Helmiä OverDrive-kokoelmasta: fantasiaa ja romantiikkaa

Tässä sarjassa kirjaston asiakkaat kertovat e-kirjasuosikeistaan. Nina Lempiäinen suosittelee Helmetin OverDrive-kokoelmasta kiinnostavia ja viihdyttäviä fantasiakirjasarjoja.

Nina Lempiäistä ei tarvitse kovin paljoa houkutella kertomaan lempikirjoistaan. Hän seuraa aktiivisesti fantasiakirjojen julkaisua ja on hyvin perillä siitä, mitä uutta lajityypissä kulloinkin ilmestyy. Lempiäinen on paitsi ahkera lukija myös ahkera kirjaehdotusten tekijä.

– Pidän melkein velvollisuutenani pyytää kirjastoa hankkimaan hyviä fantasiakirjoja valikoimiinsa, vaikka olisin ne jo itse muualta lukenut.

Lempiäinen lukee enimmäkseen englanniksi. Hän opiskeli englannin kielen kääntäjäksi, ja englanti hänellä on ollut työkielenä jo 19 vuotta teknisen kirjoittajan ammatissa.

– Luen fantasian lisäksi scifiä, romantiikkaa ja historiallisia romaaneja. Kauhua yritän välttää, koska se kauhistuttaa minua liikaa. Kirjallisuus on minulle aika paljon eskapismia – tarinat eivät ole totta eikä niiden tarvitse olla. Jos minulla on ollut huono päivä tai on vaikea saada unta, nappaan Ilona Andrewsin kirjan.

Lempiäinen seuraa myös joitakin kirjailijoita somessa.

Seanan McGuire on hauska, ja hänellä on sana hallussa myös Twitterissä. McGuiren taustasta kumpuaa kiinnostavia tarinoita. Hän on ollut aikaisemmin esimerkiksi villieläinten pelastustiimissä ja majoittanut kotiinsa emun.

E-kirjoja Lempiäinen on lukenut yhdeksän vuotta, mutta paperikirjojakin hänellä on hyllyssä muutama tuhat kappaletta. Kirjaston e-kirjavalikoimaan Lempiäinen on tyytyväinen, varsinkin kun hänen ehdotuksensa hankittaviksi kirjoiksi ovat usein tuottaneet tulosta.

Nina Lempiäisen OverDrive-suosikit:

Kaikki suosikit löytyvät Helmetin OverDrivesta.

Ilona Andrews: Magic Bites

Kate Daniels -sarjan 1. osa, joka sisältää myös esiosanovellin A Questionable Client sekä muutamia kohtauksia kirjasta toisen päähenkilön näkökulmasta katsoen. Sarjassa on ilmestynyt 15 osaa, Helmetin OverDrive-kokoelmassa näistä on kymmenen. Sarja sijoittuu Atlantaan. Katastrofin seurauksena taikuus ja teknologia käyvät kamppailua maailmassa, ja tästä seuraa ongelmia arkielämään: esimerkiksi autot pitää tarvittaessa saada loitsun avulla käyntiin. Tässä lajityypissä dystopia on yleensä vallalla, mutta tämä on aika hauska sarja. Kirjoissa yhdistellään eri kansojen mytologioita, ja tarinat sopivat erityisesti historiasta kiinnostuneille. Ilona Andrews -kirjailijanimen takana on aviopari.

Ilona Andrews: Clean Sweep

Innkeeper Chronicles -sarjan 1. osa

Gertrude Hunt on majatalo, jonka pitäjä Dina suojelee etsintäkuulutettuja olentoja. Tapahtumapaikkana on perus-pikkukaupunki Teksasissa, eivätkä kaupungin asukkaat tiedä yliluonnollisista voimista. Tässä kirjassa kiinnostaa erityisesti fantasiamaailman rakentaminen. Sarjasta on Helmetin OverDrive-kokoelmassa kolme osaa.

Kelley Armstrong: Werewolves (Bitten, Stolen ja Beginnings)

Beginnings on novelli, joka edeltää romaania Bitteniä. Stolen taas on romaani Bittenin jälkeen. Yhdysvalloissa tarina on myös suosittu tv-sarjana nimellä Bitten. Teoksissa on klassinen ihmissusiteema. Alun perin tarinan maailmassa kaikki ihmissudet ovat miehiä, ja Elenasta tulee ensimmäinen naispuolinen ihmissusi, kun Clay puree häntä ja muuttaa hänet – ei välttämättä kovin hyvä alku suhteelle! Armstrongin verkkosivuilla on myös graafinen novelli Beginningsistä. Sarja Women of the Otherworld alkaa näistä kirjoista. 

Jayne Castle: The Lost Night

Harmony-maailman Rainshadow-sarjan 1. osa

Castle kirjoittaa kahdella muullakin kirjailijanimellä: Jayne Ann Krentzinä ja Amanda Quickina. Hän on kirjoittanut paljon romantiikkaa, ja teoksissa on aina ollut joitakin yliluonnollisia elementtejä. Ihmiset kulkivat Harmony-maailmaan madonreiän kautta. Kulkutie on mennyt umpeen, ja Harmonyssä ihmisten täytyy selvitä tietokoneiden sijasta yliluonnollisien kykyjen avulla.

Christine Feehan: Shadow Rider

Shadow-sarjan 1. osa

Feehan on kirjoittanut lukemattomia sarjoja, joista Shadow on uusin. Sen pääosassa on suku, jonka jäsenet pystyvät kulkemaan varjojen kautta ilman, että muut pystyvät havaitsemaan heitä. Ensimmäisen osan pääosassa on yksi veljeksistä, ja seuraava kirja keskittyy toiseen veljeen. 

Seanan McGuire: Discount Armageddon

InCryptid-sarjan 1. osa

Tapahtumapaikkana on nyky-USA. Pricen suvun tehtävänä on suojella yliluonnollisia olentoja ja estää ihmisiä näkemästä niitä. Sarjan eri osat keskittyvät suvun eri jäseniin, ja perhedynamiikkaa voi tarkastella eri näkökulmista.

Seanan McGuire: Sparrow Hill Road

Ghost Stories -sarjan 1. osa, tosin muita osia ei ole vielä ilmestynyt. Tämä osa on itsenäinen, tarina siis päättyy tähän kirjaan. Sparrow Hill Roadin päähenkilö on vuonna 1952 prom night –iltana tapettu Rose tai oikeammin hänen haamunsa, joka pelastaa ihmisiä liikenneonnettomuuksilta tai johdattaa heidät turvallisesti tuonpuoleiseen. Kirjaa voi suositella kummitusjutuista ja 1950- ja -70-luvun ajankuvasta pitäville lukijoille. McGuire kirjoittaa kauhukirjoja Mira Grantin nimellä.

Nora Roberts: The Guardians -trilogia

Stars of Fortune

Bay of Sighs

Island of Glass

Nora Roberts on yksi lempikirjailijoistani. Robertsin kirjat sopivat mielestäni myös sellaisille lukijoille, jotka eivät ole lukeneet kovin paljon englannin kielellä. The Guardians -sarjassa kolme kuun jumalatarta on viemässä ristiäisiin lahjaksi tähtiä, kun paha jumalatar yrittää saada tähdet itselleen. Hyvät jumalattaret heittävät tähdet takaisin taivaalle, ja tähtien pudottua maahan vuosituhansia myöhemmin niitä aletaan etsiä ympäri maapalloa.

Lue myös: 

Helmiä Overdrive-kokoelmasta: äänikirjat

Teksti ja kuva: Iina Soininen