kuva

Henkilökunnan kesäkirjavinkit

Jännittäviä, liikuttavia, viihdyttäviä, pitkiä ja lyhyitä tarinoita kesälaitumille. Yhdeksän kesäkirjasuositusta, ole hyvä! 

Teoksen nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan Helmet-haussa. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Helppolukuinen nuortenkirja ei niin helposta aiheesta. 16-vuotias Starr on köyhän slummin kasvatti, joka käy koulua kaupungin paremmalla alueella. Eräänä iltana poliisi ampuu ilman syytä Starrin ystävän. Starr on järkyttävän tapahtuman ainoa silminnäkijä. Lopulta Starr uskaltaa todistaa poliisia vastaan ja koko perheen elämä muuttuu peruuttamattomasti. Kirjaa voi suositella kaikenikäisille.

A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat: seikkailukertomus
Tämä kirja on mahtava fantasia/scifi-seikkailu, jonka lukeminen toi elävästi mieleen Jules Vernen saman henkiset tarinat. Joonaanmäki on saari jossain Suomenlahdella ja elämä siellä on yhtä ihmeellistä, outoa ja villiä, aivan kuten kirjan henkilöt ja eläimetkin ovat. Teksti on kaunista ja hiottua kuten runoilija/sanoittajalta voi vain odottaakin. Sieluni silmin voin vieläkin nähdä valaiden leijuvan täydenkuun ympärillä.

Leena Krohn: Kadotus
Kirjan päähenkilö on töissä Kadotus-nimisessä löytötavaratoimistossa Helsingin kaltaisessa kaupungissa. Toimistoon päätyy kaikenlaista tavaraa ja jokaisella niistä on tässä oma tarinansa. Kertomus sisältää lyhyitä, hauskoja ja outojakin kertomuksia, mielenkiintoisia tunnelmia sekä kysymyksen kaiken tavaran tarpeellisuudesta? Kuka kaipaa kadonnutta kenkäänsä tai sateenvarjoansa, kun aina voi ostaa uuden.

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet
Mainion viihdyttävässä ja käänteillään yllättävässä tarinassa selvitellään, mitä kaameaa tapahtuikaan esikoululaisten vanhempien hyväntekeväisyysjuhlissa. Päähenkilöinä on kolme erilaista naista, ja kepeän viihteellisenä satiirina alkanut kirja paljastaa teränsä tarinan loppupuolella, kun täydellisten perheiden kulissit alkavat romahdella.

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Lucia Berlinin novellit ovat harvinaista luettavaa: ne ovat helposti lähestyttäviä, hauskoja ja syvästi koskettavia. Tarinoiden henkilöt ovat elämän kolhimia ja syrjäteille ajautuneita. Näihin arkisiin ja sympaattisiin hahmoihin on helppo samaistua, ja kaikessa on jäljittelemätön toden tuntu.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä
Mahtavassa ja surrealistisia sävyjä sisältävässä romaanissa kaupunkisuunnittelija Kaarna jäljittää karkailevaa dementoitunutta äitiään. Uuden mullistavan dementialääkkeen pitäisi palauttaa äidin muistia elämänvaihe kerrallaan, mutta ehtiikö Kaarna löytää äidin ja antaa lääkkeen ajoissa? Samalla Kaarna ratkoo oman menneisyytensä ja identiteettinsä arvoituksia ja törmää tämän tästä painajaismaisesti muotoaan muuttaviin kissoihin. Ovela ja unen logiikalla etenevä tarina on riemastuttavaa ja kauhistuttavaa luettavaa, ja se käsittelee mielenkiintoisesti muistamisen teemaa ja äidin ja pojan suhdetta.

Ville Similä & Mervi Vuorela: Ultra bra - sokeana hetkenä
"Sokeana hetkenä" on koukuttavasti kerrottu tarina 1990-luvun lopun musiikillisesta sukupolvi-ilmiöstä, yhtyeestä nimeltä Ultra Bra. Kirjoittajat Ville Similä ja Mervi Vuorela ovat onnistuneet kokoamaan bändin vaiheet moniääniseksi kokonaisuudeksi, jossa jokaisen matkan varrella vaikuttaneen bändin jäsenen ääni kuullaan. Toki äänekkäimpänä kuuluu ja tarinan ytimessä kulkee säveltäjä Kerkko Koskisen elämäntarina traagisinekin käänteineen. Kiinnostavasti valotetaan myös Anni Sinnemäen sanoitusten taustoja sekä tuon ajan taidelukiolaisten elämää Kallion kulmilla. Ajankuvan teos onnistuu tavoittamaan erityisen taitavasti, lukija imaistaan 1990-luvulle kuin huomaamatta: Sinä lähdit pois, minä katselin parvekkeelta loittonevaa selkääsi... Eloisaa tarinaa lukee melkein ahmimalla, joten ei ihme, että teos valittiin vuoden 2018 Tieto-Finlandia ehdokkaaksi.

Maarit Verronen: Hiljaiset joet
Hiljaiset joet on jännityskertomus ja dystopia maailman tuhosta ja toivosta kyetä uuteen alkuun. Joukko ihmisiä pelastautuu avaruuteen tarkoituksenaan palata maapallolle pölyn laskeuduttua…

Asko Sahlberg: Amandan maailmat
Amanda on viettänyt rauhallista elämää asustellen pienen kaupungin laidalla. Sattumalta Amanda päätyy auttamaan kohtaamaansa pakolaispoikaa ja altistuu samalla ympäröivän maailman oikullisuudelle.

Vinkit on kerännyt Viikin kirjaston henkilökunta.