Kirjanaamat

Kirjanaamassa kirja sulautuu ympäristöönsä

Miten onnistuu analogisista analogisimman viihteen muodon, perinteisen kirjan, tuominen mukaan somemaailmaan? Yllättävän hyvin ja monilla tavoin, sen huomaa nopeasti, kun seuraa kirjastoja ja kirjallisuuden ystäviä sosiaalisessa mediassa! Kirjasta voi kirjoittaa arvion tai kannesta napata kuvan, mutta aivan omalle tasolleen asian vie kirjojen oma meemi – bookface.

Bookface tai suomalaisittain kirjanaama on kuva, jossa kirjan kansikuva upotetaan ympäristöönsä. Perinteisimmässä muodossaan tämä tarkoittaa, että kirja, jonka kannessa näkyvät kasvot, asetetaan elävän ihmisen kasvojen eteen. Valmiissa kuvassa kasvot jatkuvat kirjan reunan yli saumattomasti. Yleistä on myös, että kannen potrettikuvan hartialinja sovitetaan kirjan takana olevan henkilön hartialinjaan.

Janne Palanderin kirjanaamasuosikki
"Saanko esitellä, Kallion Catherine Deneuve!" Kallion kirjasto, lokakuu 2014. Kirja.

Kirjanaama voi olla myös häntä

On luultavasti mahdotonta selvittää, kuka on julkaissut kaikkien aikojen ensimmäisen kirjanaaman. Merkittävä käänne kuvien teon suosiossa oli kuitenkin elokuu 2014, jolloin New Yorkin yleinen kirjasto alkoi julkaista kirjanaamakuvia perjantaisin ja käytti niissä #bookfacefriday-merkintää. Nykyään kirjastot ja muutkin kirjojen ystävät ympäri maailmaa julkaisevat joka perjantai omia kirjanaamakuviaan eri sosiaalisen median kanavissa.

Kirjanaamat ovat myös paljon muuta kuin kasvokuvia. Esimerkiksi Instagramista löytyy runsaasti kuvia, joissa kirjankannen jalat, paidan helma tai vaikka koiran häntä on yhdistetty ympäröivään maailmaan. Kunnianhimoisimmissa kuvissa kannen reunojen yli ei jatku vain ihminen vaan myös kannessa näkyvä ympäristö. Toisinaan kuvien tekoon tarvitaankin monen ihmisen joukko, jotta kaikki elementit saadaan kohdalleen.

Kirjanaama onkin käsi.
"Vikan tunnin hulluus." Soukan kirjasto, elokuu 2015. Kirja.

Myös monet suomalaiset kirjastot ovat kunnostautuneet kirjanaamakuvien julkaisijoina. Yksi aktiivisimmista kirjanaamoja julkaisseista Helmet-kirjastoista on ollut Kallion kirjasto, joka on julkaissut kuvia Instagram-tilillään. Erikoiskirjastovirkailija Janne Palander kertoo, että Kallion ensimmäinen kirjanaama julkaistiin 19.9.2014 ja "se on kamala". Kirjana kyseisessä kuvassa oli Complicated shadows: the life and music of Elvis Costello.

Ajan myötä Kalliossa on kuitenkin opittu tekemään yhä hienompia ja tarkempia kirjanaamoja. Myös Palanderin lempikirjanaama löytyy oman kirjaston kuvista - siinä vaaleahiuksinen nainen sulautuu yhteen François Truffautista kertovan kirjan kannessa olevan näyttelijä Catherine Deneuven kasvojen kanssa. Palander tietää, mikä tekee kirjanaamasta erityisen onnistuneen:

- Kuvan täytyy jatkua kirjan rajojen ulkopuolelle, mielellään saumattomasti, jolloin katsojan silmä hämääntyy todellisuuden tuolle puolen!

Kirjanaamojen tekeminen on hauskaa, ja niistä on myös muuta hyötyä. Kirjanaama on osoittautunut hyväksi ja hauskaksi tavaksi markkinoida omia palveluita, tässä tapauksessa kirjaston kokoelmia.

- Kirjanaamoja tehdään samasta syystä kuin tehdään kaikkea muutakin markkinointia ja viestintää. 

Kallion Jack Sparrow
"Halloweenin kunniaksi, Kallion Kapteeni Jack Sparrow!" Kallion kirjasto, lokakuu 2014. Kirja.

Kirjanaamat mukana myös lukuhaasteessa

Tänä vuonna kirjanaamat pääsivät mukaan myös Helmet-lukuhaasteeseen. Haastelistan viides kohta kehottaa nimittäin lukemaan "Kirjan, jonka kannesta voi tehdä kirjanaaman". Monelle lukuhaasteeseen osallistuvalle kirjanaamat ovat olleet uusi tuttavuus, mutta ne on otettu iloisina vastaan.

Lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on nähty jo monia upeita kirjanaamoja haasteeseen luetuista kirjaista. Muutama esimerkki näistä löytyy tämän jutun ylimmästä kuvasta. Niissä ja monissa muissa ryhmän kuvissa on käytetty runsaasti luovuutta, vaikka kyseinen haastekohta ei varsinaisesti edes edellytä kirjanaamakuvan ottamista.

Pinkkiä perjantaita kaikille!
"Pinkkiä perjantaita kaikille!" Entressen kirjasto, tammikuu 2016. Kirja.

New York Times on kirjoittanut kirjanaamakuvista toukokuussa 2015. Lue englanninkielinen artikkeli täältä. (Huom. verkkolehden lukuoikeus rajoitettu.)

Lisää kirjanaamakuvia löydät esimerkiksi Instagramista merkinnöillä #bookface ja #bookfacefriday. Jonkin verran kuvia löytyy myös suomenkielisillä merkinnöillä #kirjanaama ja #kirjanaamaperjantai.

Hshtags Tag Feed

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuvat: Päivi Hämäläinen, Minna Mattila, Elina Mäntylammi‎, Janne Palander ja Riikka Utriainen