Kesäkuun e-vinkit

Joka kuukausi ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Aiemmat osat: Helmikuun e-vinkit, maaliskuun e-vinkit, huhtikuun e-vinkit, toukokuun e-vinkit.

jeppis292.jpg

Tommi Liimatta: Jeppis
Löysin Tommi Liimatan Jeppiksen e-kirjastosta lomamatkalla ja olin myyty. Hauskaa, hellyyttävää, terävää. Millaista onkaan olla lapsi, mikä silloin on tärkeää, miltä aikuisten touhu näyttää ja tuntuu. Intohimoista musiikin kuuntelua, professionaalia lumilinnan rakentamista, vanhempien eron pelkoa. Yksinkertaisesti ja kauniisti. Kerta kaikkiaan loistavaa (loma)lukemista!
Tommi Liimatta tunnetaan Absoluuttisen Nollapisteen laulajana, sanoittajana ja säveltäjänä. (Sitä en tiennyt kun kirjaan tartuin.) Hän on myös sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija, ja siis kirjailija.
Päivi, Töölön kirjasto

merilokki292.jpg

Ann Cleeves: Merilokki
Merilokki on jo kahdeksas tv:stä tutun Vera Stanhope-sarjan kirja. Veran isäsuhde nousee pintaan, kun rannalta löytyy kaksi vanhaa luurankoa. Murhaajan etsintä saa Veran varpailleen: oliko hänen isällään jotain tekemistä murhien kanssa? Miehet, joita Vera nyt joutuu jututtamaan, muodostivat lintujen munia salametsästävän ryhmän vuosia sitten, kun Vera oli vielä teinityttö. Miten ex-salametsästäjät suhtautuvat Veraan nyt, kun hän on kivunnut ylikomisarioksi?

Merilokki-tarina kuoriutuu hitaasti ja tyylillisesti se on Ann Cleevesiä parhaimmillaan. Plussaa vielä se, että tätä ei ole nähty telkkarista.
Teos sijoittuu Ann Cleevesin kotimaisemiin, Newcastlen liepeillä sijaitsevaan viehättävään rannikkokaupunki Whitley Bayhin.
Tapahtumapaikkakunnalla ei sinänsä ole väliä, kunhan se vain on Brittein saarella, niin että lukiessa voi kuvitella merenkäynnin, sumun ja sateen, samoin kuin aurinkoiset kesähetketkin.

Merilokki on kuudes suomennettu Vera Stanhope-kirja. Ann Cleeves on tunnettu myös Shetland-sarjastaan.
Merja, Entressen kirjasto

futis292.jpg

PressReaderin ja RBdigitalin futislehdet
Hyvä jalkapallon ystävä, tiesitkö, että PressReader ja RBdigital e-lehtipalvelut tarjoavat kisojen ennakkofiilistelyyn hyvää taustamateriaalia? Olisiko vihdoin Venäjällä pelattavissa kisoissa Harry Kanen ja Englannin vuoro vai päättyykö taival taas koko maan lamauttavaan pettymykseen? Entä saako Argentiinan uskomaton hyökkäyskalusto (Messi, Dybala, Higuain, Aguero…) yhteispelin toimimaan ja sitä kautta tuomaan lähes kaiken voittaneelle Leo Messille sen puutuvan kruunun säkenöivälle uralle? Miten päättyy jalkapallon tunnetuimman kirjain-numero-yhdistelmän CR7:n ura MM-jalkapallossa? Ehtiikö Neymar kuntoutumaan loukkaantumisestaan? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan futislehti FourFourTwo:n MM 2018 erikoisnumerossa. Lataa vain appi laitteellesi, tee tunnukset ja lue vaikka laiturin nokassa analyysit näistä muista aiheista!
Jalkapallon ystävää todella hemmotellaan tänä vuonna. Vasta olemme saaneet kansalliset liigat ja Mestareiden liigan päätökseen, kun jo kolkuttaa MM kisat ovella. 14.6 alkavat MM kisat ovat 4 vuoden välein toistuva spektaakkeli, joka kerää lajia rakastavat kansat yhteen ja aina silloin tällöin tuottaa kuolemattomia hetkiä lajin pitkään historiaan. Itselläni ensimmäiset kisamuistot sijoittuvat Meksikon kisoihin vuodelle 1986, ja silloinkin Argentiinan peliä rakensi piskuinen ja uskomattoman pallokontrollin omaava taituri – muuan Diego Maradona. Mainituista kisoista jäivät elämään mm. Maradonan kädellä tekemä maali ("Jumalan käsi") ja yksi jalkapallohistorian hienoimmista maaleista: puolivälierässä Englantia vastaan tehty omalta kenttäpuoliskolta lähtenyt kuljetusmaali. Nähtäväksi jää kuka ja mikä joukkue tekee tämän vuoden puhutuimman suorituksen? Nautinnollisia katselu- ja lukuhetkiä kaikille jalkapallosta nauttiville!
Antti, Ison Omenan kirjasto

toinenTuntematon292.jpg

Toinen tuntematon (useita eri kirjoittajia)
Ilokseni huomasin, että novellikokoelma Toinen tuntematon löytyy äänikirjana e-kirjastosta. Teoksessa nykykirjailijat pohtivat, mitä Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa esiintyvien naishahmojen taakse voisi kätkeytyä. Novellit kertovat kotirintamalla olosta, kaipauksesta, rakkaudesta sekä sodan jälkeisistä hetkistä. Teos avaakin kiinnostavan näkökulman Linnan Tuntemattomaan sotilaaseen ja sen henkilöhahmoihin.Teoksesta voi kuunnella yhden novellin silloin toisen tällöin. Itse tykitin kaikki putkeen, koska teoksen tunnelma vei mukanaan.
Emma-Lotta, Pukinmäen kirjasto

nidstången292.jpg

Åsa Larsson, Ingela Korsell: Nidstången
Nidstången är första delen i bokserien Pax. Det är spännande urban-fantasy som utspelar sig i vår tid, på verkliga platser i den lilla staden Mariefred.
Tiden pulsar och mörkret vandrar in. Konstiga saker händer i Mariefred och onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Estrid och Magnar som är bibliotekets väktare börjar bli till åren och behöver hjälp för att klara av att skydda det. Samtidigt flyttar bröderna Alrik och Viggo till sin nya fosterfamilj i staden. Är de utvalda att fortsätta uppdraget som väktare? Först måste de sättas på prov och snart blir det farligt på riktigt. Samtidigt försöker bröderna anpassa sig till sin nya vardag vilket inte visar sig vara helt lätt. Den här boken sträckläser man! Låna e-boken i Elib. 9-12 år.
Alexandra, Grankulla bibliotek

gentlemans-guide.jpg

Mackenzi Lee: The gentleman's guide to vice and virtue
Kaipaatko elämääsi vähemmän heteronormatiivista romanssia? The gentleman's guide to vice and virtue on koukuttava yhdistelmä YA-kirjallisuutta, historiallista seikkailua - ja sitä romantiikkaa. Nuori lordi Monty lähtee parhaan ystävänsä ja ihastuksensa Percyn sekä neuvokkaan pikkusiskonsa Felicityn kanssa Grand Tourille Eurooppaan, mutta tempautuu mukaan odotettua suurempaan seikkailuun jossa mukana on myös merirosvoja ja alkemiaa. Kirjailijan tausta historiantutkijana näkyy kiinnostavasti luodussa 1700-luvun ajankuvassa, ja itse ahmin tämän yli 500-sivuisen opuksen parissa päivässä.
Maija, Martinlaakson kirjasto Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: stocksnap.io