Katso kauemmas!

Läntisen tuolla puolen on hieno materiaalipaketti yläkoululaisille, opiskelijoille ja aikuisille, jotka haluavat laajentaa maailmankuvaansa. Elämme keskellä länsimaalaista hyvinvointivaltiota, mutta maailmassa on paljon muutakin. Miten voisin särkeä oman länsimaalaisuuteni kuplan ja ymmärtää muiden näkökulmia? Kirjavinkkarit kokosivat Mediataitoviikon kunniaksi materiaalipakettiin sopivat kirjavinkit, jotka tarjoilevat monipuolisia näkökulmia keskusteluun länsimaisuuden harhasta.

Materiaalipaketin ja kirjavinkkien avulla on mielenkiintoista tutustua omiin käsityksiin siitä, mitä sanalla “länsimaalainen” tarkoitetaan; pohtia, mistä omat käsitykset ovat syntyneet, ja mikä niiden syntyyn oli vaikuttanut. Miten esimerkiksi media käsittelee termiä, ja kuinka  kuluttamani mediasisällöt ovat vaikuttaneet omien käsitysteni syntyyn? Miten voisin laajentaa omia käsityksiäni maailmasta ja oppia pois jo omaksumistani kaksinapaisista ennakkokäsityksistä

Materiaaliin voi tutustua itsenäisesti, tai sovittaa sen osaksi opetusta (materiaali sopii yläkouluihin, toisen asteen opiskelijoille ja siitä ylöspäin). Materiaalissa on kiinnostavia tehtäviä, jotka johdattavat pohtimaan ja tutkimaan asioiden taustoja syvemmin.

Tutustu materiaaliin täällä: https://lantisentuollapuolen.rauhanpuolustajat.org ja katso kirjavinkit alta!

Johdanto -tehtäväosion kirjavinkit:

Mitä oikeastaan tarkoittaa länsimainen kulttuurihistoria? Ja mistä se meidän kulttuuri onkaan peräisin? Miten sitä tutkitaan ja miten siitä kirjoitetaan? Kuka päättää miten tietoa esitetään esimerkiksi historiassa?

Go to details page
Mare nostrum : länsimaisen kulttuurin juurilla
Hämeen-Anttila, Jaakko

Jaakko Hämeen-Anttilan teos osoittaa, että eurooppalaisen ja arabialais-islamilaisen kulttuurin juuret ovat yhteiset. Kulttuurien vuorovaikutusta valaistaan kiehtovasti niin kielten ja kirjoitusjärjestelmien, taiteen ja/ntieteen kuin uskonnon ja filosofiankin esimerkkien avulla. Jaakko Hämeen-Anttila (s. 1963) toimii arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa.

Go to details page
Mitäs me länsimaalaiset! : Suomi ja lännen käsite
Maïche, Karim

Miten koulukirjoissa juurrutetaan usko siihen, että on olemassa länsi, joka on vapaa, demokraattinen, sekulaari, rationaalinen ja itsekriittinen? Mitä yhteistä on antiikin Kreikalla ja Natolla? Lännestä puhuminen on ajankohtaista. Se on läsnä Ukrainan konfliktissa ja Charlie Hebdo -lehden pilapiirtäjien murhiin liittyvässä sananvapauskeskustelussa. Karim Maïche on suomalais-algerialainen tutkija ja toimittaja, joka on syntynyt ja kasvanut Helsingissä ja valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistossa Rovaniemellä.


Historian käyttö ja väärinkäyttö
Antti Blåfield (toim.)

Kiinnostava antologia historian tulkintojen merkityksestä maailmanpoliittisissa käännekohdissa. Sotien ja konfliktien taustalla vaikuttavat usein erilaiset tulkinnat historiasta, jopa historian vääristely. Mutta historiaa voidaan myös käyttää toisin: sen avulla voidaan kohdata vaikea menneisyys ja oppia siitä.

Länsi ja viihde -tehtäväosion kirjavinkit:

Miten ihmisiä tai väestöryhmiä esitetään? Millaisia mielikuvia media tarjoaa esimerkiksi elokuvissa ja tv-sarjoissa joita katsomme? Millaisia sanoja uutisoinnissa käytetään? Miksi helposti käsitämme ihmiskuvan stereotyyppisenä, vain yhden muotin kaltaisena, emmekä aina kykene muistamaan tai näkemään että jokainen meistä on omanlaisensa yksilö. Ulkopuolelta meihin suunnatut ennaltamääritellyt näkemykset ovat kaikille haitallisia - miten kykenisimme näkemään niiden taakse?


