Tallinnan vanhakaupunki

Kirjamatka Tallinnaan

Tallinna ja varsinkin sen vanhakaupunki on tarjonnut kiehtovan tapahtumaympäristön monille virolaisille romaaneille.

Tallinnan vanhakaupunki on koko Euroopan parhaiten säilyneimpiä keskiaikaisia kaupunkeja, ja keskiaikaisen miljöön voi tavoittaa vielä nykypäivänäkin vanhankaupungin kapeita sokkeloisia katuja kulkiessa.

Jaan Kross (1920–2007) lienee Viron tunnetuin ja arvostetuin kirjailija, jonka kattava tuotanto on myös ansiokkaasti suomennettu. Krossin monien historiallisten romaanien tapahtumapaikkana on vanha Tallinna. Kross sijoittaa myös pääteoksensa Uppiniskaisuuden kronikan 1500-luvun jälkipuoliskon Tallinnaan. Teos kertoo tallinnalaispapin ja Liivimaan kronikoitsijan Balthasar Russowin elämäntarinan ja kuvaa saksalaisen yläluokan ja virolaisen maarahvaan välisiä suhteita.

Uudemmista kirjailijoista Indrek Hargla (s. 1970) herättää historiallisissa rikosromaaneissa keskiaikaisen Tallinnan oivaltavasti henkiin. Tallinna eli 1400-luvulla loistokautta ja oli tärkeä satama- ja kauppakaupunki. Hargla kuvailee taidokkaasti keskiaikaisen kaupungin erilaisia ammattiryhmiä, porvaristoa ja ritarikuntaa. Apteekkari Melchior -teoksissa nokkela apteekkari selvittelee keskiaikaisessa Tallinnassa murhamysteerejä ja lääkitsee kaupunkilaisia uutteillaan. Apteekkari Melchior -sarjaan kuuluvat Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus (2011), Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus (2012), Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär (2013), Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja (2014) ja Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka. Kaikki teokset ovat Jouko Vanhasen suomentamia.

Tallinnan betonilähiöön sijoittuvassa Lasnamäen lunastaja -teoksessaan Mari Saat (s. 1947) kuvaa yksilön tasolla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeistä Viron yhteiskunnallista murrosta, materialismin kukoistamista ja vironvenäläisten elämää. Tallinnan asukkaista 36 prosenttia on vironvenäläisiä, joiden asemassa Viron yhteiskunnassa ei ole kehumista. Teos on vieläkin hyvin ajankohtainen.

Kirjailija Jan Kaus (s.1971), jonka useita teoksia on myös suomennettu, julkaisi 2014 Tallinna-aiheisen miniatyyrikokoelman Tallinna kaart (Tallinnan kartta, ei vielä suomennettu). Teoksen tapaamisista ja erkaantumisista Tallinnan kaduilla ja rakennuksissa kehkeytyy muistelojen kudelma.

Tallinnan historiaa

Muistelmia

Matkaoppaita

Nuorille

Lapsille

  • Mummo ja Viivi vanhassa Tallinnassa / Taru Hurme ja Auli Heinävä
  • Juku, Kalle ja laivanhaltia Tallinnassa / tarinan kertoi Leelo Tungal; kuvat piirsi Ebe Tramberg; tarinan suomensi Hannu Oittinen

Lisäksi, ei suomennettuja, mutta oivaltavia teoksia Neuvosto-Viron ja Tallinnan arjesta lapsen silmin

Lue lisää

Suosittelemme: virolaista kirjallisuutta suomeksi

Muut matkailuaiheiset vinkit

Teksti: Mariliis Panov

Kuva: Claudio Mufarrege / Flickr CC BY-NC-SA 2.0