Kirjaston henkilökunnan podcast-vinkit

Tässä jutussa kerroimme, mitä podcastit ovat. Mutta millaisia podcasteja kirjaston henkilökunta kuuntelee? Tässä vinkkejä heidän suosikkipodcasteistaan suomeksi ja englanniksi.

Suomeksi:

Anton & Joonas

podcast, jossa keskustellaan kulttuurista, elokuvista, televisiosta, ja vähän kaikesta. Ilahduttavaa kulttuurikeskustelua, yltympäriinsä sinkoavia viittauksia, ja kiinnostavia sivupolkuja. Saa ottaa huikan kun mainitaan the Wire tai "vitsiä seuraa kiusaantunut hiljaisuus".
- Taru, Vantaa

Kekkonen pelastaa maailman

Koomikko-käsikirjoittaja Juuso Kekkosen talkshow-podcastissa keskustellaan erilaisista ilmiöistä ja pelastetaan maailmaa. Haastateltavaksi on päätynyt monia kiinnostavia ihmisiä, joista ei välttämättä muuten olisi tullut kuulleeksi. Aiheina esiin nousevat usein etenkin taide ja politiikka.
- Riikka, Espoo

Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa

Ylen tuotantoa oleva Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa on mahtava seitsemänosainen sarja jossa esitellään suosittuja salaliittoteorioiden aiheita vapaamuurareista Elvikseen. Vinksahtanut äänimaailma virittää sopivaan tunnelmaan, ja sarja on varsin ajankohtaista kuunneltavaa tänä valeuutisten ja vaihtoehtoisten totuuksien aikana.
- Maija, Vantaa

Noin viikon radio

Noin viikon uutisista tuttu Jukka Lindström haastattelee koomikoita, taiteilijoita ja media-alan ihmisiä ja antaa keskustelun soljua sinne, minne se on soljuakseen. Älykästä ajattelua, kiinnostavia pohdintoja ja hersyvää huumoria. Toivottavasti ensi kesänä saadaan podcastista toinen tuotantokausi!
- Riikka, Espoo

Sivumennen

Tässä hauskassa kirjallisuusblogissa on tekijöiden omien sanojen mukaan “puhetta siitä, mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista”. Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen keskustelevat lukemistaan kirjoista ja haastattelevat muita kirjallisuusihmisiä ja kirjailijoita. Kuunnellessa tulee usein sellainen olo, kuin olisi istahtanut hyvien ystävien kanssa puhumaan kirjallisuudesta.
- Riikka, Espoo

Vikasietotila

On tärkeää, että maailmassa on ihmisiä, jotka ymmärtävät tietotekniikasta ja informaatioteknologiasta paljon. Vikasietotilassa asiantuntijat (vieraat mukaan lukien) puhuvat arkisista asioista, joista ei juuri puhuta muualla, vaikka ne kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme. Niistä ei vain puhuta, koska luullaan ja ajatellaan, että ne ovat monimutkaisia, koska ne ovat tietoteknisiä.
 - Iivari

Englanniksi:

The 5049 Podcast with Jeremiah Cymerman

Loistavia höpinöitä musiikista ja sen ympärillä olevista ilmiöistä maailman huikeimpien musiikki-ihmisten kanssa.
- Petri, Helsinki

99% Invisible

99% Invisible on taidokkaasti tuotettu amerikkalainen podcast arkisten asioiden takana piilevästä suunnittelusta. Miksi poliisit pukeutuvat siniseen, ja miksi kiinalaisissa ravintoloissa tarjoillaan onnenkeksejä? Entä kuinka voimme kertoa tuleville sukupolville ydinjätteen vaarallisuudesta? Ohjelma löytyy myös Spotifysta.
- Maija, Vantaa

Call your girlfriend

Bestikset muuttivat eri kaupunkeihin asumaan mutta jatkoivat maratonpuheluita podcastin muodossa. Keskustelua pop-kulttuurista ja politiikasta, näin Yhdysvaltojen uuden presidentin myötä myös varsin kipakkaa analyysia ja kannustusta vastarintaan.
- Taru, Vantaa

Common Sense

Dan Carlin on entinen radiojuontaja, joka on toiminut Yhdysvalloissa pitkään poliittisena kommentaattorina ja on nyt täysin kyllästynyt maansa järjestelmään. Common Sense tarjoilee Carlinin ideoita maansa valtamediasta ja poliittisesta järjestelmästä, myös maailman ulkopolitiikasta. Kysymykset kuten ”Miksi Yhdysvalloissa rahallinen lobbaus on laillista ja mihin se johtaa?” ja ”Miksi koko maa jakautuu vain kahteen puolueeseen?” ovat usein puituja aiheita. Dan Carlin lupaa tarjota kiinnostavia aiheita ja haastatteluja ja suututtaa sinut poliittisella ja intellektuaalisella sitoutumattomuudellaan.
- Janne, Espoo

