Kesän lukukampanjat ja Superlukijoiden kesäkisa lapsille ja nuorille  

Tänä kesänä on lukupuuhaa kaipaaville valinnanvaraa.  

Helmet-kirjastoissa on 1.6.–31.8. valtakunnalliset lukukampanjat lapsille ja nuorille sekä alakouluikäisille suunnattu Superlukijoiden kesäkisa. Luvassa on hauskoja tehtäviä ja paljon kirjavinkkejä!  

Voit osallistua digitaalisesti kännykällä, tabletilla tai tietokoneella, ja osallistujien kesken arvotaan lahjakortteja. Lukukampanjoihin voit osallistua myös kirjastosta saatavan paperiversion tai ääniversion kautta. Tarkempaa tietoa löydät tästä jutusta. Klikkaa itsesi mukaan!  

Lumotun puiston salaisuus – kesän lukukampanja lapsille  

www.lumotunpuistonsalaisuus.com (sivusto avautuu 1.6.2021)   

Lumotun puiston salaisuus on pelillinen tarina, jossa edetään liikkumalla peliruudusta toiseen. Jokainen peliruutu sisältää kirjavinkkejä, kirjaan liittyvän tehtävän sekä kivoja pikkupelejä ja muuta aiheeseen liittyvää sisältöä. Pelaajan tehtävänä on suorittaa tehtäviä ja selvittää lukemalla, mikä ihme onkaan tämä lumotun puiston salaisuus. 

Digitaalinen kampanja on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi. Kampanjan nettisivuilta löytyy myös ääniversio Celia-kirjaston kirjavinkkeineen. Lisäksi lähikirjastoista saa tulostettavan version suomen-, ruotsin-. pohjoissaamen, viron-, venäjän-, englannin- ja arabiankielisenä.  

Arvontaan voi osallistua täyttämällä kirjastosta saatavan kampanjan arvontalipukkeen ja palauttamalla sen omaan lähikirjastoon 31.8.21 mennessä. Kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan lahjakorttipalkintoja. Palkinnoista ilmoitetaan voittajille henkilökohtaisesti.   

Luettu maa – kesän lukukampanja nuorille

www.luettumaa.com (sivusto avautuu 1.6.2021)

Luetussa maassa matkustetaan digitaalisella kartalla ympäri maailman erilaisten ilmiöiden pariin. Jokainen kohde kartalla sisältää runsaasti ilmiöihin liittyviä lukuvinkkejä, videoita ja muuta kiinnostavaa sisältöä sekä somehaasteen.  

Haasteita voi suorittaa ja jakaa Instagramissa ja TikTokissa hashtagilla #luettumaa. Jaettuja haasteita nostetaan valtakunnallisesti näkyville kampanjan omille kanaville @luettumaa! Kenen suoritus mahtaakaan saada eniten tykkäyksiä ja katselukertoja tänä kesänä? 

Digitaalinen kampanja on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi lähikirjastosta saa tulostettavan version suomen- ja ruotsinkielisenä.  

Arvontaan voi osallistua täyttämällä kirjastosta saatavan kampanjan arvontalipukkeen ja palauttamalla sen omaan lähikirjastoon 31.8.21 mennessä. Kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan lahjakorttipalkintoja, joista ilmoitetaan voittajille henkilökohtaisesti.    

Superlukijoiden kesäkisa alakouluikäisille

Superlukijat.png

Vanhan puun kannon luota avautuu avara näkymä laaksoon. Tällä korkeudella tuuli ujeltaa voimakkaasti. Kannon luona seisoo toisiaan vastakkain kolme hahmoa. Pienin heistä on kissa, viekas ja ketterä. Toiseksi suurin on lohikäärme, vielä nuori, mutta kunnianhimoinen. Suurimpana seisoo kädet puuskassa robotti, vankka ja määrätietoinen.

He silmäilevät tosiaan kaikessa hiljaisuudessa. Kaikki heistä tietävät, minkä aika on tullut, ja kaikki heistä ovat valmiita taistelemaan voitosta. Heille on myös selvää yksi asia. He tarvitsevat apua.

Lohikäärmeet, kissat ja robotit asettuvat vastakkain tässä himolukijoiden kesäkilpailussa. Valitse joukkueesi, lue kirjoja ja johdata lukuolentosi joukkue voittoon kesän superlukijoiksi! Kaikki voivat olla superlukijoita, luit sitten yhden tai kymmenen kirjaa. Peliä pelataan Seppo.io-alustalla nettiselaimen kautta joko puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Peli sopii kaikille 7–12-vuotiaille himolukijoille, ja sitä voi pelata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.  

