Helsinki Pride -viikon lukusuositukset

Helsinki Pride -tapahtumaa juhlitaan tänä vuonna poikkeuksellisesti syyskuussa, 7.–13.9.2020. Viikon teemana on esikuvat. Tästä artikkelista löydät kirjaston henkilökunnan suosituksia kirjoista ja elokuvista, jotka käsittelevät tai tarjoavat HLBTIQ-esikuvia.

Helsinki Pride -viikko on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma, jonka tarkoitus on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Lue lisää: Helsinki Pride 2020

Katso myös: Pride-viikon ohjelma Helsingin kaupunginkirjastossa 2020

Teoksen nimessä oleva linkki avautuu tarkastelemaan teostietoja Helmet-hakusivulle. Halutessasi pääset myös varaamaan aineiston linkistä.

Historiaa ja elämäkertoja

The Stonewall Reader 

The Stonewall Reader on New York Public Libraryn koostama antologia, joka avaa Yhdysvaltojen Stonewallin tapahtumia sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien liikkeen syntyä aikalaiskertomusten, päiväkirjojen, lehtiartikkeleiden ja muiden lähteiden kautta. Antologia esittelee queer-liikkeen keskeisiä aktivisteja (esimerkiksi Lee Brewster, Ernestine Eckstine ja Sylvia Rivera) sekä tuo esiin heidän ansaitsemaansa arvostusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustaistelun esikuvina. 

Stella, Myyrmäen kirjasto 

Laura Jane Grace & Dan Ozzi: Tranny - Punkrockin kaupallisimman anarkistin tunnustuksia 

Kirjan tarina kuljettaa lukijaa Against Me! -yhtyeen värikkäiden ja päihdehuuruisten vaiheiden läpi, mutta suurimmat muutokset kokee laulaja-kitaristi Laura Jane Grace, joka kertoi olevansa transsukupuolinen Rolling Stonesin artikkelissa vuonna 2012. Kirja kertoo koskettavasti sen, miten avarakatseiseksi mielletty punkskenekään ei lopulta ollut se hyväksyvä perhe, jota erilaisuuden kanssa painiva Laura Jane kaipasi. Against Me!:n vuoden 2014 albumi Transgender Dysphoria Blues on hyvin avoin kuvaus kasvusta Laura Janeksi, myös sille erittäin vahva suositus. 

Marjo, Tikkurilan kirjasto

Näkymätön sukupuoli - ei-binäärisiä ihmisiä 

Ensimmäinen muunsukupuolisuudesta kertova suomalainen tietokirja tuo näkyväksi sukupuolen moninaisuutta sarjakuvien, valokuvien ja haastattelujen kautta. Samalla se tarjoaa näkyvyyttä ja esikuvia kaikille, jotka eivät mahdu yhteen sukupuolilokeroon. 

Maija, Tikkurilan kirjasto 

Arabelle Sicardi: Queer heroes 

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjojen hengessä tehty kokoelma sisältää 53 lyhyttä mutta vaikuttavaa elämäkertaa. Värikkäästi kuvitettu kirja esittelee ikoneita Freddie Mercurysta Tove Janssoniin ja Marsha Johnsonista Wachowskin sisaruksiin. 

Maija, Tikkurilan kirjasto 

Romaaneja ja sarjakuvia

James Baldwin: Huone Pariisissa (Giovanni’s Room)

James Baldwinin teos Giovanni’s room (1956) on sydäntäsärkevä kertomus kahden miehen välisestä rakkaudesta ja kiintymyksestä samalla, kun he käyvät sisäistä kamppailua yhteiskunnan odotusten ja omien tuntemusten välisen ristiriidan puristuksessa. Teos on suomennettu nimellä Huone Pariisissa vuonna 1964. James Baldwin (1924–1987) käsitteli teoksissaan laajemminkin afroamerikkalaisten ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Baldwin oli itse avoimesti homoseksuaali ja hän osallistui aktiivisesti mustien kansalaisoikeusliikkeen ja homojen oikeuksia ajavan liikkeen toimintaan Yhdysvalloissa. 

