Tabletti ja kuppi

Joulukuun e-vinkit

Joka kuukausi ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

taivaanpalloIso292.jpg

Olli Jalonen: Taivaanpallo
Olli Jalosen Taivaanpallo sijoittuu 1600-luvun lopulle, aikaan jolloin valistus alkoi sarastaa ja jumalusko laittoi kampoihin. Seitsemänvuotias Angus elää St Helenan saarella, toimii tähtitieteilijä Edmund Halleyn oppipoikana ja haaveilee tulevansa isona tiedemieheksi. Saarella puhjenneiden levottomuuksien seurauksena Angus ujutetaan salaa purjelaivan kyytiin viemään avunpyyntöä herra Halleylle Lontooseen. Alkaa matka kohti uutta tulevaisuutta. Jalonen yhdistää romaanissaan hienosti perinteisen seikkailukertomuksen, tieteen ja uskonnon vastakkainasettelun sekä yksilön kehityskaaren.
Pauliina E, Sellon kirjasto

varjojaJaVakoojia292.jpg

Katarina Mazetti: Varjoja ja vakoojia
Olen tänä syksynä vinkannut, eli esitellyt kolmosluokkalaisille kirjoja lukudiplomilistalta. Yksi lasten suosikki oli Seikkailuserkut-sarjan ensimmäinen osa, Varjoja ja vakoojia.  
Sisarilla, Julialle ja Pörrillä, on kaksi serkkua, Jori ja Alex. Serkut asuvat kaukana toisistaan ja ovat nähneet toisiansa vain harvoin, kunnes päätyvät kesälomalle tädin luo saareen. Saaressa on luvassa jännittävä arvoitus; lapset huomaavat pimeällä saarella hiippareita - entä miksi ruokatölkkejä katoaa? Kun lasten täti joutuu lähtemään omille asioilleen pois saaresta, lapset päättävät itse ratkaista saaren mysteerin.  Huomaatko kirjan kannessa olevan vihjeen?
Marjut, Pointin kirjasto

trailRunning292.jpg

Polkujuoksu
Polkujuoksu on erinomaista liikuntaa, sillä se haastaa niin kestävyyskunnon, ketteryyden, koordinaation kuin tasapainonkin. Metsäpolkuja pitkin juostessa alustan epätasaisuuden tuomat haasteet auttavat irtautumaan arjesta tehokkaasti. Polkujuoksusta syntyy myönteinen kokemus yhteydessä luontoon, kun juoksija keskittyy juurakoiden, kiviin ja muihin metsäpolulla vastaan tuleviin luonnonmuotoihin. Vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat mukavasti korkeuserojen ja polun mukaan.
Nyt kun polkujuoksukausi alkaa olla ohi, voidaan vielä tarttua aiheesta kertoviin aineistoihin. Trail Running löytyy Helmet e-lehtipalvelusta RBdigital. Epressin kautta löytyy sanomalehtiartikkeleja, haulla löytyy mielenkiintoinen artikkeli Koillissanomista. Lopuksi löytyy painettuna Polkujuoksukirja / Heikki Hamunen & Hannu Airila http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb2329657?lang=fin
Ville, Kannelmäen kirjasto

suomessaKummittelee292.jpg

Eero Ojanen: Suomessa kummittelee : selittämättömiä ilmiöitä ja kummallisia kokemuksia
Teokseen on koottu lyhyitä kertomuksia suomalaisten ihmisten kokemista yliluonnollisista kokemuksista. Kirjassa on monen kymmenen ihmisen haastatteluja ja kertomuksia kokemuksistaan viimeisen vuosisadan ajalta. Moni kertomus sijoittuu sota-aikaan, jolloin tieto rintamalla kaatuneista tuli hitaasti ja omaiset ovat saattaneet saada tiedon kuolleesta läheisestään joko unessaan tai valveilla ollessaan kuolleen itsensä ilmoittamana. Kirjaan on koottu myös enkelikokemuksia ja enteitä. Tarinat on kuvattu inhimillisen raportoivasti, eikä maalailtu tai väritetty tilanteita tai kokemuksia.
Yllättävää on kuinka moni ihminen on kokenut samankaltaisia tilanteita ja kuinka tavanomaista ja arkipäiväistä ne saattavat joidenkin ihmisten elämässä olla.
Annika, Oulunkylän kirjasto

promentorToinen292.jpg

Promentor verkkokielikurssit
Valtaosa verkon kielikursseista käyttää englantia tukikielenä. Helmet-sivuilta asiakkaat voivat kuitenkin käyttää ilmaiseksi Promentorin verkkokielikursseja, joiden tukikielenä on suomi. Promentorin kurssivalikoimassa on ruotsi, englanti, saksa, espanja ja venäjä. Näiden lisäksi englantia tukikielenä käyttävät voivat opiskella suomea Promentorin kursseilla. Sivusto sopii aloittelijoille ja on mukavan suoraviivainen, ja sisältää ilahduttavia harjoitustehtäviä. Opiskeluun tarvitset vain kirjastokortin ja PIN-koodin.
Topias, Ison Omenan kirjasto

taikatalvi292.jpg

Tove Jansson: Taikatalvi
Kun tähän aikaa vuodesta aurinko näyttäytyy harvoin ja kylmä viima puhaltaa ulkona, palaan lapsuuteni lempiteoksen ääreen. Käperryn sohvalle peiton alle, laitan kuulokkeet korviin ja suljen silmäni. Tytti Paavolaisen rauhallinen ääni johdattaa minut Muumilaakson salaperäiseen talveen, jossa tutut asiat ovat muuttuneet vieraiksi ja oudoiksi.  Ellibs-sovelluksen avulla voin jatkaa kuuntelua työmatkalla bussissa.
Eeva, Oulunkylän kirjasto 
Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: stocksnap.io / WDnet Studio