Peli alkaa kesäkuussa, ja sitä voi pelata elokuun loppuun asti. Oman joukkueen menestystä voit seurata Espoon kaupunginkirjaston oman oravan Kirjastokurren Instagramissa! Voittajajoukkue julistetaan syyskuun alussa, ja kaikkien osallistujien kesken arvotaan lahjakorttipalkintoja. Voittajajoukkueen kesken arvotaan extrapalkintoja! Arvontaan ilmoittaudutaan pelin kautta.  

Nyt edessäsi on valinta. Kuulutko lohikäärmeisiin, kissoihin vai robotteihin? Pyysimme lukuolentoja esittelemään itsensä, jotta löytäisit juuri itsellesi sopivan joukkueen. Esittelyt löydät tekstin lopusta.  

Näin pääset mukaan peliin:  

Mene osoitteeseen play.seppo.io

Kirjaudu sisään pelaajana koodilla: E57GA7  

Ota pelaajanimesi ylös. Voit vastaisuudessa kirjautua sisään pelaajanimelläsi ja jatkaa siitä mihin jäit! Saitko kaikki tehtävät valmiiksi, mutta haluaisit lukea lisää kirjoja joukkueellesi? Kirjaudu sisään uudestaan pelin koodilla ja luo uusi pelaajanimi!  

Föredrar du att spela på svenska? Använd koden CD2G8A  

Rather play in english? Use the code DFE645  

Seuraa peliä ja osallistu keskusteluun Instagramissa hashtagilla #superlukijat  

Lukuolentojen esittelyt

KissaHelmet.jpg

Mrrrrraaau. Onhan se ilmiselvää, kuka tulee olemaan tämän kilpailun voittaja. Viekkauteni ei ole pettänyt minua vielä, ja päättelykykyni on vailla vertaa. Ja jos muu ei auta, voin aina käyttää salaista asettani: suuria suloisia silmiäni. Purrr. Luen kaikenlaisia kirjoja, mutta kirjat, jotka nykivät aivojani ja saavat minut miettimään, ovat aivan parhaita. Myös sulava teksti riimeineen ja raameineen on lähellä sydäntäni.   

Kenet näen suurimpana haastajana? Hmm. Robottia täytyy pitää silmällä. Ettei hänellä vain olisi jonkinlaista lukemista nopeuttavaa osaa asennettuna päähänsä! Ai ajattelit, että lohikäärme pelottaisi minua eniten? Hah, hän on äkkipikainen. Luulen, että hän vahingossa polttaa kirjansa, ennen kuin saa ne luettua. Yksin en kuitenkaan selviä molempia vastaan. Mitä sanot? Liitytkö kissoihin?  

RobottiHelmet.jpg

Krtz-… käynnistetään esittely... ladataan... 60%… 83%… 99%… valmis.  

Hyvää päivää. Voit kutsua minua robotiksi. Minut on ohjelmoitu tätä kilpailua varten, ja päämääränäni on voitto. Prosessorini on huippuluokkaa, kirjojen lukeminen nopeasti ei tuota ongelmaa. Käsivarteni on valmistettu vahvasta teräksestä, joten voin auttaa kantamaan sinunkin kirjapinosi ongelmitta. Prosessorini on käsitellyt monenlaisia kirjoja. Minua kiehtoo tekstien joukossa oleva... taiteeksiko sitä kutsutaan? Kuvat ovat varsin abstrakteja prosessorilleni, niiden analysointi on hyvä pala purtavaksi.   

Vahvin haastajako? Pidän silmällä lohikäärmettä. Hän saa karismallaan varmasti paljon kilpailijoita joukkoonsa. Kissaa on vaikea lukea. Mutta siinähän sinä voit auttaa minua, liitytkö robotteihin? Seistään vankkana yhdessä.  

Krtz-… Esittely loppu...  

LohikäärmeHelmet.jpg

En tylsistytä siuu pitkillä esittelyteksteillä. Tää kisa tulloo olemaan lastenleikkiä. Mie syön kirjoja aamupalaksi. Tai siis luen. Tiiätte mitä tarkotan. Parhaimmalta maistuu jännittävät seikkailukirjat. Jos mukana on muitakin lohareita niin aina vaan parempi. Mie en kaihda uutta ja kokeilen kyllä muitakin kirjoja. Sitähä voi iha yllättyä.  

Mitkää kissat tai robotit ei minnuu pelota. Eihän ne pelota siuu myöskään? Hyvä. Liity miun joukkoon. Coolein tiimi on tässä. Jos lohareita voi ny viileiksi kutsuu.  

Kuva: Lê Tân / Unsplash