Kirjasto julkaisee nuorten spefi-antologian

Espoon kaupunginkirjasto julkaisee kesällä 2018 nuorten spefi-kirjoittajaryhmässä tuotetun antologian Kipinä tuhkasta: nuorten novellitimantteja. Teoksen julkistamistilaisuuden päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin Nöykkiön kirjaston tapahtumissa. Tervetuloa mukaan!


Vedin syksyllä 2017 pienellä porukalla nuorten kirjoittajaryhmää Nöykkiön kirjastossa. Idea ryhmään lähti omasta kiinnostuksestani nuorten sanataideharjoitusten ohjaamiseen, olinhan aikaisemminkin tehnyt hieman vastaavaa. Ryhmässämme ei ollut mitään erityisempiä tavoitteita; tärkeintä oli tehdä kirjoittamisesta mahdollisemman rentoa pienten tekstiharjoitusten avulla sekä tarjota nuorille eväitä omien tekstien kehittämiseen ja kirjoittajana kasvamiseen. 
    
Loppusyksystä esimieheni kysyi minulta, olisiko ryhmässäni kiinnostuneita kirjoittajia antologiaan, jonka Espoon kaupunginkirjasto julkaisisi yhteistyössä Books on demand:n kanssa. Kieltäydyin tarjouksesta, sillä se ei oikein sopinut ryhmämme henkeen. Idea antologiasta jäi kuitenkin elämään, ja rennon kirjoittajaryhmän päätyttyä joulukuussa päätimme järjestää uuden antologian tekoon keskittyvän ryhmän keväällä.
        
Maaliskuussa starttasi nuorten spefi-kirjoittajaryhmä, joka keskittyi alusta asti tuottamaan valmiita spekulatiivisen fiktion sateenvarjon alle mahtuvia novelleja. Aluksi ryhmässä oli kymmenen 13-17-vuotiasta kirjoittajaa, joista kolme joutui valitettavasti jättämään ryhmän muiden kiireiden vuoksi. Kaksi ryhmäläisistä ei halunnut kirjoittaa antologiaan, mutta he kulkivat koko matkan kanssamme. Lopulliseen antologiaan valikoitui viisi hyvin erilaista tekstiä, viideltä loistavalta ja motivoituneelta nuorelta kirjoittajalta. Tekstien kirjo vaihtelee fantasiasta scifiin ja psykologiseen kauhuun, ja mahtui mukaan yksi eeppinen fantasiarunoelmakin.
        
Ryhmä kokoontui kevään aikana yhteensä viisi kertaa harvakseltaan ja tapaamisten välillä kirjoitettiin. Ensimmäisillä tapaamiskerroilla annoin nuorille vinkkejä novellikirjoittamiseen, kirjoittajana kehittymiseen sekä erilaisiin kirjoittajan kohtaamiin haasteisiin. Yhdelle tapaamiskerralle saimme kirjailijavieraaksi Iida Sammaliston, joka kertoi omasta tiestään kirjailijaksi ja julkaisuprosessista, sekä antoi paljon hyödyllisiä vinkkejä.
        
Aiemman ryhmän ideologian mukaisesti tarkoituksena oli painottaa myös kirjoittamisen rentoutta, siitäkin huolimatta, että tekstien julkaisu ja deadlinet varmasti aiheuttivatkin paineita itse kullekin. Jokainen antologian tekoon osallistunut nuori selätti aikapaineet hienosti ja tekstit edistyivät aikataulussa. Nuoret kirjoittivat ensin tarinoistaan raakaversiot, joita lähdimme yhdessä muokkaamaan ja kehittämään. Antologiaan valmistuneet tekstit ovat siis kirjoittajien sinnikkään työstämisen tulosta.
       
Viimeisellä tapaamisella antologiamme nimeksi valikoitui demokraattisen äänestyksen tuloksena Kipinä tuhkasta: nuorten novellitimantteja. Espoon kaupunginkirjasto julkaisee teoksen, jonka jälkeen se on lainattavissa kirjaston kokoelmista. Järjestämme myös antologian julkistustilaisuuden, joka on kaikille avoin tilaisuus tulla tutustumaan teokseen ja tapaamaan kirjoittajia.
        
Kiitokset vielä tuoreille kirjailijoille Jade Lindström, Vilma Rönty, S. Loimu, Akseli Mäki ja Onnimanni Mäki. Nimet kannattaa pistää muistiin, sillä näistä kirjoittajista kuulemme vielä!


Joona Koiranen, kirjastopedagogi, kirjoittajaryhmän ohjaaja ja antologian toimittaja​
Kuva: Lotta Räsänen


 

Kirjoittajien ajatuksia kirjoittamisesta ja ryhmästä:
 

Mikä inspiroi tarinan kirjoittamisessa tai mistä sait idean tarinaasi?

Onnimanni: Skyrim-peli.

Akseli: Criminal Minds -sarjasta ja Nesbøn kirjoista.

Vilma: Hetken mielijohde, joka muuttui kirjoittamisen myötä.

Jade: Ruotsinristeilyllä. Laiva oli niin huono, että oli jo pelottavaa.

S. Loimu: Istuin bussissa ja näin ikkunasta ilmapallon, joka jäi häiritsemään.


Oliko spefin kirjoittaminen tuttua?

Vilma ja Jade: Joo <3

S. Loimu: Olen kirjoittanut fantasiaa ennenkin, mutta se on vähän jäänyt nyt.

Oletko aiemmin kirjoittanut novellia?

Akseli: En ole.
 

Millaista oli kirjoittaa julkaistavaa tekstiä?

Onnimanni: Aika helppoa. En näe eroa julkaisemattoman ja julkaistavan välillä, sama kuin kirjoittaisi pitkää koulutehtävää.

Akseli: Aluksi ei tuntunut erikoiselta, mutta toisen version kohdalla tuli paineita.

Vilma: Tuntui siltä, että pitäisi tehdä täydellistä.

Jade: Painostavaa.

S. Loimu: Jännittävää, koska samasta tekstistä sai aina uutta palautetta ja sai itsekin nähdä virheitä, mutta se uusiminen oli hieman ikävää.
 

Parasta/Pahinta:

Vilma: Parasta kirjoittaminen, pahinta painostavuus.

Jade: Parasta kirjoittaminen, pahinta deadlinet.

S. Loimu: Parasta oli se palaute, että sai aina esim. sanoista, joita voisi vaihtaa. Pahinta oli se, että saattoi herätä yöllä siihen, kun se loppu ei ole vieläkään tarpeeksi hyvä.


Jääkö kirjoittaminen novellikokoelmaan?

Onnimanni: Aion kirjoittaa lisää tulevaisuudessa.


Mikä spefissä on parasta?

Akseli: Vapaus, kun ei tarvitse sitoutua yhteen genreen, vaan hybridit ovat mahdollisia.