Kuva: Sofia Ervasti / Kuvassa: Henriika Tulivirta

Kirjaston etätapahtumien tallenteet katsottavissa Helsinki-kanavalla

Helsingin kaupunginkirjasto aloitti suorien lähetysten striimaamisen Helsinki-kanavalle kirjastojen sulkeuduttua maaliskuussa. Suoralähetyksiä tehtiin sulkuaikana jopa useita päivässä. Ohjelma oli kiinnostava otos kirjastojen monipuolisista tapahtumista.  

Poikkeusaikaan siirtyminen ja kirjastojen sulkemisen aiheuttama tapahtumien peruminen herätti kirjastolaisissa huolta kirjailijoiden sekä muiden esiintyvien taide- ja kulttuurityöläisten tilanteesta. Moni heistä oli menettänyt kriisin keskellä työmahdollisuuksia ja tuloja. Helsingin kaupunginkirjaston striimausten tarkoituksena olikin paitsi tuottaa iloa ja hyötyä kaupunkilaisille myös osoittaa solidaarisuutta kirjailijoille sekä taide- ja kulttuurialalla työskenteleville.

Suoralähetykset toivat kirjaston satutuokiot, kirjailijahaastattelut ja musiikkikeikat koteihin. Tuotannon tukikohta oli Oodissa, mutta tekijöitä oli mukana monesta kirjastosta. Käytössä oli pieni tapahtumabudjetti, ja kaikille vieraille maksettiin esiintymispalkkio.

Etätapahtumia oli kaikenikäisille kaupunkilaisille. Ohjelmia tehtiin suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja arabiaksi. 

Tapahtumatallenteita kertyi kesäkuun loppuun mennessä noin 100. Niistä valtaosa säilyy Helsinki-kanavalla toistaiseksi. Jotta tallenteiden runsaudesta on helpompi löytää ne sopivimmat ja kiinnostavimmat, kokoamme videoista aihekohtaisia vinkkiartikkeleita. Linkit vinkkeihin päivitetään tähän artikkeliin niiden ilmestyttyä.  

Teksti: Niina Holm, informaatikko ja kirjastostriimien tuottaja, Keskustakirjasto Oodi
Kuva: Sofia Ervasti, kuvassa erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta, Herttoniemen kirjasto

Helsinki-kanava tarjoaa verkkolähetyksiä ja julkaisee tallenteita muun muassa Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksista, Helsingin kaupunginorkesterin konserteista ja Pormestarin asukasilloista. Kanavalla julkaistaan myös kaupunkilaisten omia "Kaupunkilaisten videot"-videoita.