Harry Potter -viikkoa vietettiin verkossa

Helmet-kirjastot viettivät perinteistä Harry Potter -päivää tuottamalla ohjelmaa koko viikolle 1.-6.2. Poikkeusajan vuoksi ohjelma tehtiin kokonaan etätoteutuksena. Ohjelmaa tuotettiin suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi.

Harry Potter-viikkoon otettiin varaslähtö jo vuodenvaihteessa, jolloin käynnistettiin erilaisia kilpailuja, joissa kerättiin loitsuja, novelleja ja piirustuksia. Loitsukilpailuun saapui 83 loitsua ja taikojen esittelyvideota katsottiin yhteensä 377 kertaa. Novelleissa teemana oli Päivä Viistokujalla ja mukaan saatiin lähes yhdeksänkymmentä tekstiä eri-ikäisiltä kirjoittajilta. Helmet-raadit valitsivat teksteistä yhteensä kymmenen finalistia kahteen ikäkategoriaan. Novelleja äänestettiin yhteensä 4084 kertaa. Piirustuskilpailuun mukaan saatiin yli 180 teosta, ja yleisöäänestyksessä finalistityöt keräsivät yhteensä 2075 ääntä.

Ennen viikkoa kerättiin myös taikaliemiohjeita, joita kirjaston työntekijät testasivat videolla. Taikaliemiä saapui 83 ja kirjastojen työntekijät valitsivat niistä videolle osan. Taikaliemien vaikutuksia kuvaavaa videota on katsottu yli 800 kertaa. Video on yhä katsottavissa Vantaan kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla tästä.

Harry Potter-viikon muussa ohjelmassa oli muun muassa taianomaista kokkailua, taikaliemien sekoittelua, taikaesineiden tunnistamista, sateenkaarevia fantasiakirjavinkkejä, Sibylla Punurmion ennustuksia sekä Säilä ja Imupaperin Piirrä ja arvaa –peli. Videoita julkaistiin pitkin viikkoa kirjastojen YouTube-kanavilla seko Instalivessä. Yhteensä kaikki viikon aikana julkaistut videot saavuttivat 4847 katsojaa.

Viikon aikana oli myös mahdollista pelata Harry Potter –teemaista Seppo.io-peliä. Peli julkaistiin 1.2. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Peliä pelattiin viikon aikana yhteensä yli 4000 kertaa. Peli on yhä pelattavissa kaikilla kielillä, lisätietoa täältä.

Harry Potter -päivään perinteisesti kuuluva tietokilpailu kuului myös nyt viikon ohjelmaan, mutta tällä kertaa etänä. Mukana oli yhteensä 234 Potter-tietäjää, joista 6 joukkuetta saivat täydet pisteet. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottiin kolme palkittavaa. Myös koulut kävivät taistoon Harry Potter -tietämyksestään ja mukana oli yhteensä 502 oppilasta Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelta.

Koko viikon suosituin video oli Velhon vispilät - Maaginen kokkaustuokio, osa 1, jossa kirjaston noidat kokkaavat noidankattilakakkuja. Tähän mennessä videota on katsottu 1164 kertaa.

Löydät Harry Potter –viikon ohjelman videoita Vantaan kaupunginkirjaston YouTube-kanavalta sekä Helmet –kirjastojen YouTubesta. Virallinen Harry Potter -päivä siirtyi kustantajan päätöksellä pidettäväksi kesäkuussa 2021. Tällöin luvassa on koottu teos kerätyistä loitsuista ja taikaliemistä.