Heidi, Tikkurilan kirjasto 

Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi (The Left Hand of Darkness)

Maasta kotoisin oleva lähettiläs Genly Ai saapuu planeetalle, jonka asukkaat ovat suurimman osan aikaa sukupuolettomia, mutta kiima-aikana heistä jokainen voi muuntua joko mies- tai naispuoliseksi. Juuri siksi Genlyllä on vaikeuksia päästä sisälle heidän maailmaansa, hänelle on hankalaa päästää irti omista oletuksistaan. Jo kauan sitten filosofisen scifin klassikko laajensi tajuntaani, jokaisella uudella lukukerralla nautin edelleen. Ennen kaikkea siksi, että kirja on läpikotaisin humaani. Se kertoo ihmisyydestä hienouksineen ja raadollisuuksineen ja törmäyttää kulttuureita mietteliään hitaasti. Kirjassa on myös aavistus omalaatuisesta rakkaustarinasta. 

Sini, Kallion kirjasto

Virginia Woolf: Orlando

Tämä on tutkielma sukupuolesta ja historiallinen seikkailu Englannissa halki aikojen ja arvomaailmojen. Tajunnanvirrassa lauseet laukkaavat, vuosisadat vaihtuvat ja kaiken tietävä kertoja pyrkii sekoittamaan lukijan pään. Kiperät kysymykset ja kommentit tekevät tunnelmasta kujeilevan. Kirjasta on tehty myös mielettömän hieno elokuva! Ainakin elokuvassa on yksi yksinkertainen kohtaus, joka saa minut aina hurraamaan: sukupuoli ei määritä persoonallisuutta, ei ihmisyyttä. 

Sini, Kallion kirjasto 

Alison Bechdel: Hautuukoti 

Koskettava ja viiltävän älykäs elämäkerrallinen sarjakuvaromaani. Bechdelin testistä tunnettu feministikirjailija Alison Bechdel kertoo lapsuudestaan, etenkin kaapissa eläneestä ja mahdollisesti itsensä tappaneesta homoisästään sekä siitä, miten Bechdel tiedosti oman lesboutensa.

Sini, Oulunkylän kirjasto 

Tee Franklin, Jenn St-Onge & Joy San: Bingo Love 

Hazel ja Mari rakastuvat kouluikäisinä mutta joutuvat eroamaan perheidensä ja yhteiskunnan pakottamana. Vuosikymmeniä myöhemmin naiset törmäävät toisiinsa bingoillassa. Bingo Love on uraauurtava sarjakuva sillä sen päähenkilöt - kaksi ikääntyvää, toisiinsa rakastunutta tummaihoista naista - poikkeavat totutusta sarjakuvamaailmasta virkistävällä tavalla. Teoksen kirjoittaja, afroamerikkalainen Tee Franklin on raivannut tietä marginalisoiduille sarjakuvantekijöille. 

Stella, Myyrmäen kirjasto 

Dokumentteja ja elokuvia

Tove ja meri (yle.fi)

Tove Jansson etsi tarinoissaan reittejä pois normeista, ahdistavista säännöistä ja näkemyksistä siitä, miten olla. Hänellä oli yhtä aikaa läsnä lempeä nauru ja suru, filosofisuus ja leikillisyys. Hän kertoi erilaisuudesta ja sen rikkaudesta, toisten arvostamista ja ymmärtämisestä, myötätunnosta ja välittämisestä. Linkin takaa pääsee sympaattiseen puolituntiseen henkilökuvaan monilahjakkaasta taiteilija-kirjailijasta. Tässä puhutaan muumeista, taiteesta, merestä, saaresta, yhdessä olemisesta ja yksinäisyydestä, elämästä meren ympäröimänä, luovuudesta. Ainakin noista.

