Kirjaveivi on Helmet-kirjaston podcast

Kirjaveivi on Helmet-kirjaston podcast, jossa avataan kirjaston tarjoamia palveluja ja sisältöjä kuulijaystävällisellä tavalla.

Kirjaveivissä keskusteluun, väittelyyn tai rentoon mutta sisällökkääseen rupatteluun antautuu kaksi henkilöä, joista toisella on syvällistä tietoa jostain aihepiiristä. Toinen on utelias maallikko, joka ohjaa keskustelua kysymyksillään.

Kirjaveiviä voit kuunnella Soundcloudissa selaimella tai sovelluksella. Jaksot löytyvät myös Apple Podcastista.

Linkit jaksoihin päivitetään tähän artikkeliin niiden ilmestyttyä. 

Jaksot: 

1. Kauhupelit. Keskustelijoina Jussi Nevalainen ja Jaakko Snicker. 

2. Fantasiakirjallisuus. Keskustelijoina Annika Ilmola ja Sini Helminen. 

3. Nikola Tesla. Kirjastonhoitaja Jussi Nevalainen ja kirjailija Miki Liukkonen keskustelevat keksijä Nikola Teslasta Liukkosen O-romaanin (2017) pohjalta.

4. Suoratoisto vs musiikkiäänite. Annika Ilmola kuuntelee musiikkinsa netistä. Anssi Koskipuro on kerännyt levyjä 1970-luvulta asti. Miksi musiikkiäänitteet pitävät pintansa suoratoiston aikakaudella?

5. Manga. Jussi Nevalainen ja Kontulan kirjaston mangatuntija Joonas Laitinen keskustelevat mangasta ja antavat lukuvinkkejä. 

6. Rakkausromaanit. Oodin informaatikot Riikka Leskinen ja Samu Eeve määrittelevät rakkausromaanin lajityyppiä ja pohtivat syitä romanttisen kirjallisuuden suosiolle.

7. Ilmastoteot. Elina Suikanen haastattelee tietokirjailija ja ilmastoaktiivi Rinna Saramäkeä hänen kirjastaan 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. 

8. Tähtien sota. Toni Kettinen jututtaa Tero Nummelaa, joka on fanittanut Tähtien sotaa eli Star Warsia lapsesta saakka. 

9. Mulkerot 1. Paula Laaksonen ja Tero Nummela Oodista puhuvat kaksiosaisen podcast-jakson ensimmäisessä osassa historian "mulkeroista". Mulkerot-podcasteissa sukelletaan mielen pahuuteen, pohditaan miksi jotkut pääsevät teoistaan vapaaksi kuin koira veräjästä ja joitakin jopa kunnioitetaan patsain ja ylistyksin.

10. Mulkerot 2. Paula Laaksonen ja Tero Nummela Oodista puhuvat kaksiosaisen podcast-jakson jälkimmäisessä osassa taiteen "mulkeroista".

11. Heppakirjat. Eeva Rita-Kasari ja Olga Nuuttila Oodista puhuvat suhteestaan heppakirjoihin. Käsittelyssä myös Jaakko Yli-Juonikkaan kokeellinen romaani Neljä ratsastajaa 2: Tahdon murskatappio (Siltala, 2019).

12. Soturikissat. Eeva Rita-Kasari ja Olga Nuuttila juttelevat Soturikissat-fantasiakirjasarjasta. Monikymmenosaisen kirjasarjan laajuutta selittää se, että kirjailijanimi Erin Hunterin takana on useita kirjoittajia. 

13. Helle Kannila. Helle Kannilan (1896-1972) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 125 vuotta. Mutta kuka ihme oli Helle Kannila? Riikka Leskinen Oodista kertoo tämän merkittävän kirjastoneuvoksen ja naisasianaisen elämästä ja perinnöstä. Niina Holm jututtaa.

14. Percy Jackson. Eeva Rita-Kasari ja Olga Nuuttila juttelevat varhaisnuorten fantasiakirjasarjasta Percy Jackson.