Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan äänitteen.

KARSTAYSKÄ - KARSTAYSKÄ (Kasetti)

Mikäli maailman meno tuntuu ahdistavalta ja homma ei tunnu sujuvan, kannattaa lainata Karstayskän kasetti kirjastosta ja vaalia sitä tunnetta! Punk on musiikkityyli mutta esimerkiksi doomista tykkäävät saattavat myös löytää tästä paljon hyvää. Sanoituksista ei todellakaan saa selvää mutta mukana tuleva sanoitusliite selventää kyllä mistä on kyse.

TYYDYTTÄJÄT - TYYDYTTÄJÄT (Kasetti)

Sopivilla määrillä meteliä, lofi-saundeja ja kieromman laidan suomirokkia annostelemalla on saatu aikaiseksi tämä turhan vähälle huomiolle jäänyt Tyydyttäjien kasetti. Itse asiassa kyseessä taitaa olla enemmänkin yhden ihmisen projekti vaikka mukana avustajia onkin. Joka tapauksessa kokonaisuus tuntuu ehjältä kaikin puolin. Sanoituksia kuunteleville henkilöille löytyy varmasti myös iloa.

TAPPOKONE - KONE (Kasetti)

Oletko koskaan ollut jatkoilla jossain soittimien ja soittomahdollisuuksien äärellä, kun yhtäkkiä kelloja siirretään taaksepäin ja elämää tulee tunti lisää? Tämänkaltaisissa tunnelmissa liikutaan tällä kasetilla ja itse asiassa kyseinen kellojensiirtohetkikin on saatu mainiosti mukaan. Musiikillisesti liikutaan siis akustisten kitaroiden, kuorolaulun ja folk/blues henkisten tapailujen maailmassa jonka päälle kuullaan laulunsekaista spoken wordia. Tappokoneen vokalisti HUKE onkin kasetin ehdoton elinvoima jonka jutut eivät kuitenkaan mene minkään kännisen mölinän puolelle (liikaa) vaan jatkuvasti kuullaan huvittavia, syvällisiä ja raivokkaitakin mielipiteitä erilaisista asioista. Välillä on vaikea sanoa onko asioita kirjoitettu etukäteen ylös vai onko kyseessä ns. hetken laulu. Oma suosikkikappaleeni on ”Kuulapäät” jossa Hukella palaa aivan totaalisesti hermot natseihin enkä henkilökohtaisesti ole kuullut vakuuttavampaa antifasistista sanomaa missään koskaan.

LENTOLISKOT - VIIDES KERROS (Kasetti)

Lentoliskot tekee eräänlaista kosmista synapoppia joka kuulostaa paikoitellen retrolta ja seuraavassa hetkessä taas todella tuoreelta. Mitään listapoppia tai Pet Shop Boyssia tämä ei toisaalta varsinaisesti ole. Musiikkia ei ole myöskään tehty tietokoneella joka luo oman jännittävän mausteensa kappaleille. Kasetilta löytyy suomennettuna Motown -hitti Money (That’s what i want) jonka myös Amerikan Lentoliskot (Flying Lizards) aikoinaan coveroi. Toinen coverbiisi on Yellow Magic Orchestralta. Mikäli esimerkiksi nämä yhtyeet maistuvat, suosittelen tsekkaamaan.

PROSPERO - PROSPERO (7” vinyylilevy)

Prosperossa vaikuttaa jäseniä yhtyeistä Merries, Seksihullut ja Särkyneet ja vaikka tällainen bändien luetteleminen onkin aina vähän ankeaa niin kyllä se tässä tapauksessa antaa ihan validin kuvan kuultavasta musiikista. Eli jonkinlaista sävykästä garagepunkkia, jossa varsinaista ”paahtoa” säästellään oikeisiin kohtiin eikä taannuta pelkkiin voimasointuihin. Lokeissa sekä Merriesissä taitojaan hionut kielisoitinkaksikko sekä miellyttävän vähäeleisesti soittava rumpali antavat Seksihulluissakin laulavan Sirpan kuumeisille visioille tilaa ja kun aika koittaa, voidaan hieman möykätäkin.

Teksti: Toni Korpi

Kuva: Toni Kursu

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016