Sini, Kallion kirjasto 

Wachowskin sisaret: The Matrix

Elokuva kirjaston kokoelmassa: The Matrix (DVD), The Matrix (Blu-Ray)

Kyllä, tämä scifi-klassikkoelokuva on nimenomaan Pride-listalla! Lilly Wachowski, toinen tämän elokuvan ohjanneista transsukupuolisista sisarista (elokuvan Helmet-haussa sisaret näkyvät tekijätiedoissa harmillisesti Wachowskin veljinä) on hiljattain todennut Matrix-elokuvien tarinan olevan metafora transsukupuolisuudesta. Kun elokuvan katsoo uudestaan – tai kenties ensimmäistä kertaa – tämä näkökulma mielessä, tulee eteen täysin uudenlainen katsomiskokemus täynnä transasioita hienosti käsittelevää tematiikkaa. The Matrix käsittelee vahvasti nimenomaan identiteettiä, kahden eri elämän – oikean ja valheellisen – elämistä sekä mahdottoman mahdolliseksi muuttamista. Neo-päähenkilöä monotonisella otteella näyttelevää iki-ihanaa Keanu Reevesia on aina ilo katsoa. 

Karkki, Myyrmäen kirjasto 

Kelet - Ole mitä haluat, honey! (yle.fi)

Susani Mahaduran ohjaama Kelet - Ole mitä haluat, honey! on ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka päähenkilönä on rodullistettu transnainen. Mallin urasta haaveilevan Keletin elämän lisäksi dokumentissa päästään kurkistamaan suomalaiseen ballroom-skeneen. Filmin voi nähdä klassikkodokumentti Paris is Burning (1990) henkisenä perillsenä. Upea ja vaikuttava dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa vuoden 2021 alkuun saakka.

Maija, Tikkurilan kirjasto 

Lapsille ja nuorille

Seamus Kirst & Devon Holzwarth: Papa, Daddy, & Riley

Ei näitä kahden iskän ei-heteroperhekirjoja liikaa ole, jokainen tulee tarpeeseen :). "Riley is Papa's princess and Daddy's dragon. She loves her two fathers! When Rileys´s classmate asks her which dad is real one, Riley is confused. She doesn't want to have to pick one or the other."  - tekstiote kirjan etukannesta.

Anne, Pointin kirjasto 

Essi Kummu & Marika Maijala: Häätanssit

Hellyttävissä Puhelias Elias -kirjoissa käsitellään ekaluokkalaisen elämän suuria ja pieniä elämänmuutoksia sekä uusioperheen arkea. Sarjan viimeisessä osassa Häätanssit juhlitaan Eliaksen äidin ja tämän naisystävän häitä. Lämminhenkinen ja värikäs kuvitus kruunaa tunnelman. Katso myös muut sarjan kirjat: Puhelias Elias -sarja

Maija, Tikkurilan kirjasto 

Riina Mattila: Järistyksiä 

Pienellä paikkakunnalla kasvanut Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika. Vanhempien on vaikea hyväksyä tätä, mutta opiskelemaan lähtö ja rakastuminen avaa Eelialle uuden maailman. Kirja kertoo koskettavasti rakastumisen ihanuudesta ja vaikeudesta sekä rohkeudesta kasvaa omaksi itsekseen, vaikkei se helppoa olekaan. Kirjailija Riina Mattila kokee myös itse olevansa binäärisen sukupuolimäärittelyn ulkopuolella. Järistyksiä on ennen kaikkea rakkaustarina, mutta siinä käsitellään lisäksi muunsukupuolisuuden kokemusta nuorille ymmärrettävässä muodossa liikaa alleviivaamatta.

Meeri, Pointin kirjasto 

J.S. Meresmaa: Dodo

Säkenöivä ja samalla raikas YA-säeromaani nuoruudesta, oman tien etsimisestä ja mielenterveydestä. Päähenkilö Iinalla on kotonaan erikoinen salaisuus, Dodoksi nimetty lemmikki, poikaystävä on masentunut, ja Iina on muutosten edessä. Mukana on biseksuaalisuuden ja polyamorian teemoja.

Sini, Oulunkylän kirjasto 

Kuva: Teddy Österblom/ Unsplash