Ilmastonmuutos kirjoissa

Näissä kirjoissa käsitellään ilmastonmuutosta ja lajien sukupuuttoa.

Tämän listan romaaneissa ja tietokirjoissa käsitellään ilmastonmuutosta ja sen seurauksia. Kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varamaan teoksen Helmet-haussa. Kirjaesittelyjen kirjoittajat ovat Kallion kirjaston työntekijöitä.

Vallilan ja Kallion kirjastoissa on kummassakin myös erillinen Ekohylly, josta voit lainata kierrätykseen, ilmastonmuutokseen sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyviä kirjoja. 

Kaunokirjallisuus

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu (myös e-kirjana)

15 vuoden päässä tulevaisuudessa vesi ja ruoka on loppumassa, ainakin Afrikassa. Katastrofi on kiristynyt hitaasti, vaikka päähenkilö Laura on yrittänyt jo kauan puhua opiskelijoilleen ja päättäjille, että ilmastonmuutoksen hillitseminen on välttämätöntä. Nyt lopulta on seurannut hallitsematonta väkivaltaa ja terrorismia. Tämä onkin kirja joukkosurmasta ja siitä, miksi siihen päädytään. Maailman ongelmista ja siitä, mistä ne kumpuavat. Afrikasta tehtävästä avustustyöstä ja ihmismielen arvoituksellisuudesta. Tunnelma on tässä tiheä, kerronta notkeaa.

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Eletään napapiirin tuntumassa, tulevaisuudessa. Tuntematon mullistus on pilannut vedet ja maat, sota ja kapinat ovat aina lähellä. Diktatuurin sotilaat valvovat vesirikollisuutta. Noria Kaitio on teemestarien sukua, joka vaalii tarkasti paitsi seremonian kulkua myös tunturiin kätkettyä salaisuutta. Sitten hän rikkoo esi-isien perintöä… Kerronta on runollista, mietteliästä ja viipyilevää, pullollaan aforistisia tuokioita muutoksesta ja katoavaisuudesta. Itäranta kuvaa lumoavasti ihmisen yhteyttä ympäröivään maailmaan, luontoon ja toisiin ihmisiin. Hän puhuu myös ystävällisyydestä, ystävyydestä ja vastuulliseksi aikuiseksi kasvamisesta. Harvassa kirjassa sielu lepää niin kuin tässä.

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa (myös e-kirjana)

Tämä dystopia visioi ilmastonmuutoksen seurauksia. Lähitulevaisuutta, missä nykyinen huipputeknologinen vauhtisokeus ja tekniikasta riippuvainen elämäntapamme ovat kaatumassa katastrofiin. Sulavia napajäätiköitä, tulvia, tsunameja. Isomäki sekoittaa myyttejä ja tieteellisiä teorioita, ajattelee isosti. Tarinassa kaikki virtaa, kaikki kiertyy aina takaisin, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Samat tarinat ja tapahtumat toistuvat, vain vaihtelevan kokoisina.

Sarasvatin hiekkaa on myös sarjakuvana.

Annika Luther: Kodittomien kaupunki

 Miltä näyttää Helsinki vuonna 2035? Kaupunki on suurimmaksi osaksi veden alla, ja alkuperäiset asukkaat on evakuoitu pohjoiseen. Kaupungin katoilla asuvat nyt omilta tulvan alle jääneiltä kotiseuduiltaan paenneet intialaiset ja kiinalaiset. Miten tällaisissa oloissa on mahdollista elää? Annika Lutherin kiinnostavassa nuortenkirjassa ilmastonmuutoksen jälkeistä maailmaa katsellaan teinityttö Liljan silmin.

