Kirjamatka Berliiniin

”Käykää Berliinissä. Paikka on enemmän sekava kuin selkeä, enemmän ruma kuin kaunis, enemmän rosoinen kuin siisti, enemmän epäsaksalainen kuin saksalainen, enemmän keskeneräinen kuin valmis. Mutta se herättää ajatuksia.”

- Arne Nevanlinna, 2000 -

Jos olet matkustamassa Berliiniin, seuraavien sekalaisten suosikkieni avulla löydät kaupungin parhaat puolet. Matkata voit myös nojatuolissa, aisti Berliinin tunnelmaa kirjallisuudesta ja elokuvista. Hyvää matkaa!

Matkaoppaita

Matias Möttölän Berliini on kompaktiin kokoon pakattu loistava matkaopas, josta löytyy erinomaisia vinkkejä mm. ravintoloihin ja kahviloihin kaupunginosittain. Kirjan parasta antia ovat myös paikallisten tai Berliinissä asuvien suomalaisten Top5 -suositukset.

Perinteisestä matkaoppaasta poikkeaa Berliini: kirjailijan kaupunki, joka kertoo suomalaisten kirjailijoiden Berliinin kokemuksista. Selviääpä siitä sekin, mitä mieltä M.A. Numminen oli Itä-Berliinistä vuonna 1981.

Paikan päällä parhaimmat menovinkit Berliinin huikeaan baari-, keikka- ja klubitarjontaan antavat Tip Berlin ja Zitty (saksaksi).

Kirjoja ja elokuvia

Alexander Döblinin Berlin Alexanderplatz on klassikko. Teoksessa vankilasta vapautuva pikkurikollinen Franz Biberkopf seikkailee kaupungin kaduilla.

Uudesta käännöskirjallisuudesta kannattaa tutustua Wladimir Kaminerin absurdeihin tarinoihin. Kaminer on Moskovasta Berliiniin muuttanut kirjailija. Ryssändiscon ja Schönhauser Alleen tarinat vievät lukijan keskelle hullunkurisia ihmiskohtaloita, monikulttuuriseen Berliiniin.

Joseph KanoninJaettu Berliini puolestaan on historiallinen jännäri, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1945.

Suurkaupungin pimeästä puolesta kertoo Christiane F:n Huumeasema Zoo. Teini-ikäiset narkomaanit sekoilevat pahamaineisella asemalla Hauptbahnhof Zoo, josta myös U2:n biisi Zoo Station kertoo.

Iloisen ”ostalginen” komedia Good bye Lenin! sijoittuu vuosien 1989 ja 1990 Itä-Berliiniin. Juonesta ei kannata paljastaa enempää kuin että muuri murtuu ja maailma muuttuu. Elokuvassa DDR:n sosialismin aika saa humoristisen sävyn.

Turkkilaistaustaisen Fatih Akinin ohjaama Suoraan seinään ei sijoitu Berliiniin vaan Hampuriin. Leffa on kuitenkin Berliinin-matkaajallekin kiinnostava turkkilaiskuvauksensa vuoksi. Nuori Sibel ja nelikymppinen juoppo Cahit solmivat kulissiavioliiton, joka johtaa syöksykierteeseen.

Lue lisää

Kaikki matkailuaiheiset vinkit 

Rauha Lönn

6.8.2007