Kirjamatka Prahaan

Harva kävijä jää kylmäksi Prahan vanhan kaupungin ja Malá stranan kaupunginosan sokkeloisista kaduista, kaupunkinäkymästä Prahan linnalta ja kaupungin monista historiallisista kerrostumista. Kaikkea ei voi kokea yhdellä käyntikerralla. Prahaan päästäkseen ei aina tarvitse lähteä matkalle, vaan reissuun voi päästä myös kotisohvalla tai laiturinnokassa. Lukemista voi myös varata matkasuunnitelmien tekoon tai matkalukemiseksi Prahan puistoihin tai tunnelmallisiin kahviloihin.

Tietokirjoja

Matkaoppaita Prahasta julkaistaan tasaiseen tahtiin, mutta turistireittien täkyjen lisäksi oppaaksi voi ottaa vaikkapa muita Prahan-kävijöitä. Jussi-Pekka Hakkaraisen toimittama Praha: kirjailijan kaupunki päästää ääneen lukuisia suomalaisia kirjailijoita ja toimittajia, jotka ovat vierailleet Prahassa. Erilaisiin teemoihin kootut lainaukset tarjoavat lukuisia näkemyksiä ja yksityiskohtaisia havaintoja kaupungista. Vertailukohdaksi omiin kokemuksiin voi ottaa vaikkapa Pentti Saarikosken, Jörn Donnerin tai Helvi Hämälaisen kuvaukset Prahasta.

Praha on mainio paikka keskieurooppalaisesta kahvilakulttuurista nauttimiseen. Autenttisesta tunnelmasta voi nauttia myös Eero Balkin ja Tapani Kärkkäisen toimittaman Kadonnutta kahvilaa etsimässä -kirjan äärellä. Kirjassa ääneen pääsevät monet kirjailijat, taiteilijat, toimittajat ja muistelijat, joille kahvila on ollut parhaimmillaan toinen koti, toimisto ja kulttuurin kehto.

Prahalaiskirjailijoiden Praha

Jan Nerudan Prahalaistarinoita vie lukijan 1800-luvun puolivälin Prahan Malá stranan kaupunginosan tunnelmiin. Kolmetoista tarinaa kuvaa herkullisen tarkkaan prahalaisia hahmoja ja paikkoja, joita voi löytää edelleen, jos poikkeaa Malá stranan pienemmille kujille, ja uskaltaa poiketa vaikkapa siihen vähemmän turisteille suunnattuun kapakkaan.

1900-luvun alun juutalaiskaupunginosan, Josefovin synkille kujille pääsee Gustav Meyrinkin Golemin sivujen kautta. Meyrink kertoo oman tulkintansa juutalaisesta Golem-legendasta, mutta samalla tarjoaa myös hyvän näkymän suureen muutokseen, jonka kaupunginosa koki 1900-luvun alussa, kun vanhaa gettoa alettiin purkaa ja rakentaa tilalle modernia kaupunginosaa.

Franz Kafka on hyvin prahalainen kirjailija, vaikka hän kirjoittikin saksaksi. Vaikka ainakin nykyistä Prahaa on vaikeaa tunnistaa Kafkan teksteistä, on hänen kirjojensa kautta aistittavissa, millainen kaupunki oli 1900-luvun alussa. Keskeneräiseksi jäänyt Oikeusjuttu on esimerkiksi ahdistavuudessaan hyvä muistutus siitä, että Kafkan aikaan vanha kaupunki oli jotain muuta kuin turistikaupunginosa. Matkalukemisena voi kuitenkin toimia paremmin novellikokoelmat, esimerkiksi Kootut kertomukset.

Milan Kundera ei niinkään vie lukijaa Prahan kaduille, vaan tarjoaa näköaloja ihmissuhteisiin ja tšekkiläiseen mielenlaatuun.  Naurattavien rakkauksien kirja sisältää seitsemän kevyttä novellia, joissa pyöritään rakkauden ja halujen eri ilmenemismuotojen äärellä. Pila puolestaan kuvaa hyvin sitä, kuinka yhteiskunta voi asettua ihmissuhteiden tielle ja suistaa nuoren ihmisen elämän raiteiltaan viattoman päähänpiston vuoksi.

Bohumil Hrabalin ajatuksenvirtamaiseen tyyliin kirjoitettu Tarjoilin Englannin kuninkaalle on tarinana selvää sukua Wes Andersonin The Grand Budapest Hotel -elokuvalle. Elokuvassa seurataan, kuinka päähenkilö etenee urallaan hotellista toiseen uskomattomien tapahtumien siivittämänä. Samalla lukijalle tarjoutuu hyvä läpileikkaus Tšekkoslovakian historiasta.

Lapsille ja nuorille

Historian täyteinen kaupunki ei ole vain aikuisten kohde. Zdeněk Milerin Myyrä on ehkä perheen pienimmille sopivaa luettavaa, mutta kivoja Praha-aiheisia kirjoja löytyy myös kotimaisilta kirjailijoilta.

Harri István Mäen Prahan vaahtohirviöissä Praha on hieman taka-alalla, mutta toimii tunnelmanvirittäjänä etenkin tietokoneista kiinnostuneille lukemaan oppineille pojille. Perheensä kanssa Prahaan muuttaneen Felixin elämästä ei vauhtia puutu, siitä pitää huolen vähintäänkin lemmikkirotta Räkärätti.

Hieman kokeneemmille lukijoille sopii Tapani Baggen jännittävä Päättömän munkin arvoitus, joka avaa nuortensarja Etsivätoimisto Mustan koiran. Oudot tapahtumat kotikaupungissa saavat kaverukset perustamaan etsivätoimiston, mutta oudot tapahtumat seuraavat heitä myös Prahan-lomalle. Millainen salaisuus liittyy päätöntä munkkia esittävään patsaaseen?

Salla Simukan Valkea kuin lumi vie lukioikäisen Lumikin hurjaan seikkailuun Prahassa. Lumikki on yksin lomalla ottamassa etäisyyttä aiempiin seikkailuihinsa, mutta salaperäinen Zelenka, joka esittäytyy hänen siskokseen, vetää hänet kuitenkin mukaan nopeatempoiseen tapahtumasarjaan ympäri kaupunkia.

Lue lisää

Kaikki matkailuaiheiset vinkit

Teksti: Veera Knuuti
Kuvat: Chris Gurney