Giant bombcast

Videopeli podcast, jossa puhutaan peliteollisuuden uutisista, uusista peleistä ja mitä he itse ovat pelanneet. Lopussa käyvät läpi kuuntelijoiden kysymyksiä. Kesto vaihtelee siinä kolmen tunnin molemmin puolin.
- Marcus, Helsinki

Hardcore History

Dan Carlinin toinen podcast Hardcore History sekoittaa äänikirjan ja podcastin rajat. Viisi tuntia kestävät jaksot venyvät usein viiden jakson sarjoiksi riippuen aiheesta. Hardcore History sekoittaa tarinankerronnan, historioitsijoiden kerronnan ja ruohonjuuritasolla olevien raportit kertoakseen, miltä ydinpommi tuntui Nagasakissa ja mitä sen jälkeen tapahtui. 
- Janne, Espoo

Mainioita historiamonologeja vangitsevasti kerrottuna. Jaksot mammuttimaisia, mutta uuden ilmestyminen on aina tapaus.
- Mikko, Espoo

Music Makers and Soul Shakers Podcast 

Loistavia höpinöitä musiikista ja sen ympärillä olevista ilmiöistä maailman huikeimpien musiikki-ihmisten kanssa.
- Petri, Helsinki

Mystery Show

Nimelle uskollisesti Mystery Show'ssa ratkotaan arvoituksia. Mutta ei mitä tahansa arvoituksia tai millä tahansa tavalla. Starlee Kine ottaa selvitettäväkseen pieniä, arkipäiväisiä arvoituksia ja pyrkii löytämään niihin vastauksia ilman internetin apua. Tutkimuksia ohjaa usein sattuma ja ihmisten hyvä tahto. Sarjan ensimmäisen kauden kuusi jaksoa julkaistiin vuonna 2015. Toivottavasti myös toinen kausi joskus vielä julkaistaan.
- Riikka, Espoo

No Such Thing as a Fish

Viihteellinen faktapodcast! Tätä podcastia tekevät brittiläisen, supersuositun QI-paneelishow'n taustatutkimustiimin jäsenet. Joka jaksossa he jakavat viimeisen viikon aikana oppimiaan faktoja, ajautuvat sivuraiteille ja tekevät sen kaiken äärimmäisen hauskasti. Taattua tavaraa kaikille QI:n ystäville, mutta myös kaikille muille nippelitiedon rakastajille.
- Riikka, Espoo

Radiolab

Laadukkaasti tehty jenkki podcast, jossa paneudutaan yhteen asiaan tunnin ajaksi. Joka jaksossa on eri teema. Keskustelevat tiedemiesten kanssa heidän suorittamista kokeista tai kokemuksista. 
- Marcus, Helsinki

Serial

Serial podcast, joka kertoo kullakin kaudella tositarinan tutkivan journalismin keinoin. Sarjan ensimmäisellä kaudella sarja tutkii epäselvää murhatapausta vuodelta -99, toinen kausi puolestaan tutkii viisi vuotta talebanien vankina olleen yhdysvaltalaissotilaan tapausta. Kerronnan tapa on äärimmäisen koukuttava, sillä tarina kehittyy jaksosta toiseen ja usein varmoja vastauksia ei ole. Jaksot kannattaa ehdottomasti kuunnella julkaisujärjestyksessä. Podcastia juontaa toimittaja Sarah Koenig, ja se on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä podcasteista. Se on voittanut useita palkintoja.
- Riikka, Espoo

Welcome to Night Vale

Welcome to Night Vale on hyvä. Podcastin maailma on hauska ja älytön. Tekijät ovat kirjoittaneet myös samannimisen kirjan.
- Kaisa, Vantaa

Night Vale on kuin mikä tahansa yhdysvaltalainen pikkukaupunki, jossa vain sattuu toistuvasti tapahtumaan erikoisia ja yliluonnollisia asioita. Podcast on paikallinen radiolähetys, jossa käydään läpi paikallisuutisia. Sen kuuntelu kannattaa ehdottomasti aloittaa ensimmäisestä jaksosta.
- Riikka, Espoo

You must remember this

Karina Longworth johdattelee kuulijat vanhan Hollywoodin äärelle kertomalla unohdettuja tai salaisia tarinoita Hollywoodin ensimmäiseltä vuosisadalta. Taitava tarinankerronta herättää eloon elokuvahistorian tutut ja tuntemattomammatkin tähdet, mutta samalla jokaisesta jaksosta paistaa läpi taustatutkimuksen perusteellisuus. Podcast koostuu sekä itsenäisistä jaksoista että laajemmista, usean jakson kokonaisuuksista, jotka perehtyvät johonkin aihealueeseen tai henkilöön. Parhaimmillaan kuunnellessa unohtaa kokonaan ajan ja paikan, jossa itse elää.
- Riikka, Espoo

Vinkit koostanut: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Unsplash.com