Go to details page
Ruskeat Tytöt : tunne-esseitä 
Hubara, Koko
Ruskeat Tytöt -esseekokoelma on ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskeille tytöille. Se perustuu samannimiseen, palkittuun blogiin ja käsittelee identiteettiä, kauneutta, hiphopia ja vanhemmuutta sukupuolen, etnisyyden ja luokan risteymästä käsin.

Go to details page
Näkymättömät kädet
Tietäväinen, Ville
Ville Tietäväisen sarjakuvaromaani kertoo meille erään pakolaisen tarinan. Kun luin teoksen ensimmäistä kertaa, tunsin etten ollut koskaan aiemmin ymmärtänyt mitä pakolaisuus kaiken kaikkiaan todella  tarkoittaa, ja miten vähissä ihmisen vaihtoehdot saattavat olla. Kirjan päähenkilö ajautuu pakon edessä eteenpäin - ikäänkuin sokkelossa jossa ei voi tietää mitä edessä on eikä paluuta taaksepäin ole. Toivo, ja ajatus toivosta, istuu ihmisessä tiukasti ja saa meidät tekemään myös traagisia päätöksiä.

Go to details page
Meren rukous
Hosseini, Khaled

Riipaiseva kuvaus siitä, miltä tuntuu jättää kaikki taakseen. Meren rukous kertoo lyhyin ja ajatuksia herättävinä teksteinä ja Dan Williamsin upein vesivärikuvin nykypäivän Eurooppaan suuntautuneesta pakolaisuudesta.  Kotiseudulta lähdetään siksi, ettei kotimaa enää turvallinen paikka elää.

Isä istuu kuun valaisemalla rannalla pienen lapsensa kanssa rannalla. He odottavat aamunkoittoa ja laivaa joka saapuisi ja veisi heidät jonnekin kauas. Isä kertoo pojalleen lapsuutensa pitkistä kesistä, tämän isoäidin talosta Syyriassa, oliivipuiden kahinasta tuulessa, isoädin määkivästä vuohesta, kattiloiden kolinasta. Hän muistaa Homsin kuhisevan kaupungin, sen kadut, moskeijan, ennenkuin taivas alkoi sylkeä pommeja ja heidän oli pakko paeta. Isä suree sitä, että poika on ollut niin pieni, ettei voi muistaa kaikkea sitä kaunista mitä joskus oli. Sen sijaan poika muistaa sodan, pommit ja kaiken niiden mukana tuoman pelon ja kaiken tuhoutumisen.

“Äitini on tänään kanssamme, Marwan, tällä kylmällä rannalla jota kuu valaisee, täällä missä vauvat itkevät ja naiset puhuvat huolistaan kielillä, joita me emme ymmärrä. Afgaanit, somalit, irakilaiset, eritrealaiset, syyrialaiset, kaikki me odotamme kärsimättöminä että aurinko nousisi, kaikki me pelkäämme sitä. Kaikki me etsimme kotia.”

Isä tahtoisi suojata poikaansa kohta ylitettävän meren raivolta ja syvyydeltä, mutta tietää että ainoa minkä hän voi tarjota on rukous. 
 
Kirja sai alkunsa meren rannalla kuolleena maanneesta kolmivuotiaasta syyrialaispojasta, jonka kuva levisi maailman mediaan hänen hukuttuaan Välimereen yrittäessään perheineen meren ylitystä syksyllä 2015. Hosseini on omistanut kirjansa niille tuhansille muille, jotka tuon pienen pojan tavoin ovat hukkuneet paetessaan sotaa ja vainoa.

Länsi mediassa -tehtäväosion kirjavinkit:

Mistä maailmankuvamme rakentuu? Miten olemme oppineet hahmottamaan maailman?
Mitä “länsimainen demokratia” tai länsimaiset arvot” ovat? Miksi käytämme tällaisia termejä? Kenellä on valta kertoa tarina? Mitä tarinasta jätetään pois? Kuka päättää mitä kerrotaan ja miten?

