Haaveiletko kirjoittamisesta? Kirjoitusoppaita lapsille ja nuorille
Haaveiletko kirjoittamisesta? Sykkiikö sydämesi tarinoille, ja haluaisit kokeilla myös omien tarinoiden keksimistä? Näiden oppaiden avulla pääset kirjoitusharrastuksessa alkuun!
Alakoululaisille
Mervi Heikkilä ja Anne Leinonen: Kauhumaan kartta, Pieni taikakauppa
Haaveiletko kauhu- tai fantasiatarinoiden kirjoittamisesta? Kas tässä täsmäoppaat kummankin genren saloihin! Pieni taikakauppa sopii noin kolmasluokkalaisista ylöspäin, Kauhumaan kartta taas viidesluokkalaisille ja sitä vanhemmille kirjoittajille.
Katariina Vuori: Tarinataikurit: sanataideharjoituksia lapsille
Tämän kirjan ohjeilla pääsee keittelemään sanasoppaa ja pelaamaan runobingoa. Harjoitukset sopivat monen ikäisille, ja niiden avulla treenautuu paitsi kieli myös luovuus ylipäätään! Kirjassa on myös satumaisia askarteluvinkkejä kertomuskivistä satusieppariin.
Emma ja Arja Puikkonen: Käsikirja mielikuvituksen matkaajille – kirjoittamisen seikkailuopas
Minne haluaisit matkustaa? Kenties juonijoelle, ylös alas -aallokkoon tai aihepuun alle? Menopeliksi voit ottaa runojunan, proosabussin tai draamapyörän. Ja matkalla voi tehdä vaikkapa pienen aforismiseisahduksen. Kirjan harjoitusten avula pääsee kokeilemaan niin fanifiktion, rap-lyriikan kuin hevostarinoidenkin kirjoittamista, ja vinkkejä saa ihan oikeilta kirjailijoilta!
Celia Warren: Miten kirjoitan tarinoita
Haluaisitko kirjoittaa kertomuksia, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tämä kirja antaa paljon käytännön vinkkejä juonen kuljetukseen, tarinan jäsentämiseen ja henkilöhahmojen luomiseen. Kirjan avulla opit luomaan miellekarttoja, kehittelemään erilaisia tarinatyyppejä ja pääsemään yli kirjoittajan blokista.
Pirkko Ilmanen: Runomatkaopas – harjoituksia ja työpajoja lapsille
Runomatkaopas sopii erityisen hyvin opettajille ja muillekin, jotka ohjaavat lapsia ja nuoria kirjoittamisessa. Opas sisältää erilaisia työpajoja ja oppituntikokonaisuuksia runoihin liittyen.
Katariina Vuori: Tarinataikurit – sanataideharjoituksia lapsille
Tarinataikurit sisältää sanataideharjoituksia eri-ikäisille lapsille. Pääosassa on luovuus, joka voi ilmetä sanallisena, kuvallisena tai jopa matemaattisena!
Louie Stowell: Nuoren kirjoittajan opas
Nuoren kirjoittajan oppaassa on paljon hyödyllisiä harjoituksia aloittelevalle kirjoittajalle. Apua saa niin henkilöhahmojen, juonen kuin tapahtumapaikkojenkin ideointiin. Lisäksi päästään treenaamaan esimerkiksi satujen ja sarjakuvatarinoiden kirjoittamista. Jos luovuus tökkii, valmiiden tarina-aihioiden avulla pääsee alkuun. Tämä kirja sopii parhaiten alakouluikäisille kirjoittamisen harrastajille.
Tittamari Marttinen: Haaveiden huvila
Astu sisään haaveiden huvilaan! Tätä kirjaa voi sekä käyttää sanataideoppaana että lukea kertomuksena. Kirjassa on paitsi sanataideharjoituksia myös kirjavinkkejä sekä lasten ja aikuisten ajatuksia lukemisesta.
Yläkoululaisille ja lukiolaisille
Ylva Karlsson: Kirjoittamisen ihanuus
Yläkouluikäisille sopiva kirja on täynnä toinen toistaan inspiroivempia kirjoitusharjoituksia. Voit kirjoittaa vaikkapa runon nopan silmälukujen perusteella tai suunnitella modernin sadun. Tätä kirjaa ei ole pakko lukea järjestyksessä alusta loppuun, vaan sieltä voi etsiä juuri itselleen sopivan harjoituksen.
Kaisa Happonen ja Karri “Paleface” Miettinen: Revi se!
Kuka tahansa voi olla runoilija! Tämän kirjan runot on toteutettu muun muassa leikkelemällä, mustaamalla kirjan sivuja ja googlaamalla, ja kirja kannustaa kokeilemaan samoja tekniikoita myös itse. Minkälaisen runon saisi kasaamalla kirjoja pinoksi?
Sanna Pelliccioni ja Siri Kolu: Lue minut
”Avaa minut. Minä lupaan sinulle yllätyksen. Se odottaa jo sinua. Kokeile vaikka." Upeasti kuvitettu kirja houkuttelee jokaisesta esiin lukijan ja kirjoittajan! Inspiroivien tekstien ja kuvien lisäksi jokainen aukeama sisältää muutaman kirjoitusharjoituksen nuorille ja aikuisille.
Teksti: Eeva Rita-Kasari, Töölön kirjasto
Kuva: Alexis Brown / unsplash.com