Helena Ruuskan kirjan kansikuva

Hänen olivat linnut

Kevään 2012 uutuuksista käteeni osui helmi: Helena Ruuskan  Marja-Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisu. Teos on elämäkerta, jossa Marja-Liisa Vartion lapsuutta, nuoruutta ja kirjailijaksi kasvamista kuvataan mukaansatempaavasti. Ruuskan kirjan lukeminen palautti mieleeni vuosien takaisen lukukokemuksen: Hänen olivat linnut. Edellisestä lukukerrasta oli aikaa, mutta kun luin teoksen uudestaan, se tuotti saman kokemuksen kuin vuosia sitten. Lumous oli tallella.

Tyynen pinnan alla 

Marja-Liisa Vartio (1924–1966) aloitti uransa lyyrikkona, mutta siirtyi pian proosaan. Eletystä elämästä, unista ja värikkään suvun keskinäisistä, alati muuttuvista tarinoista muodostui rakennusaineita kirjailijan uralle. Vartiolle linnut olivat tärkeitä lapsuudesta asti ja yhä uudelleen ne esiintyvät hänen tuotannossaan. Linnut hallitsevat esikoisrunoa Jousella-ampuja ja ovat keskiössä myös viimeiseksi jääneessä romaanissa Hänen olivat linnut. Teos ilmestyi postuumisti vuonna 1967 ja sitä pidetään Marja-Liisa Vartion pääteoksena.

Romaanin kirkkaimpaan valokeilaan asettuvat leskiruustinna Adele ja hänen palvelijansa Alma. Alma on tervejärkinen, vakaa, miesmäinen. Adele taas hauras, hysteerisyyteen ja unettomuuteen taipuvainen, juonikaskin.

Ulkonaisesti tapahtumia on niukasti. Maalaiskylän tunnelma on pysähtynyt ja perinteitä vaaliva. Adele ja Alma elävät kahdestaan täytettyjä lintuja tomuttaen, kiistellen, kertoen yhä uudelleen elämänsä tarinoita. Välillä riidat johtavat siihen, että Alma jättää Adelen, mutta hän palaa kuitenkin aina takaisin. Naiset tarvitsevat toisiaan, muistojaan ja lintujaan.

Ihmissuhteiden sietämätön keveys

Dialogi paljastaa henkilöiden välisiä jännitteitä ja suhteita, sekä valottaa Adelen ja Alman persoonia eri näkökulmista, eri henkilöiden kertomina, ja lukija joutuu ratkaisemaan mihin uskoa. Lukijalle oma lukunsa on teoksen lintusymboliikka. Se mitä eri linnut teoksessa edustavat, jättää toisaalta varaa erilaisille tulkinnoille ja toisaalta taas hyvinkin selkeitä viitteitä ihmisten välisistä suhteista. Kuinka pöllö ja västäräkki menestyvät yhdessä? Entä töyhtöhyyppä ja västäräkki? Adele haluaisi omistaa Alman kodissa olleen joutsenen, mutta joutsen on jo aikaa sitten kadonnut.

Kirjan herkullisinta antia on teoksen monimutkainen ja suorastaan kaleidoskooppimainen henkilöiden ja ihmissuhteiden kuvaus. Teoksessa ovat läsnä maallinen ja taivaallinen, aineellinen ja henkinen, menneisyys ja nykyisyys, joita ei aina voi erottaa toisistaan. Marja-Liisa Vartion taiturimainen kerronta ja dialogiin ujutetut kauneuselämykset ovat lumoa, mistä osalliseksi lukija voi parhaimmillaan taiteen ääressä päästä.

Romaanin filmatisointi

Vuonna 1976 ilmestyi MTV:n tuottamana ohjaaja Ritva Nuutisen näkemys Hänen ovat linnut romaanista. Näyttelijöinä ovat Eeva-Kaarina Volanen, Raili Tiensuu, Martti Katajisto, Hannu Huuska, Martti Pennanen ja Ritva Ahonen. Elokuva on julkaistu DVD:nä Finnkinon Suomiviihteen klassikot sarjassa. Sitä ei vielä ole kirjaston kokoelmissa, mutta se on tulossa myöhemmin, sitten kun sitä on saatavana kirjasto-oikeuksilla. 

Kristiina Nurminen, Vantaan kaupunginkirjasto

Marja-Liisa Vartion teokset