmet-kirjastot tarjoavat asiakkailleen pääsyn tuhansien vieraskielisten e-kirjojen ja äänikirjojen kokoelmaan OverDrive-palvelun kautta. Suurin osa materiaalista on englanninkielistä. Joukkoon mahtuu kauno- ja tietokirjallisuutta niin aikuisille kuin lapsille, klassikoista uutuuksiin. Suosituimpiin teoksiin on muodostunut varausjonoja, mutta paljon on saatavilla ilman odotteluakin. E-kirjoja voi lukea ja äänikirjoja kuunnella joko suoraan selaimessa tai erillisellä sovelluksella. OverDriveen kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla.

Helmet-kirjastokortilla on mahdollista lukea myös englanninkielisiä aikakaus- ja sanomalehtiä Flipster- ja PressReader-palveluissa.

OverDrive

Ohjeet e-kirja- ja äänikirjapalveluihin

Ohjeet e-lehtien etäkäyttöön

Internet Archive

Internet Archive on yhdysvaltalainen digitaalinen kirjasto, joka tarjoaa kaikille maksuttoman pääsyn miljooniin kirjoihin ja muihin aineistoihin. Luettavaa löytyy kymmenillä kielillä, eniten kuitenkin englanniksi. Klassikot ja muut tekijänoikeusvapaat tekstit ovat luettavissa ja ladattavissa ilman kirjautumista, kun taas uudempia teoksia voi lainata 14 päiväksi kerrallaan luotuaan ensin tunnukset palveluun. Internet Archive on kirjastojen, yhdistysten ja vapaaehtoisten toteuttama voittoa tuottamaton palvelu, joten mitään maksuja tai mainoksia ei tarvitse pelätä.

Aiemmin monia Internet Archiven kirjoja on saanut odottaa pitkissä varausjonoissa, mutta reaktiona koronaepidemiaan ja kirjastosulkuihin Internet Archiven ylläpitäjät ovat päättäneet poistaa varausjonot 1,4 miljoonasta kirjasta, jotka ovat nyt lainattavissa ilman rajoituksia. Kesäkuun loppuun tai Yhdysvaltain kansallisen hätätilan päättymiseen saakka avoimena pidettävä kokoelma, National Emergency Library, sisältää paitsi runsaasti tieto- ja oppikirjoja, myös huomattavan määrän kaunokirjallisuutta Margaret Atwoodista Elena Ferranteen. 

Koska Internet Archive sisältää valtavan määrin monen tyyppistä materiaalia, kirjojen löytäminen saattaa tuottaa ongelmia. E-kirjoja etsivän kannattaa aloittaa joko edellä mainitusta National Emergency Librarysta tai laajemmasta Books-kokoelmasta ja kokeilla erilaisia hakuja ja rajauksia sivun vasemmasta reunasta (“Search this collection”). Lasten kirjoja on koottu Children’s Library -kokoelmaan ja äänikirjoja löytyy Audio Books & Poetry -otsikon alta. 

Internet Archiven kirjat on digitoitu kirjastojen kokoelmista ja yksityiskokoelmista PDF-muotoon, joten kirjojen ulkoasu vastaa alkuperäistä nidettä mahdollisine kuvituksineen (ja kulumineen ja tahroineen). Useimmat kirjat on kyllä mahdollista ladata myös lukulaitteiden ja -ohjelmien tukemina EPUB-tiedostoina, mutta näitä ei voi varauksetta suositella, sillä kyse on automaattisen tekstintunnistuksen keinoin tuotetuista tiedostoista, joissa voi olla virheitä.

Internet Archive

National Emergency Library

Children’s Library

Audio Books & Poetry

Project Gutenberg

Laajan vapaaehtoisverkoston digitointi- ja oikolukutyöhön perustuva Project Gutenberg sisältää kymmeniä tuhansia vapaasti luettavissa olevia e-kirjoja. Lähinnä kyse on klassikoista ja muista vanhoista teoksista, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Project Gutenbergista löytyy kirjallisuutta monilla eri kielillä (myös suomeksi), mutta englanninkielinen kokoelma on laajin.

Luettavaa voi etsiä hakusanoilla tai selailemalla “kirjahyllyjä”, Bookshelves, joihin on koottu kirjallisuutta genreittäin ja aihepiireittäin. Kaikki Project Gutenbergin tekstit voi joko lukea suoraan selaimessa tai ladata omalle laitteelle esimerkiksi EPUB- tai Kindle-tiedostoina.

Project Gutenberg

Muita palveluita

Manybooks on käyttäjäystävällinen ja helposti selailtava kokoelma maksutonta klassikko- ja omakustannekirjallisuutta. Teokset ovat tarjolla monessa eri formaatissa, mutta niiden lataaminen vaatii kirjautumisen. Manybooks

Englanninkielisiä äänikirjoja etsivän kannattaa tutustua LibriVox-sivustoon, josta löytyy tuhansia tekijänoikeusvapaita klassikkoteoksia vapaaehtoisten ääneen lukemina. LibriVox

Open Culture -sivusto puolestaan sisältää ennen muuta ilmaisia verkkokursseja ja oppikirjoja, mutta myös jonkin verran kaunokirjallisuutta e-kirjoina ja äänikirjoina. Open Culture        

Gale eBooks tarjoaa valikoiman vapaasti luettavissa olevia e-tietokirjoja 30.6.2020 asti. Gale eBooks. 

National Geographic Kids sisältää hauskaa täsmätietoa 6-14 vuotiaille lapsille ja nuorille tieteen, luonnon, kulttuurin ja avaruuden aiheista. Vapaa käyttöoikeus 30.6.2020 asti. National Geographic Kids 

Myös täydellinen National Geographic -arkisto, jossa on mahdollista selata lehtiä, kirjoja, videoita ja muuta sisältöä, on vapaasti käytettävissä 30.6.2020 asti. National Geographic Virtual Library

----

Kuva: piqsels.com