Laura Lähteenmäki: Niskaan putoava taivas / Kaiken peittävä tulva / Karrelle polttava helle (Nort End, osat 1-3)

Kolmiosainen North End -sarja kertoo ajasta ilmastonmuutoksen jälkeen nuorten näkökulmasta. Talvet ovat kylmiä, kesät kuumia, ja raaka-aineista on pulaa. Ulkomaanmatkat, uimahallit ja kauppojen herkuista notkuvat hyllyt ovat mennyttä aikaa, jonka muistavat enää vanhat ihmiset. Kansalaisia ohjaillaan jakamiseen ja säästäväisyyteen tiukoilla säännöillä. Saastunutta ja osin tuhottua maapalloa ei voi pelastaa sankariteoilla, mutta muuttuneissa olosuhteissa on pystyttävä elämään, ja eletäänkin. Ainoa mahdollisuus selviytyä on tehdä yhteistyötä. Hienosti ja vakavasti kirjoitetussa tarinassa esitetään hyvinkin mahdollinen tulevaisuusvisio, joka havahduttaa ja herättää ajatuksia. 

Maja Lunde: Mehiläisten historia

Menneisyydessä, 1850-luvulla William on vaipunut masennukseen. Mehiläisistä hän löytää intohimonsa ja samalla halunsa elää. Nykyhetkessä mehiläistarhuri George kuulee huolestuttavia uutisia: mehiläiset ovat alkaneet kadota. Tulevaisuudessa elää kiinalainen nainen nimeltä Tao. Hänet on pakotettu tuhansien muiden työläisten tavoin tuputtelemaan siveltimellä siitepölyä hedelmäpuiden kukkiin. Jokaisessa tarinassa on rakoileva parisuhde, vanhempi joka toivoo lapseltaan jotain ja odottamaton loppu. Mehiläiset sitovat kaikki yhteen. Kerronta etenee lyhyin luvuin, vuorotellen, jouhevasti. Mehiläisten historia todella ottaa kantaa. Koska: “If the bee disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live” (Maurice Maeterlinck, 1901).

Antti Tuomainen: Parantaja

Tämä on vähän dekkari ja enemmän rakkauskertomus – ja eniten tukkaa nostattavan realistinen kuvaus siitä, mikä meitä ympäristötuhojen tulevaisuudessa saattaa odottaa. Ihan tavalliselta vaikuttavana päivänä runoilija Tapani Lehtisen vaimo katoaa. Johanna oli tekemässä juttua Parantaja-nimisestä sarjamurhaajasta. Niille jäljille miehenkin on lähdettävä, jos haluaa vielä rakastettunsa nähdä. Juoni ei ole tässä kummoinen, mutta yhteiskunnan rappion kuvaus on maagista. Lähitulevaisuuden Helsinki on lohduton. Koko maailma on lohduton.

Helena Waris: Linnunsitoja (Linnunsitoja 1) (myös e-kirjana)

Ihmiset ovat häviämässä taistelun ilmastonmuutosta vastaan. Ihmiset ovat katoamassa. Vallan he ovat luovuttaneet Koneille, jonkinlaiselle tekoälylle. Koneet voivat auttaa, mutta hintana on vapaus. Kaikki eivät ole alistuneet järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Kapinalliset ovat paenneet saarille ja rannoille, jotka ovat uppoamassa aina vain nousevan veden alla. Tarina on niukka ja repaleinen, sellaisena niin kiehtova, että sen lukee yhdeltä istumalta. Se kutkuttaa visioimaan. Sarjaa jatkaa itsenäisenä osana Vedenkehrääjä, jossa jo mietitään, kumpi tapahtuu ensin: Koneiden lopullinen vallankaappaus vai lopullinen ympäristökatastrofi.

Ina Westman: Henkien saari

Pieni perhe, Emma ja Joel ja heidän tyttärensä Fanni, matkustaa kesäisin saaristoon Joelin suvun mökille. Siellä he haluavat elää mahdollisimman ekologisesti. Ennen tätä kesää vain on tapahtunut jotain. Emmalla on arpi päässä, hän on menettänyt muistinsa – ja saarella hän näkee ja kuulee henkiä. Henget kutsuvat häntä pelastamaan. Tämä on monien ja laajojen teemojen kirja. Se vie muistamiseen ja muistamattomuuteen, uneen ja totuuteen, menneisyyteen ja nykyisyyteen, maailmantuskaan, ihmisyyteen…Tunnelma on vahva.

