Harry Potter -kilpailujen tulokset 2021

Vuoden 2021 Harry Potter -päivä järjestettiin viikon mittaisena etätapahtumana kaikkien Helmet-kirjastojen yhteistyönä. Tapahtumaan liittyi viisi kilpailua: avoin tietokilpailu, koulujen välinen tietokilpailu, loitsukilpailu, kirjoituskilpailu ja piirustuskilpailu.

Tämä artikkeli sisältää suomenkielisten kilpailujen tulokset. Kunkin kilpailun järjestäjät ottavat erikseen yhteyttä jokaiseen voittajaan ja heille toimitetaan ansaitsemansa palkinnot.


S.U.P.E.R. -tietovisa

Koko Helmet-kirjastojen yhteiset V.I.P.- ja S.U.P.E.R.-tietokilpailut ovat olleet joka vuosi iso osa Harry Potter Book Nightia, ja kilpailuihin on osallistuttu sankoin joukoin monesta kirjastosta.

Tällä kertaa, kun kirjastoissa järjestettävät Potter-tapahtumat eivät olleet vaihtoehtona, tarvetta V.I.P.-karsintakisoihin ei ollut, sillä kaikki osallistuivat tietovisaan kotoa tai Tylypahkasta käsin. Tämä myös tarkoitti sitä, että S.U.P.E.R.-visaan oli mahdollista osallistua, vaikka ei normaalisti asioisikaan Helmet-kirjastojen alueella.

Tietovisa toteutettiin perinteisesti kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lomakkeet olivat auki tunnin verran, ja vastauksensa ehti palauttaa ajallaan 234 noitaa, velhoa ja ihmeotusta.

Näistä 6 läpäisi visan täysillä pistemäärillä!

Heidän joukostaan arvottiin kolme onnekasta, jotka saavat palkinnon taianomaisesta Potter-tietoudestaan. Arpa suosi nimimerkkejä E, Timantitar, ja Sgpotterfan. Voittajiin ollaan yhteydessä kirjastoista.

Katso tietovisan oikeat vastaukset: S.U.P.E.R. -tietovisan oikeat vastaukset (PDF)

 

E.H.K.V.P. -visa 

Erittäin Haastavaan Koulujen Väliseen Potter -visaan osallistui torstaiaamuna 32 joukkuetta ja yli 600 lasta eri puolilta pääkaupunkiseutua. Kisaan osallistuneet joukkueet osoittivat hämmästyttävän tarkkaa Potter-tietoutta. Finaalin jatkuessa yliajalle oli kisaa vetäneillä velhoilla olo kuin pikku pöllöillä ilotulituksen keskellä! Lopulta arpa ratkaisi ja kahdeksan täydellisiä vastauksia antaneen joukkueen väliltä voittajaksi selviytyi Torkkelinmäen peruskoulun Pulleat Siilit.

Kirjastokurren YouTube-kanavan suoraa kisalähetystä oli kirjaston velhojen, noitien ja tonttujen mukana toteuttamassa Otaniemen lukion teatteri- ja medialinjan opiskelijoita. 
 

Loitsukilpailu

Kiitos kaikille loitsukilpailuun osallistuneille! Loitsukilpailuun tuli yli 80 loitsua. Kaikki loitsut olivat oivaltavia ja omalla tavallaan erinomaisia, eikä raadilla ollut ollenkaan helppoa valita voittajia. Kilpailuun lähetettyjä loitsuja voi katsella 

Kolme loitsua kuitenkin valittiin. Kriteereinä oli mielikuvituksen määrä ja tarkat perustelut loitsujen vaikutuksista. Myös sanoilla leikittely ja sanojen etymologiaan perehtyminen vaikuttivat tulokseen.

Loitsujen testailua voi kurkata: https://youtu.be/0igaq7LqNhQ
​Loitsukilpailun voittajan julkistusvideo: https://www.instagram.com/tv/CK4AmUIhEIr/

Voittajaloitsut ovat Rapsutium, Piristyös ja Henkiolento. Onnea voittajille! 

Huom. Pysy kuulolla, sillä kaikista loitsuista tullaan kokoamaan kaikille yhteinen loitsukirja lähiaikoina. 
 

Kirjoitus- ja piirustuskilpailut

Voit tutustua kirjoitus- ja piirustuskilpailujen finalistien töihin tästä.

Harry Potter -kirjoituskilpailun aiheena oli päivä Viistokujalla. Tekstejä saatiin yhteensä lähes 90 ja kilpailussa oli 2 sarjaa: alle ja yli 15-vuotiaat. Molempien ikäluokkien kilpailuissa Helmetin työntekijöistä koostuva raati valitsi finaaliin viisi suosikkiaan. Teksteissä arvostettiin omaperäisyyttä ja yllättävää juonta.

Yleisöäänestyksessä ääniä tuli huikeasti: alle 15-vuotiaiden teksteille ääniä annettiin yhteensä 3786 ääntä ja yli 15-vuotiaiden kategoriassa ääniä tuli yhteensä 298.

Voittajiksi valikoituivat
Alle 15-vuotiaat: Kääpiöpallura tekstillä Vipinää Viistokujalla 2756 ääntä
Yli 15-vuotiaat: Emla Aralia tekstillä Viistokujan Mangolia 155 ääntä

 

Piirustuskilpailuun saatiin yli 180 toinen toistaan hienompia töitä, joista raadit valitsivat yleisöäänestykseen viisi finalistia kahdessa ikäsarjassa (alle 15-vuotiaat ja yli 15-vuotiaat). Piirustusten aiheena oli oma kauppa Viistokujalla. Piirustusten toteutustyyli oli vapaa ja teoksissa olikin monella eri tekniikalla toteutettuja teoksia.

Yleisöäänestyksessä ääniä annettiin kiitettävä määrä: alle 15-vuotiaiden teoksia käytiin äänestämässä 1266 kertaa ja vanhempien kategoriassa 809 kertaa.

Yleisöäänestyksen voittivat
Alle 15-vuotiaat: Elle piirroksellaan Taikaeläinkauppa / Taikaeläinhoitola / Eläintarha, 431 ääntä
Yli 15-vuotiaat: IP piirroksellaan Kenkävelho, 291 ääntä