Jukka Pakkasen lainavinkit
Kirjailija Jukka Pakkanen toteaa, että jalkapallo-ottelu on parhaimmillaan suurta draamaa, huonoimmillaan harmaata proosaa. Pakkanen valitsi liudan kiinnostavia kirjoja, joiden aiheena on jalkapallo.
-
Jukka Pakkanen, 71, kirjailija
-
Tuotanto: Kymmeniä teoksia, sekä kaunokirjallisuutta että tietokirjoja, esimerkiksi Elena Damianin kirjeet, Muistaakseni, Fellinin raitiotie ja Takkinsa värinen mies.
-
Ajankohtaista: 13.9.2014 ilmestyy Pakkasen 25. kaunokirjallinen teos Antonella. Romaani sijoittuu sekä Italiaan että Pakkasen nuoruusmaisemiin, 50-luvun Lauttasaareen, jonne muuttaa mystinen italialaislaulaja Antonella.
-
Miten kuvailet suhdettasi kirjastoon? ”Nuorena 50-luvulla vierailin Lauttasaaren kirjastossa usein, mutta nykyään käyn kirjastossa hävettävän harvoin. Arvostan kirjastolaitosta suuresti.”
Kirjailija Jukka Pakkanen on tunnettu jalkapalloinnostuksestaan, mutta hän ei ole kulttuuriväestä suinkaan ainoa. Jalkapallo on Pakkaselle peli, joka vertautuu elämään.
– Pelissä tehdään jatkuvasti valintoja kuten elämässä yleensäkin: jos saat pallon, syötätkö sen vai et? Yksi harhasyöttö voi ratkaista valtavan paljon.
Pakkanen pitää suomalaisille tyypillisenä ajattelutapaa, jossa eri elämänalueet kuten kulttuuri, urheilu ja politiikka ovat erillään.
– Esimerkiksi Italiassa on aivan luontevaa kysyä kirjailijalta tai näyttelijältä, mikä hänen jalkapalloseuransa on.
Pakkanen toteaa, että jalkapallon ja kirjallisuuden välillä voi nähdä yhtäläisyyksiä niiden muodossa: yksi ottelu on kuin novelli, pelitilanne on kuin runo ja mestaruussarjan kausi on kuin romaani.
Mutta miksi sitten kannattaisi katsoa edes yksi jalkapallo-ottelu tai toisaalta lukea kirja?
– Jalkapallo on vanha ja suuri, maailmanlaajuinen peli, jolla on yhteyksiä yhteiskunnan eri puoliin. Jalkapallo-ottelussa voi myös parhaimmillaan nähdä draaman kaaren, mutta ei aina – huonoimmillaan se on 1,5 tuntia tylsää, harmaata proosaa. Lukeminen taas avartaa omaa elämää ja auttaa näkemään ihmisiä ristiriitaisina olentoina.
Jukka Pakkasen poiminnat:
Eduardo Galeano: Jalkapallo valossa ja varjossa (2000, uusi, laajennettu painos 2014)
Jalkapalloromantikon teos, jossa luodataan jalkapallon historiaa, kaivataan vanhoja hyviä aikoja ja unelmoidaan täydellisestä syötöstä.
Franklin Foer: Jalkapallon maailmanselitys (2005)
”Olen surkea jalkapalloilija”, aloittaa Foer kirjansa esipuheen. Kirja tarkastelee globalisaation näkymistä jalkapallokulttuurissa ja pohtii monikansallisen kulttuurin ja paikallisen identiteetin suhdetta.
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran (2006)
Jalkapallo on merkittävässä osassa menneeseen Helsinkiin sijoittuvassa palkitussa romaanissa.
FC Kynä: Futistarinoita (2006)
FC Kynä on suomalaisten kirjailijoiden perustama jalkapallojoukkue. Kirjan tarinoita ovat kirjoittaneet FC Kynän pelaajat, muun muassa Kari Hotakainen, Tomi Kontio ja Hannu Raittila.
Erkka Lehtola, Mitri Pakkanen, Aki Riihilahti ja Markus Tiittula: HJK Mestarien liigassa (1999)
Kirjoittajat kertovat muistikuvia vuodesta 1999, jolloin HJK:lla oli harvinainen kunnia pelata eurooppalaisessa huippuliigassa.
Jussi Eskola: Pyöreän pallon eri kulmat (1998)
Sukellus jalkapallon syvimpään olemukseen.
Simon Kuper: Matka pallon ympäri (2000)
Kuper otti selvää jalkapallokulttuurin olemuksesta yli 20 maassa ja kävi tutustumassa aiheeseen myös Suomessa.
Jukka Pakkanen ja Esko S. Lahtinen: 11 & pallo (1997)
Suomalaiset kulttuurihenkilöt, muun muassa Claes Andersson, Pekka Tarkka ja Jukka Kemppinen, kertovat suhteestaan jalkapalloon.
Mitri Pakkanen: Pallo haltuun, Mika! (1996), Numero 7, Mika Niemi (1998) ja Täysillä, Mika (1999)
Nuortenkirjasarja kertoo Mika-jalkapalloilijasta.
Pakkanen on itse kirjoittanut jalkapalloaiheisen novellikokoelman Täysmustat futispläägät ja muuta jalkapalloelämää (1987), 50-luvulta alkunsa saavan romaanin Jalkapallotaivas (2001) ja San Siron uneksija (1990), rakkaudentunnustuksen milanolaiselle Interille.
Teksti: Iina Soininen
Kuva: Ari Heinonen
/
Like