Tietokirjallisuus

Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly: Loppupeli – Onko maapallo keikahduspisteessä? (myös e-kirjana)

Paleontologit Barnovsky ja Hadly lähestyvät maailman tilannetta ja ihmiskunnan tulevaisuutta kahdeksan ongelman kautta: väestönkasvu, luonnonvarojen kestämätön kulutus, sään ääri-ilmiöt, nälänhädät, makean veden loppuminen, saastuminen, sairaudet ja sodat. Jokaisen jakson he aloittavat henkilökohtaisesta kokemuksesta ja laajentavat suuriin kokonaisuuksiin. Paikallinen ja globaali, syyt ja seuraukset rakentavat siten kiehtovia ja yllättäviä verkostoja. Tämän kirjan sanoma on jäätävä: ihminen on ainoa eläin, joka tuhoaa oman ekologisen lokeronsa. Ja siinä samalla monien muidenkin lajien.

Antti Haataja: Pohjoinen. Jälkemme maailman laidalla.

Haataja puhuu Suomen, mutta erityisesti Saamenmaan luonnon puolesta. Miksi naali ja tunturipöllö ovat katoamassa? Miksi kaivoshankkeet ja tuulivoima ovat uhka herkälle lappilaiselle ekosysteemille? Miksi alkuperäiskansankin elämäntapa voi olla ongelmallinen? Miten suuri vaikutus ihmisen teoilla onkaan ympäristöönsä? Tämä kirja antaa tietoa pohjoisesta luonnosta hienoisella pamfletin hengellä höystettynä. Tämä on myös elämys: Haataja maalaa sanoilla tuntureita ja taigaa, puhaltaa maisemaan tunnelmaa pysäyttävän hienoilla kuvilla.

Risto Isomäki: 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen

Risto Isomäki tunnetaan ekotrillereistään, mutta hän on kunnostautunut myös tiedetoimittajana ja tietokirjailijana. 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen esittelee yleistajuisesti ja paikoin humoristisestikin erilaisia keinoja, joilla ihmiskunnan olisi mahdollista vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Osa Isomäen visioista olisi jo toteutettavissa, osa on toistaiseksi scifiä. Tieteen ja teknologian ohella esiin nostetaan myös taloudellisia ja poliittisia ratkaisuja.

Risto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät (myös e-kirjana)

Isomäen toinen mielenkiintoinen tietokirja käsittelee Suomen geologisia erikoisuuksia, salpausselkiä. Nämä jääkauden loppuvaiheessa syntyneet sorakerrostumat voivat hänen mukaansa kertoa meille jotakin olennaista jäätiköiden sulamisen ja ilmastonmuutoksen lainalaisuuksista. Isomäki kyseenalaistaa perinteisen käsityksen salpausselkien synnystä ja esittää tilalle omaa teoriaansa, josta edetäänkin lopulta laajempien maapallon lämpenemistä ja sen ehkäisemistä koskevien kysymysten äärelle.

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs ilmasto (myös e-kirjana)

Kanadalaisen toimittajan ja aktivistin Naomi Kleinin mukaan ilmastonmuutos on nykyisen talousjärjestelmämme väistämätön seuraus – mutta se ei tarkoita, että kaikki toivo olisi menetetty. Päinvastoin. Tämä muuttaa kaiken on kirja täynnä toivoa ja taistelutahtoa: se kertoo paitsi siitä, kuinka ohittamaton ja valtaisa asia ilmastonmuutos on, myös siitä, että muutos on mahdollinen, ja että kamppailu paremmasta maailmasta on jo alkanut. Kirjoittajana Klein on aina yleistajuinen ja faktalähtöinen, mutta hänellä on myös kyky havaita laajempia ilmiöitä faktojen taustalla sekä haastaa yhteiskunnan vallitsevia ajattelutapoja. Tämä muuttaa kaiken onkin paitsi huolella taustoitettu tietopaketti ilmastonmuutoksesta, myös poliittinen kannanotto ja kutsu toimintaan.

