Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan sen.

levynkannet3.png

SIPE JA SALAKULJETUS - LIFE (Kasetti)

Ne harvat, jotka ovat onnistuneet kuulemaan Sipe ja Salakuljetuksen loistavan ensilevyn “Nauti mukavuudesta” jäivät varmasti odottamaan lisää. Samanlaista hittiputkea ei tällä kasetilla tarjota, mutta Sipen loistavat laulut ja kummalliset sanoitukset löytyvät myös tältä, ja niitä onkin aina ilo kuulla. Levy on vuosien saatossa alkanut kuulostaa paremmalta kuin ilmestyessään muutama vuosi sitten, eli ”kokeellisuus” siis kannatti tulevaisuutta ajatellen. Kaksi kasettia ei ole helppo paketti, mutta kannattaa se ainakin tsekata!

STÄNI STEINBOCK - AARGH! (Kasetti)

Stäni Steinbock on pysynyt kohtuullisen tuntemattomana suurelle yleisölle, mutta pidemmän linjan muusikko on tästä huolimatta kyseessä. Nykyään kansanmusiikin parissa työskentelevän Steinbockin tuotannossa ”Aargh!” lienee jonkinasteinen kuriositeetti, vaikka toivon kyllä asian olevan toisin. Levy on nauhoitettu ilmeisesti 90-luvun alussa neliraiturilla (tai vastaavalla), ja tekemisen ilo tästä paistaa ehdottomasti. Vaikea sanoa mitä musiikkia tämä on, mutta löytyy kulmikkaita rytmejä, hermoja raastavaa menoa (parhaalla mahdollisella tavalla) sekä kotikutoista psykedeliaa muun muassa. Tässä on kyllä jotain todella aitoa. Suosittelen vahvasti!

NINNI FOREVER BAND - LÄTÄKÖSSÄ (LP)

Parhaiten ehkä Pintandwefall-yhtyeestä tuttu Ninni Luhtasaari julkaisi vihdoin loppuvuodesta odotetun toisen soololevynsä. Odotuksia lisäsi alkukesästä ilmestynyt video kappaleesta ”Kuustoista nollakolme”, joka tempasi ainakin allekirjoittaneen mukaansa NFB:n maailmaan. Lätäkössä-levy ei pettänyt odotuksia. Se sisältääkin kasan mahtavia melodisia ja kekseliäitä kappaleita omalaatuisilla sanoituksilla, jotka sisältävät määrittelemätöntä melankoliaa ja joihin on jostain syystä helppo kiintyä.

DKSTR - PLEASURES (LP)

Jo muinaisen 2000-luvun alkupuolelta asti on DKSTR tehnyt elektronista musiikkia, ainakin Videovalvontaa-“kulttiyhtyeessä” ja sittemmin tällä artistinimellä. Taito tehdä sävelistä legopalikoita, jotka kulmikkuudestaan huolimatta rullaavat päättäväisesti eteenpäin tukevien biittien tahdissa, on skweee-musiikissa tärkeää, ja DKSTR on tässä todella hyvä. Välillä yllätetään vahvalla melodialla ja ehkäpä jollain hieman pehmeämmälläkin soundilla, jolloin musiikki saa yllättävää uutta syvyyttä. Harmönia-levy-yhtiön vuonna 2013 julkaisema EP toimii hienona ja kirjaston kautta saatavista toistaiseksi ainoana esimerkkinä DKSTRin musiikista, kannattaa tutustua!

TRIPLE NOISE NIGHT (Kasetti)

Tämän kasetin “kappalelistaus” on seuraavanlainen: ”Kolme bändiä soitti yhtä aikaa - keskellä ravintolaa oli mikrofoni. Tässä lopputulos”. Kun vielä mainitaan, että nuo kolme bändiä olivat Hotguitars, Mohel ja MurhaMurhaItsemurha, niin eipä tästä oikein muuta voi sanoa. Helvetillistä mekkalaa! Jonkinlaiseksi legendaksi tämä konsepti ilmeisesti muodostui, sillä koko homma uusittiin viime vuonna neljän bändin voimin Oranssi-klubilla Helsingissä.

Teksti: Toni Korpi

Kuva: Toni Kursu

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016