Melartin-kansi

Erkki Melartinin elämäntyö kansien välissä

Olen työskennellyt noin vuodesta 1998 lähtien säveltäjä Erkki Melartinin tuotannon järjestämisen ja luetteloinnin parissa. Vuonna 2000, kun säveltäjän syntymästä oli kulunut 125 vuotta, julkaistiin luettelo Erkki Melartinin sävellykset : Osa 1, valmistuneet sävellykset (Suomen musiikkikirjastoyhdistys). Luettelon valmistumisen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon: uutta käsikirjoitusaineistoa on löytynyt valtavasti, vanhat tiedot ovat tarkentuneet ja kokonaiskuva muuttunut. Siksi päätin muutama vuosi sitten tarttua aiheeseen vielä yhden kerran.

Erkki Melartinin teosluettelo on tehty antamaan sekä yleiskuva että mahdollisimman yksityiskohtainen tieto Melartinin sävellyksistä. Joku voi kysyä, mitä järkeä on käyttää aikaa ja vaivaa aikoja sitten kuolleen säveltäjän tutkimiseen. Teosluettelot ovat eräänlaista perustutkimusta siinä missä elämäkerratkin. Ilman perustutkimusta tutukin tekijät ovat vain nimiä ja muutamia kaikille tuttuja teoksia. Suomessa säveltäjiin kohdistuvaa perustutkimusta on tehty suhteellisen vähän, kuten olen toisaalla* tarkemmin kuvaillut. Vain Jean Sibeliuksesta on olemassa Fabian Dahlströmin tekemä perusteellinen, temaattis-bibliografinen teosluettelo**, joka on muodostanut perustan kaikelle myöhemmälle tutkimukselle.

Olen itse koonnut Melartinin lisäksi luettelot Oskar Merikannon*** ja Selim Palmgrenin**** sävellystuotannosta. Jälkimmäinen vastaa tiedollisesti nykyajan vaatimuksia, mutta siinäkään ei ole nuottiesimerkkejä, kuten Sibelius-luettelossa. Niitä ei ole myöskään tässä uudessa Melartin-luettelossa. Ei siksi, ettei niille olisi ollut tarvetta, mutta sitä varten olisi pitänyt löytää 3000-4000 euroa ylimääräistä rahaa ja luettelon sivumäärä olisi pidentynyt noin 200 sivulla. Ilman nuottinäytteitäkin luettelo antaa silti kattavan kokonaiskuvan.

Toinen hyvä kysymys on, kuka ihme tällaisia luetteloita tarvitsee? Itse asiassa yllättävän moni on kiinnostunut tietämään, mitä kaikkea ne säveltäjät ovat tehneet. Ohjelmistoa suunnittelevat taiteilijat etsivät uutta esitettävää ja siinä voi vanhakin olla ilahduttava yllätys. Levy-yhtiöt miettivät, mitä kaikkea voisi olla kiinnostavaa levyttää. Siinäkin teosluettelo antaa lujan perustan, jos vaikka joku keksii idean koota yhdelle levylle kaikki tietyn säveltäjän melodraamat tai kamarimusiikin. Myös kirjastoille teosluettelot ovat välttämätön apu, kun nuotti- ja äänitejulkaisuissa esiintyvät teosten nimet täytyy yrittää saada johonkin järjestykseen. Kaiken tämän lisäksi teosluettelot tarjoavat myös historiallista ajankuvaa ja pienen silmäyksen säveltäjän elämään.

Erkki Melartinin elämäkerta on vielä työn alla (sitä kirjoittaa parhaillaan FT Tuire Ranta-Meyer, Erkki Melartin -seuran puheenjohtaja), joten säveltäjän koko elämä ei ole paketissa. Sävellystuotantoon on nyt kuitenkin mahdollisuus tutustua perusteellisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Teksti: Heikki Poroila

* Miksi säveltäjien teosluetteloita on olemassa? Heikki Poroila kertoo sävellystyön järjestämisen periaatteista

** Fabian Dahlström: Jean Sibelius : Thematisch-bibliographisches Verzeichnis seiner Werke

*** Heikki Poroila: Oskar Merikannon sävellykset

**** Heikki Poroila: Selim Palmgrenin sävellykset

**** Heikki Poroila: Selim Palmgrenin sävellykset (PDF-kirja)

 *****************

HPKeravalla

Suomalaisen musiikkikirjastotyön grand old man Heikki Poroila käsittelee juttusarjassaan musiikkia eri näkökulmista.

Sarjan aiemmat osat:

Retuperältä kajastaa ja kajahtaa taas  (16.1.2017)

Islantilaista melankoliaa : Ólafur Arnalds (10.11.2016)

Hyvää musikkia, mutta vaikea luokitella : Karuna: Tuulispää (13.9.2016)

Onnistuu se ilman kitaraakin : Tom Odell (28.7.2016)

Jazz from Zappa : Geoff Wills: Zappa and jazz : did it really smell funny, Frank (21.7.2016)

Esiin pianon takaa : Timo Alakotila & piano (14.7.2016)

Äänitepiratismi: liian lyhyt oppimäärä : Stephen Witt: How music got free (7.7.2016)

Pelkistettyä musiikkitodellisuutta : Henrik Schwarz & Tokyo Secret Orchestra: Instruments (1.7.2016)

Ennen kuulematonta Melartinia : Traumgesicht, Marjatta, Sininen helmi (6.6.2016)

Blackmore's Night : Ritchie Blackmoren uusimmat seikkailut (28.4.2016)

Tryffelihymnin perässä : The Peärls Before Swïne Experience: Swïne Live! (23.3.2016)

Uutta ikivanhaa Zappaa : Frank Zappa: 200 Motels The Suites (19.2.2016)

Sinä ihana, sensitiva Jean Sibelius!  Päiväkirja 1909-1944 (4.2.2016)

Kaustinen meets Pekka Pohjola : Juha Kujanpään Kivenpyörittäjä ja Kultasiipi (25.1.2016)