Nainen lukee kirjaa ja mies kuuntelee kuulokkeilla ulkona nurmikolla

Kirja mukaan kesälomalle

Onko sinulla kesällä aikaa lukea niitäkin kirjoja, joita arkena et ole ehtinyt? Kaipaatko kirjasuosituksia lomalle? Lukisitko esimerkiksi islantilaisen nuortenkirjan, Margaret Atwoodia tai sarjakuva-albumin kummituksista?

Pakkaa matkalle tai viikonloppureissulle mukaan kirja tai useampikin. Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi näihin kirjoihin.  

Kirjan nimessä olevasta linkistä voit varata teoksen Helmet-haussa. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Margaret Atwood: Sokea surmaaja (The blind assassin, suomennos Hanna Tarkka)

Monipolvinen ja monikerroksinen, ihanan paksu kirja. Tässä on tarina, jonka sisällä on tarina, jonka sisällä on tarina. On vanhenevan naisen elämäntarina ja syvemmällä kertomus kaukaiselta planeetalta. On kaksi sisarusta, läpi 1900-luvun kulkeva kanadalaisen yhteiskunnan murros ja yläluokkaisten naisten typistetyt elämät. Patoutuneet tunteet, täyttymättömät unelmat ja intohimoinen rakkaus. Minäkertoja on Iris Chase, suora katseeltaan ja kieleltään. Kuolemaa odottaessaan hän kertoo kaiken niin kuin oikeasti on ollut. Atwood kirjoittaa tarkasti ja lakonisesti, vähillä adjektiiveilla ja silti vangitsevasti. Lukiessa kuulee, kuinka kirjainten takana soi 1920-luvun jazz. Viipyillen ja surumielisesti. Tämä on upea kirja! Yksi suurista Atwood-rakkauksistani.

Sini, Kallion kirjasto

Carol Rifka Brunt: Tell the Wolves Im Home

Carol Rifka Bruntin Tell the Wolves I'm Home on sydäntärepivä kertomus menetyksestä, kielletystä rakkaudesta, sisaruudesta ja kateudesta. Kirja sijoittuu 80-luvulle, AIDS-epidemian alun New Yorkiin. Likeltä kuvattu tarina on täydellinen kesäpäiviin, koska tämän kirjan jälkeen totisesti tarvitsee tauon.

Saana, Koivukylän kirjasto

Johanna Jasmine: Kummitus

Jos raskas kirjallisuus ei ole mieleen tai kaipaat muuten vain jotain kevyempää, kotimaisen sarjakuvataiteilija Johanna Jasminen Kummitus on ihana sarjakuva-albumi. Tekijänsä esikoisjulkaisu on täynnä vähän epäsoveliasta ja pikkutuhmaa läpänheittoa. Kummitukset ovat ihania, vinkeitä ja huumorintajuisia pikku otuksia, joiden matkassa tulee kyllä naurettua ääneen! Sopii esimerkiksi Mummo-sarjisten faneille.

Saana, Koivukylän kirjasto

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kultarinta on sukuromaani, joka ulottuu 1900-luvun alusta 1930-luvun lopulle. Siinä käsitellään Suomen itsenäistymisen ajan historiaa ja ihmiskohtaloita, mutta ennen kaikkea se on ylistys suomalaiselle luonnolle ja erityisesti metsälle ja metsän mytologialle. Anni Kytömäki on saanut luontokartoittajan koulutuksen, ja intohimo aiheeseen näkyy ja tuntuu. Jos Kytömäen kerronta ja luonnon kuvaus kiehtovat, suosittelen myös hänen toista romaaniaan Kivitasku.

Iina, Helmet.fi

Piia Leino: Taivas

On vuosi 2058 Helsingissä. Ihmiset eivät enää kohtaa toisiaan, vaan viettävät aikaansa kotiensa suojissa, muilta piiloutuen. Helsinki on eristetty muusta maasta aidoin, eikä kukaan tunnu tietävän, mitä aitojen ulkopuolella tapahtuu. Kerjäläiset on kerätty entiselle Hakaniemen torille, köyhyyttä ja kurjuutta on kaikkialla, lapsia ei enää synny, ja iloa tuo ainoastaan virtuaalitodellisuus Taivas, jossa kaikki on täydellistä ja vanha maailma näyttäytyy kauneimmillaan. Taivaaseen ei kuitenkaan niin vain pääse: käyttöaika on rajattu, ja se täytyy ansaita. Virtuaalitodellisuuteen addiktoitunut, erakkoluonteinen Aleksi tutustuu Taivaassa Iinaan, jonka kanssa hän haluaa yllätyksekseen viettää aikaa – mahdollisesti myös todellisessa maailmassa.  Taivas on sujuvasti kirjoitettu dystopia, jonka uhkakuvat tuntuvat ajoittain liiankin mahdollisilta.

