Ropecon

Helmetin Ropecon 2018

Helmet-kirjastot olivat jälleen mukana Ropeconissa. Parkkeerasimme kirjastoauton messukeskuksen pihaan ja pystytimme ”Helmetin pisteen” halli kolmoseen. Paikka pomppulinnan takana harmitti aluksi, mutta olimme ainakin lähellä lapsia, joille olimme tänä vuonna erityisesti järjestäneet ohjelmaa.

Ohjelmassa oli tuttuun tapaan Pajan / Verstaan esittelyä, lautapelejä ja roolipelejä. Uutuutena kirjastolla oli mukanaan Satuteltta ja Vinkkikioski. Satuteltassa oli tarkoitus pitää satutunteja lapsille puolen tunnin välein, mutta teltta-alue paljastuikin oivaksi levähdyspaikaksi lapsiperheille. Olimme levittäneet vilteille ja säkkituoleille Ropecon-lapsille sopivaa luettavaa. Monet lukivat kirjansa itse ja kiittivät lähtiessään. Vaikka alkuperäinen idea ei toteutunutkaan, olimme todella tyytyväisiä siihen, miten satuteltta kuitenkin toimi lapsiperheiden hyväksi! Ensi kerralla toivomme saavamme mukaan ihan oikean teltan, emmekä vain ”telttaa”.

 Vinkkikoskilla vilisi innokkaita lukijoita. Monet kävijöistä kertoivat lukujononsa olevan jo niin pitkä, ettei lisävinkkejä kaivattu, mutta silti silmät karkasivat tutkimaan esillä olevia kirjoja ja ehkä muutama vinkkilistakin livahti taskuun. Monet pysähtyivät pidemmäksikin ajaksi. Kysyimme, voisimmeko vinkata juuri kyseiselle henkilölle sopivia kirjoja ja jos halukkuutta oli, kartoitimme hieman aiempia lukutottumuksia. Näiden perusteella poimimme valikoimastamme sopivaa luettavaa ja tarjosimme mukaan vinkkilistoja. Mukana olevat vinkattavat kirjat oli pääasiassa suunnattu lapsille ja nuorille ja myös mukana oleva henkilökunta oli erityisen perehtynyt kouluikäisten ja nuorten aikuisten kirjoihin. Sujuvasti saimme kuitenkin palveluta myös aikuisasiakkaita. Ropeconista on muutamien vuosien aikana kasvanut koko perheen tapahtuma, kun monet roolipelaajat ovat hankkineet lapsia ja tuovat heidän tietysti mukanaan. Saimme vinkata monelle perheelle heidän lapsilleen sopivaa kirjallisuutta sekä itse, että ääneen luettavaksi.

 Sellon kirjastosta tuodut Pajalaitteet herättivät taas tuttuun tapaan ihmetystä Ropecon-kansassa. Vinyylitulostimen eri mahdollisuudet markkinoitiin hienosti erityisesti yhdistyksille, jotka innostuivat ideasta printata yhdistyksensä tarroja. Lainasimme Nörttityttöjen Turvasataman puvunkorjauspisteelle kirjaston ompelukoneen, valitettavasti suurempaan yhteistyöhön ei tällä(kään) kertaa päästy, sillä pisteemme sijaitsivat sen verran kaukana toisistaan.

 Lautapelejä pelautettiin muutamia, mutta ollessamme kokemuspisteen ja lautapelitiskin välittömässä läheisyydessä, ei menekki ollut sen suurempaa. Sen sijaan lasten roolipelit tulivat täyteen, sillä Ropeconin roolipeli-ilmoittautumissysteemi ei ole optimaalinen lapsiperheitä ajatellen. Kirjaston pisteelle pääsi helposti kerralla, vaikka koko perhe, eikä ikärajoja ollut. Nuorin pelaaja oli 2-vuotias, joka rakasti heittää noppaa.

 Kirjastoautossa kävi mukavasti porukkaa, vaikka paikka oli eri kuin viime vuonna, eikä läheskään niin näkyvä. Auto saatiin kuitenkin varjoon ja ihmiset viihtyivät. Perheet kävivät lukemassa lapsilleen satuja auton viihtyisässä takaosassa ja auton edessä oleva teltta kutsui oleskelemaan. Olimme aloittaneet hyvissä ajoin Ropecon-teemaan sopivien poistokirjojen keräämisen ja niitä oli esillä Saa ottaa -periaatteella. Monet eivät olleet uskoa hyvää onneaan, kun löysivät suosikkikirjansa poistolaatikosta.

 Kokonaisuutena sanoisin tämän vuoden Helmet-Ropeconin olleen oikein onnistunut. Toimme paljon uutta, kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan, mutta selvisimme ja saimme levitettyä kirjaston ilosanomaa Ropeconissa. Monelta kävijältä sai kuulla, että ”kiva kun te ootte taas täällä!” Ropecon-kävijät arvostavat kirjastoa instituutiona ja yhdistävät Helmet-kirjastot rentouteen, huumoriin ja asiantuntemukseen. Työntekijänä tunnen ylpeyttä siitä, että ”tuotteeni” on kirjallisuus ja ilo, jonka lukeminen, pelaaminen ja tekeminen tuovat mukanaan.

Laura / Kauklahden kirjasto