Intohimoinen Charlotte Brontë

Miten köyhän papin tytär onnistui kirjoittamaan yhden maailmankirjallisuuden intohimoisimmista rakkaustarinoista, aikana jolloin kirjallisuus ja varsinkin kirjoittaminen oli varattu lähinnä miehille? Pohjautuiko tarina omiin kokemuksiin vai pulppusiko se kirjailijan mielikuvituksesta?

Elämä ennen menestystä

Charlotte Brontën isä, vaatimattomissa oloissa kasvanut Patrick, arvosti koulutusta ja siirsi oman tiedonhalunsa lapsilleen. Perheen tyttäret lähetettiin kouluun traagisin seurauksin. Charlotte Brontë oli vain kahdeksan, kun hän aloitti opinnot Clergy Daughter's Schoolissa, missä vanhemmat sisaret Maria ja Elizabeth jo opiskelivat. Charlottelle koulussa vietetty, melko lyhyeksi jäänyt aika oli yksi hänen elämänsä onnettomimmista ajanjaksoista. Opettajille oppilaat olivat välttämätön paha, ruoka oli syömäkelvotonta ja epähygieenisten olojen vuoksi koulu oli otollinen kasvualusta sairauksille. Brontën sisaret Maria ja Elizabeth saivat koulussa tuberkuloositartunnan eivätkä enää palanneet kotiin.

Charlotten koulutie ei päättynyt tähän tragediaan. Patrick-isä opetti lapsiaan kotona lasten tädin avustuksella. Virallisten koulutuntien jälkeen Brontën sisaruksille avautui kirjojen kautta jännittävä maailma. Charlotte oli luonteeltaan intohimoinen, hän kaipasi seikkailuja ja janosi toisenlaista elämää. Kirjoista ja omista tarinoistaan hän löysi tyydytystä seikkailunhalulleen.

Salanimi Currer Bell

Charlotte Brontë halusi rakastua tulisesti eikä tyytyä aikakautensa yleisiin järkiavioliittoihin. Kirjailija kuitenkin kärsi huonosta itsetunnosta. Omasta mielestään hänen intohimoinen sydämensä sykki liian tavallisen näköisen naisen rinnassa. Hän olisi halunnut olla pidempi, kauniimpi, elegantimpi. Charlotte oli myös ujo eikä loistanut seurapiireissä. Ihmiset olivat innokkaita tapaamaan Kotiopettajattaren romaanin kirjoittajan, mutta pettyivät usein toiveissaan tavata sanavalmis ja säihkyvä kirjailijatar.

Salanimellä Currer Bell vuonna 1847 julkaistu Kotiopettajattaren romaani sai julkaisuaikanaan suitsutusta niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Tarinan omaperäisyyttä, totuudenmukaisuutta ja intohimoa kiiteltiin ja se julistettiin vuoden parhaaksi romaaniksi. Jokainen Lontoon kirjallisissa piireissä liikkuva halusi saada kirjan käsiinsä. Pian yleisöä alkoi kiinnostaa, kuka salanimen Currer Bell takana oli.

Charlotte ja rakkaus

Mistä ujo nainen sai aiheen romaaniin, joka oli menestys ensipainoksesta lähtien? Kotiopettajattaren romaanissa päähenkilö Jane Eyre saa lopulta uskomattomien käänteiden jälkeen rakastettunsa Mr. Rochesterin. Tosielämässä Charlotte Brontë pettyi rakkaudessa. Hän rakastui tulisesti Brysselissä opettajaansa Constantine Hegeriin. Heger, joka oli naimisissa, ei vastannut tunteisiin. Tästä suhteesta kirjailija ammensi romaaniinsa piilevän intohimon ja rakkauden, joka on koskettanut lukijoita.

Järkiavioliittoa vastustanut Charlotte meni lopulta naimisiin miehen kanssa, jota ei rakastanut, mutta johon oli kiintynyt ja jota oli oppinut kunnioittamaan. Charlotte Brontë kuoli 39-vuotiaana raskauden aiheuttamiin komplikaatioihin.

Elämäkertoja ja tietoa Charlotte Brontësta:

Paula.jpg

Paula Puustinen, Hakunilan kirjasto

Fanin tunnustus -juttusarjassa Helmet-kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa kirjaston kokoelmista.

Lue muut Fanin tunnustukset