Henriika, Kallion kirjasto

E. Lockhart: We were liars

E. Lockhartin kirjoja ei valitettavasti vielä ole saatavilla suomeksi, mutta jos alkukielellä englanniksi (tai käännöksenä ruotsiksi) lukeminen maistuu, suosittelen tätä nuorille suunnattua, lyhyttä – vain 225 sivua – ja dekkarimaista kertomusta. Kuumat kesäpäivät kuluvat rikkaan Sinclairin suvun saarella, jonne nuori serkusjoukko äiteineen ja isovanhempineen joka kesä kokoontuu. Yksi kesä kuitenkin muuttaa kaiken, ja nuori Cadence kamppailee muistaakseen, mitä saarella tapahtui. Vaikka tapahtumapaikkana on vauraan suvun oma huvilasaari, kirjasta tulevat mieleen omat lapsuuden kesät mökillä.

Iina, Helmet.fi

Riina Mattila: Järistyksiä

Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, mihin ei suhtauduta kovin hyvin hänen pienessä kotikaupungissaan. Kun Eelia lähtee lukioon toiselle paikkakunnalle, hän löytää uudenlaisia mahdollisuuksia: mahdollisuuden olla oma itsensä, löytää oma paikkansa maailmassa, olla vapaa.  Järistyksiä on herkällä otteella kirjoitettu kertomus siitä, mitä on poiketa normista, kun ympäristö ei sitä hyväksy. Se antaa lohdullisen toivon säikeen identiteettinsä kanssa kamppaileville: sinä olet hyvä juuri noin.

Henriika, Kallion kirjasto

Andri Snær Magnason: Aika-arkku (Tímakistan, suomennos Tapio Koivukari)

Tekisikö joskus mieli vain vetäytyä unille hankalien aikojen yli ja kömpiä esiin, kun huolenaiheet ovat väistyneet? Mieti kahdesti! Sigrún havahtuu hereille ja huomaa kotikaupunkinsa muuttuneen. Luonto on vallannut rakennukset, mutta ihmiset nukkuvat ikuista unta aika-arkuissa, joihin he ovat laman iskiessä sulkeutuneet. Löytyykö keino nukkujien herättämiseen muinaisesta prinsessa Korpikin tarinasta? Aika-arkku on samaan aikaan sadunomainen ja terävänäköinen kertomus kaikille, joita maailman muutos joskus ahdistaa. Huiman omaperäinen ja kaunis islantilainen nuortenkirja ei kuitenkaan saa piehtaroimaan kesälomaa maailmantuskassa, vaan ravistelee lempeästi kohtaamaan sen, ettei elämästä voi poimia vain helppoja hetkiä.

Helena, Kontulan kirjasto

Philip Pullman: Kultainen kompassi (Universumien tomu, osa 1; His dark materials, 1: Northern lights, suomennos Helene Bützow)

Noidat ovat jo tuhansia vuosia tienneet, että on olemassa toisia maailmoja, meidän maailmamme kanssa rinnakkain olevia maailmoja. He puhuvat lapsesta, jolla on kohtalo. Hän on Lyra, raivostuttava kakara, joka on kasvanut tiedemiesten kanssa. Pullmanin luoma todellisuus on kiehtova: noidat lentävät pilvimännyn oksilla, laitteet ovat mielikuvituksellisia, karhut takovat omat haarniskansa – ja ihmisten rinnalla kulkee eläimen hahmossa osa heidän omaa sieluaan. Maailma on niin elävä: sitä vain kulkee mukana maisemissa, outojen olentojen kanssa, luonnonilmiöiden keskellä. Huumori on ah mustaa. Kultainen kompassi aloittaa trilogian, jonka seuraavat osat ovat Salaperäinen veitsi ja Maaginen kaukoputki. Samaan maailmaan on myös juuri julkaistu uuden sarjan avaava Vedenpaisumus. Koko kesä voi siis olla pelkkää universumien tomua. Ihmeen tuntua ja elämän tarkoituksen pohdiskelua.

Sini, Kallion kirjasto

Bryan Talbot: Grandville (Grandville, suomennos Petri Stenman)

Grandville on antropomorfinen dekkarisarjakuva steampunk-mausteella, jota nähdään muun muassa katukuvassa vilisevässä höyryllä toimivassa tekniikassa. Dekkarimeno äityy välillä hyvin veriseksi, takakannessa mainitaankin inspiraationa Sir Arthur Conan Doylen lisäksi Quentin Tarantino. Grandvillen maailmassa Pariisi on Ranskan imperiumin myötä noussut maailman keskipisteeksi. Englantilaisten anarkistien terrori-iskujen johdosta Pariisissa tunnetaan syvää inhoa Isoa-Britanniaa kohtaan. Päähenkilö LeBrock, fyysisestä kunnostaan huolta pitävä mäyrä, lähtee apurinsa Ratzin kanssa Pariisiin selvittämään diplomaatti Leigh-Otterin kuolemaa, joka vaikuttaa murhalta. Sarjassa on kaikkiaan viisi osaa, ja niiden teemat pyörivät hyvin ajankohtaisisissa aiheissa kuten joukkotuhoaseet ja terrorismi. Steampunkin ja vaihtoehtohistorioiden ystävien lisäksi suosittelen sarjaa heille, jotka nauttivat populaarikulttuuriviittausten bongailusta.

Marjo, Lumon kirjasto

Lue myös: 

Kirjasto suosittelee kesälukemista (2017)