Helmiä OverDrive-kokoelmasta: äänikirjat

Tässä sarjassa kirjaston asiakkaat kertovat e-kirjasuosikeistaan. Bloggaaja Minna Vuorema-Chollat on suuri e-kirjojen ystävä. Hän poimi Helmetin OverDrive-kokoelmasta kuusi mainiota äänikirjaa.

Ja kaikkea muuta -kulttuuriblogin kirjoittaja Minna Vuorema-Chollat on vannoutunut e-kirjojen ystävä. Hän sai lukulaitteen lahjaksi nelisen vuotta sitten ja on siitä lähtien pitänyt e-kirjaa ylivoimaisena kirjojen lukutapana. Nykyään yli puolet hänen lukemistaan kirjoista on sähköisessä muodossa. Osittain syy on perin käytännöllinen.

– Painettua kirjaa lukiessa tarvitsen silmälasit, joita en tykkää käyttää. Lukijalla kirjainten kokoa voi säätää ikänäköönkin sopivaksi.  Mustenäyttöiseltä lukijalta on myös miellyttävä lukea: se on suunniteltu niin, ettei se heijasta eikä sen valo häiritse yöunta.

Viihdefantasia vie mennessään

Vuorema-Chollat  tai Minna Vuo-Cho, kuten blogien lukijat hänet paremmin tuntevat  kutsuu itseään opportunistiseksi lukijaksi: hän lukee, mitä käsiin sattuu. Erityinen asema hänen lukulistallaan on fantasialla.

 Olen rakastanut fantasiaa ja maagista realismia siitä lähtien kun luin Hobitin ja Taru sormusten herrasta. Tällä hetkellä pidän esimerkiksi Robin Hobbin kirjoista. Viihdefantasia on rentouttavaa: otan illalla e-lukijan sänkyyn, laitan pään tyynyyn ja aivot narikkaan.

Kirjavinkkejä hän saa muista blogeista, Goodreads-sivustolta ja kirjakustantajien tilaisuuksista.

 Lukulaitteessani on 300 kirjaa, ja lue nämä -listallenikin on kertynyt jo varmaan monta sataa kirjaa. Paperikirjojen ostokielto minulla on ollut jo pitkään!

Vuorema-Chollat’lla on kolme lasta ja kokopäiväinen työ, mutta jostain näyttää löytyvän aikaa myös lukemiseen ja kirjoista kirjoittamiseen. Hän lukee yli sata kirjaa vuodessa. Blogin ja somekanavien ylläpitämiseen kuluu päivässä puolesta tunnista tuntiin, ja Vuorema-Chollat osallistuu blogissaan myös Ylen Kirjojen Suomi -hankkeeseen. Hän aloitti bloggaamisen noin kymmenen vuotta sitten, kun alkoi kerätä reseptilistaa blogiinsa. Nykyään hänellä on kaksi blogia: toinen käsittelee ruokaa ja toinen kirjoja ja muuta kulttuuria.

Äänikirjoja lukevat ammattilaiset

Helmetin OverDrive-kokoelmasta Vuorema-Chollat valitsi äänikirjoja, jotka hän lataa puhelimeensa ja kuuntelee esimerkiksi työmatkoilla. Äänikirjoissa häntä viehättävät erityisesti kirjojen taitavat lukijat.

 Lukijat ovat ammattimaisia ääninäyttelijöitä. Esimerkiksi Hobbin kirjan lukija on aivan uskomaton: hänen äänensä muuttuu kertojan ja dialogin mukaan pienestä tytöstä vanhaan mieheen.

Suosikkien joukossa on fantasian lisäksi muutamia omaelämäkerrallisia teoksia.

– Ennen en lukenut elämäkertoja lainkaan, mutta iän myötä nekin ovat alkaneet maistua, kun löysin kiinnostavien henkilöiden kirjoja.

Minna Vuorema-Chollat’n OverDrive-suosikit

Kaikki suosikit löytyvät Helmetin OverDrivesta

Drew Barrymore: Wildflower Kuuluisan näyttelijättären itsensä kirjoittama ja lukema teos elämästään ja sattumistaan. Mielenkiintoinen, hauska ja välillä liikuttavakin.

Patti Smith: M Train

Taianomainen kokoelma jännittäviä, omituisia ja ajatuksia herättäviä tapahtumia tunnetun muusikon ja kirjoittajan elämästä. Patti Smith on sekä kirjoittaja että lukija.

Neil Gaiman: Hearts, Keys, and Poppetry

Twitterverse-satu eli Twitterin yhteisöllisenä kirjoitusprojektina alkunsa saanut ja fantasiamestarin romaaniksi editoima tarina. Lumoava, jännittävä ja ihanalla tavalla outo.

Helen Harper: Bloodfire        

Fantasiaviihdesarjan aloitusosa tytöstä, jonka suonissa virtaa yllätyksellistä verta. Melko perinteinen kuvio, mutta varsin viihdyttävä äänikirjanakin.

Maeve Binchy: A Week in Winter

Viihdekirjallisuuden kuningattaren lempeän liikuttava ja hauskakin teos.

Robin Hobb: Fool's Assassin

Rakastetun fantasiakirjailijan uusimman trilogian aloitusosa. Uskomattoman taitava lukija nostaa upean tarinan elävyydessään aivan uudelle tasolle.

Minna Vuo-Chon blogit:

kirjablogi: Ja kaikkea muuta

ruokablogi: Tätä keittiöelämää

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Minna Vuorema-Chollat