Go to details page
Maailman kuvat : mitä kartat kertovat meistä ja muista?
Turunen, Ari

Teos esittelee maailmankarttoja eri kulttuureista ja eri aikakausina. Kirjan tarkoitus on saada lukija ymmärtämään maailmankuvien moninaisuus ja suhtautumaan kriittisesti myös oman kulttuurin välittämään kuvaan maailmasta. Hyvin harvoin kartan välittämä maailmankuva kyseenalaistetaan. Karttoihin suhtaudutaan vakuuttuneesti ja kunnioittaen. Siksi esimerkiksi koulukartoilla on vahva vaikutus siihen, miten ymmärrämme erilaiset paikat ja kulttuurit. Kartantekijöiden tulkinta maailmasta ei kuitenkaan ole koskaan neutraalia, vaan se heijastaa kulttuurin omaa käsitystä itsestään, sen arvoja ja poliittisia päämääriä. Eri aikakausien kartat ovatkin eri aikakausien maailmankuvien peilejä.

Go to details page
Maailmanpolitiikan atlas : uusi maailmanjärjestys
“Le monde diplomatique Atlas” on sarja, jonka teoksissa esitellään muuttuvan maailman tilanteita karttojen avulla. Kartoissa havainnollistetaan muutoksia mm. politiikassa, talouskehityksessä ja ilmastossa globaalisti. Tässä sarjan osassa käsitellään mm. maailmantaloutta, poliittista tasapainoa, velkakriisiä ja pakolaisuutta. Kartasto tuo tutkittua tieteellistä tietoa ja politiikantutkimusta laajan yleisön saavutettavaksi helposti lähestyttävässä muodossa. Kartastoa on ollut kirjoittamassa 55 eri alojen asiantuntijaa.

Go to details page
Pakolaisuus, tunteet ja media
toimittaneet Mari Maasilta & Kaarina Nikunen

Vuosi 2015 nosti maahanmuuton ja pakolaisuuden Euroopan polttavimmaksi kysymykseksi mediassa. Pakolaisuus, tunteet ja media ruotii pakolaiskeskustelua ja mediakuvastoa. Se tarkastelee journalismia ja sosiaalista mediaa osana tunnetalutta: kirjassa analysoidaan, miten uutiset, vale-uutiset, huhut, kirjat, elokuvat, tv-sarjat ja esineet synnyttävät erilaisia myötätunnon, kritiikin tai vihan muotoja.

Go to details page
Puolikas keltaista aurinkoa 
Chimamanda Ngozi

Mestarillisen tarinankertojan läpimurtoteos, väkevä rakkaustarina ja lukuromaani, joka tuo Afrikan värit, unelmat ja tragediat iholle asti.1960-luvun Nigeriassa eletään sodan kynnyksellä. Vallankumouksellinen professori Odenigbo on palkannut palvelijakseen nuoren maalaispojan Ugwun. Professorin kuvankaunis rakastajatar Olanna totuttelee uuteen elämäänsä pölyisessä yliopistokaupungissa. Englantilainen idealisti Richard, joka ihonväristään huolimatta tuntee itsensä afrikkalaiseksi, on rakastunut Olannan arvoitukselliseen kaksoissisareen. Kun Biafran sota puhkeaa, Ugwu, Olanna ja Richard pakenevat henkensä edestä. Heidän ystävyytensä ja uskollisuutensa punnitaan kipeästi, ja sodan keskellä rakkaus mutkistaa asioita entisestään.

Länsi-Sahara -tehtäväosion kirjavinkit:

Maailmassa on paljon konflikteja - uusia syttyy koko ajan, eikä edellisiä saada ratkottua. Mistä konfliktit syntyvät? Konfliktien, sotien, vallankumousten ja yhteenottojen taustalla voi olla vuosisatojen historia. Yleensä kyse on kuitenkin vallasta, ja halusta omistaa maata. Mutta kuka omistaa maan millä me asumme? Miksi? Kenen oikeus on päättää kuka saa asua, ja missä? Kuka joutuu lähtemään, ja kuka saa jäädä?

Go to details page
Kivenmurskaajat : kolonialismin historia
Kujala, Antti

Kivenmurskaajat etenee ensimmäisistä kolonioista siirtomaavaltojen veriseen kultakauteen ja lopulta vapautumiseen, seuraa Afrikkaan ja Intiaan purjehtivia kauppalaivoja ja luo katseensa plantaaseille, jotka orjuus sai kukoistamaan. Ensimmäinen suomalainen kolonialismia käsittelevä teos etsii vastausta polttaviin kysymyksiin: Kuinka suuri osuus siirtomailla oli länsimaiden teollisessa vallankumouksessa? Miksi siirtomaaisäntiä sanottiin kivenmurskaajiksi? Millainen on kolonialismin perintö? Asiantunteva ja monipuolinen teos osoittaa, miten syvälle historiaan eriarvoisuuden juuret ulottuvat.