Elizabeth Kolbert: Kuudes sukupuutto: Luonnoton historia

Elizabeth Kolbert kuvaa Kuudes sukupuutto -teoksessaan lähietäisyydeltä ihmisen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Kirjassa liikutaan sademetsistä napajäätiköille, koralliriutoilta Kolbertin omalle takapihalle, ja johtopäätös on kaikkialla sama: meneillään on valtava lajikato, joka on verrattavissa esihistoriallisen ajan viiteen suureen sukupuuttoaaltoon – sillä erotuksella, että tämä ”kuudes sukupuutto” on lähes yksinomaan ihmisen toiminnan aikaansaannosta. Kovan faktan ja henkilökohtaisten kokemusten esittelyn lisäksi teoksessa pohditaan, mitä joukkosukupuuton hillitsemiseksi olisi vielä tehtävissä.

Petri Leppänen ja Lari Salomaa: Kahvivallankumous (myös e-kirjana)

Tässäpä aamukahvilukemiseksi kirja, joka paljastaa halvan kupillisen todellisen hinnan. Petri Leppänen ja Jari Salomaa matkustivat Brasiliaan tutustumaan kahvinviljelijöiden todellisuuteen sekä selvittämään kestävän kahvintuotannon mahdollisuuksia, ja Kahvivallankumouksessa he esittelevät tutkimustensa osin karut ja osin innostavat tulokset. Kirjasta käy ilmi, että paljon vettä ja työvoimaa vaativa kahvinviljely on usein sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta varsin raakaa toimintaa. Kestäviä viljelymetodeja hyödyntävän perhetilan tarina tuo kuitenkin teokseen toivoa ja inhimillisyyttä.

Hanna Nikkanen & työryhmä: Hyvän sään aikana

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnonkin saanut Hyvän sään aikana on monella tapaa poikkeuksellinen tietokirja ilmastonmuutoksesta. Teoksen taustalla on pelottomana tutkivana journalistina tunnetun Hanna Nikkasen ohjaama 21 toimittajaopiskelijan työryhmä, joka jalkautui eri puolille Suomea selvittämään, kuinka ilmastonmuutos Suomessa ilmenee ja mitä toimia sen pysäyttämiseksi tehdään. Tuloksena on vaikuttava ja visuaalisestikin näyttävä kokonaisuus, jonka artikkeleissa laajaa ilmiötä lähestytään ruohonjuuritasolta ja monista eri näkökulmista.

Panu Pihkala: Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo.

Teos on kahdessa osassa, joista toinen selittää ja toinen auttaa. Ensin Pihkala puhuu ilmastonmuutoksen nostattamista tunteista ja ahdistuksen kohtaamisesta. Sitten hän etsii keinoja ja ratkaisuja painostavien tuntemusten ja ajatusten lievittämiseksi. Yhdessä osat ovat perusteellinen katsaus aihetta käsittelevään tutkimukseen sekä keskusteluun. Tämän kirjan kanssa voit reflektoida omaa ympäristöahdistustasi.

Otso Sillanaukee: Zero Waste. Jäähyväiset jätteille. (myös e-kirjana)

Tiedätkö, mitä roskiksessasi on? Miltä kuulostaa elämä ilman roska-astioita? Sillanaukeen vinkit auttavat vähentämään jätettä. Ennen kaikkea Zero waste on kuitenkin käytännönläheinen opas kestävämpään ja yksinkertaisempaan elämäntyyliin. Entä jos elämä olisikin sellaista, ettei tarvitsisi jatkuvasti lisää aikaa ja rahaa voidakseen tehdä haluamiaan asioita? Nollahukka on prosessi. Pienetkin askeleet kohti kestävämpää elämää ovat merkittäviä.

Teksti: Outi Rantanen, Tuukka Salonen, Sini Turunen

Kuva: Pixabay / geralt