Go to details page
Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka : raaka-aineteollisuuden aiheuttamat tuhot ja Afrikan ilmastokriisi
Bassey, Nnimmo

Afrikan luonnonvarojen, kuten fossiilisten polttoaineiden, alkuperäiskansojen metsien ja muiden resurssien hyväksikäyttö palvelee pääasiassa muita kuin paikallisia asukkaita. Luonnonvarojen hyödyntämisen karmivat jäljet eri puolilla Afrikkaa ovat länsimaisen hyvinvoinnin hinta.

Go to details page
Liberalismin musta kirja
Losurdo, Domenico
Teos kuvaa liberalismin aatehistoriaa 1700-luvulta 1900-luvulle. Italialainen filosofi ja kirjailija Domenico Losurdo väittää, että filosofisena ja ideologisena suuntauksena liberalismin nimissä on syyllistytty mitä suvaitsemattomimpaan politiikkaan: orjuuteen, kolonialismiin, kansanmurhaan, rasismiin ja snobismiin.

Go to details page
Meidän oli paettava : minun ja pakolaistyttöjen tarinoita
Yousafzai, Malala

Sotien, poliittisten konfliktien ja ympäristökatastrofien aiheuttama pakolaisuus on aikamme suurimpia haasteita. Teos kertoo mitä pakolaisuus on yksilötasolla, tyttöjen kokemana. ”Pakolaisista ja maahanmuutosta puhutaan jatkuvasti, mutta liian harvoin ääneen pääsevät pakolaiset itse, varsinkaan tytöt ja nuoret naiset”, Malala on sanonut. Siksi hän päätti kirjoittaa tämän kirjan. Tarinat kertovat kriiseistä eri puolilla maailmaa: arabikevään kipinästä syttyneistä sisällissodista Lähi-idässä, Bangladeshin Rohingya-muslimien vainosta, Latinalaisen Amerikan yhteiskuntien turvattomuudesta, Kongon sisällissodasta ja Idi Aminin hirmuhallinnosta Ugandassa. Jokaisen luvun alussa on lyhyt taustoitus kyseisen alueen historiasta ja poliittisesta tilanteesta, mikä pitää nuoremmankin lukijan hyvin kartalla. Malala on kohdannut kirjaan valikoituneet tytöt luentomatkoillaan ympäri maailmaa. Näiden nuorten naisten periksiantamattomuus on tehnyt häneen vaikutuksen ja välittyy lukijalle asti. Malala Yousafzai (s. 1997) on pakistanilainen rauhanaktivisti ja kaikkien aikojen nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Kuvien taakse -tehtäväosion kirjavinkit:

Kirjastosta löytyy runsaasti myös erilaisia kuvateoksia. Kuvateoksissa pääosassa on kuva. Kuvilla voidaan kertoa voimakkaita tarinoita. Näiden teoksien kanssa voi hyödyntää Läntisen tuolla puolen -materiaalissa esiteltyä VTS -menetelmää.

Go to details page
Saigonista Bagdadiin : neljä vuosikymmentä ulkomaankirjeenvaihtajana
Virtanen, Rauli
Ulkomaanreportteri Rauli Virtanen on matkannut työnsä vuoksi maailman eri osissa vuosikymmenien ajan. Tähän teokseen on koottu kuvia maailman eri kriiseistä.

Go to details page
Portrait of humanity. Vol 2 / photographers: Nicole Osula [ja muita] ; copy editing by Gemma Padley and Faith McAllister
Valokuvaajia ympäri maailmaa on osallistunut tämän teoksen rakentamiseen. Teoksessa kuvataan ihmisiä ja tarjotaan globaali näkemys ihmisyydestä.

Go to details page
World Press Photo 2017
managing editor: David Campbell, editor: Rodney Bolt

Teos esittelee meille vuoden 2016 World Press Photo Contestin satoa. Kuvat esittelevät meille tapahtumia ja hetkiä ympäri maailmaa liikuttavalla ja osin järkyttävälläkin vaikutuksella.

Tekijät: Pia Göös, Tommi Koivula
Kuva: Nathan Dumlao / Unsplash