Kirjavinkit Terry Pratchettin fantasiamaailmaan

Sir Terence David John ”Terry” Pratchett on yksi tunnetuimmista fantasiakirjailijoista. Pratchett oli englantilainen kirjailija, joka tunnettiin erityisesti humoristisesta fantasiakirjallisuudestaan. Hänen runsaasta tuotannostaan etenkin Kiekkomaailma-sarjan kirjat ovat olleet hyvin suosittuja ympäri maailman. Pratchett menehtyi alkuvuodesta 2015 Alzheimerin tautiin.

Lunasta matkalippusi mielikuvitukselliseen fantasiamaailmaan ja varaa Pratchettin kirjat tästä.

Tässä muutama kirjavinkki Pratchettin mielikuvituksellisiin teoksiin. Lisää vinkkejä saat lähikirjastostasi.


Noitia maisemissa

Kiekkomaailma-sarjaan tutustuminen kannattaa aloittaa Noitia maisemissa -kirjasta, jossa vanhalla noita Desiderata Notkiksella on treffit Kuoleman kanssa. Perinnöksi hän jättää kummityttärelleen Magrat Kynsilaukalle kaikkien noitien himoitsevan esineen eli taikasauvansa, johon on ikävä kyllä jäänyt päälle kurpitsa-asetukset. Taikasauvaa viekoittelevat itselleen myös yrmy noita Esme Säävirkku ja aina-yhtä-hilpeä Nanny Auvomieli. Tästä alkaa seikkailu, jolle kolmikko lähtee toteuttamaan vainajan viimeistä toivetta, joka kuuluu näin:

”Minulla ei ikuna ollut aikaa koulia sijaista joten sinä saat nyt luvan kelvata. Sinun pitää mennä Genuan kaupunkiin. Olisin tehnyt sen itse mutta kun en voi, kerta olen vainaa. Suzy Lauántagi EI SAAPI mennä naimisiin prinssin kanssa.

PS. Se on tärkeää.

PSPS Sano niille 2 wanhalle eukolle jotta ne eivät saa tulla mukaan, ne vain pilaa kaiken.

PSPSPS Sillä on tapana kääntää asetukset takaisin kurpitsoille mutta kylä se siitä alkaa sinulta lutviutua.” (s.36).

Pratchettmäiseen tapaan kirjassa on salaperäinen pahis, joka tällä kertaa on Lilith-niminen noita, joka tuntee tarinoiden voiman ja hallitsee koko Genuaa. Suzyn avioliitto prinssin kanssa lujittaisi hänen valtaansa entisestään, joten hän yrittää kaikin keinoin naittaa näitä kahta toisilleen.

Matkallaan Genuaan Magrat yrittää opiskella taikasauvan käyttöä (jossa on päällä kurpitsa-asetukset!), mutta se ei suju aivan kommelluksitta. Itse asiassa noitakolmikolla on paha taipumus vetää kommelluksia puoleensa, menivät he minne tahansa. Mitä pidemmälle matka etenee, sitä hassummilta maisemat alkavat näyttää, eivätkä tutut tarinat tunnu oikein pysyvän raameissaan. Esimerkiksi kolmen karhun ja kolmen porsaan tarinat sekaantuvat. Aivan ilmiselvästi jollain noidalla on sormensa pelissä. Mutta vasta kun päästään perille Genuaan, on aika selvittää, kuka lukuisista tutuista ja tuntemattomista noidista onkaan se kaikkein mahtavin.

Noitia maisemissa on ratkiriemukas kirja ja loistava lukuelämys kaikille, mutta etenkin satuklassikoiden ystäville!

Varaa teos tästä: Noitia maisemissa
suom. Marja Sinkkonen
Witches Abroad (1991)
(Kiekkomaailman 12. Kirja)

Suuri ajomatka; Onttujen ensimmäinen kirja

Suuri ajomatka on onttujen seikkailua seuraavan trilogian ensimmäinen osa. Ontut ovat noin kymmenen sentin kokoisia ihmisten kaltaisia, älyllisiä olentoja, jotka elävät ihmisten maailmassa varoen näyttäytymästä näille. Sukupolvien ajan metsäontut ovat eläneet lyhyen elämänsä luonnossa saalistaen ruokansa, kärsien vilusta ja nälästä jääden usein villieläinten saaliiksi tai autojen liiskaamiksi.

Suuri ajomatka kertoo nuoresta metsästäjäontusta nimeltä Masklin ja hänen ystävistään, jotka kyllästyvät köyhään ja vaaralliseen elämäänsä ja päättävät lähteä etsimään parempaa tulevaisuutta. Kirjassa seurataan onttujen hurjaa seikkailua, joka vie heidät paratiisiin, jossa asuu kaikkien yllätykseksi muitakin onttuja. Paratiisi osoittautuu ihmisten tavarataloksi.

Erilaisista ympäristöistä olevien onttujen välille muodostuu kilpailua ja tappelua. Kaupan tontut eivät ole koskaan käyneet kaupan Ulkopuolella, ja heillä on pelokkaita ja vääristyneitä käsityksiä siitä, mitä siellä on. Masklinin porukka taas hämmentyy nähdessään Kaupan onttujen elävän ylellistä elämää ruokien ja tarvikkeiden keskellä. Kaiken lisäksi Kaupan ontut vielä nahistelevat keskenään, vaikka heillä on rikkauksia yllin kyllin!

Riitaisat ontut joutuvat kuitenkin pian puhaltamaan yhteen hiileen, sillä selviää että kauppa aiotaan purkaa. Ontut ovat epävarmoja, pitääkö paratiisista nyt lähteä Ulkopuolelle ja minne sinne? Yhteisestä uhasta huolimatta ontut ovat harvoin yksimielisiä mistään asiasta. Etenkin sellaisesta, mihin ei liity ruokaa…

Varaa teos tästä: Suuri ajomatka; Onttujen ensimmäinen kirja
suom. Katja Ruunaniemi
Truckers ; The first book of the nomes (1989)
(Bromeliad-trilogia)

Elävät kuvat

Ankh-Moporkhin kaupungin Näkymättömän Yliopiston alkemisti tekee loistavan keksinnön: oktoselluloosan, jonka avulla Kiekkomaailmaan umpiulottuvuuksiin saadaan eläviä kuvia! Armoitettu joka paikan kauppias ”Persnettoa-tulee-mutta-tulkoon-Dibbler” näkee tilanteessa mahtavan bisnesmahdollisuuden ja ryhtyy tuottajaksi.

Eipä aikaakaan kun kukkulalla komeilee mahtava pienoiskaupunki Holy Wood, joka menestyäkseen tarvitsee tietysti taitavia näyttelijöitä. Sattumalta paikalle saapuu Victor Tugelbend, maailmanhistorian laiskin ihminen, joka kokeiltuaan mm. sepän ja salamurhaajan ammatteja, päätyy vahingossa elokuva-alalle. Tuottajaksi ryhtynyt Silverfish suhtautuu tulevaan sankariin ensin samalla epäuskolla kuin musikaalilegenda Fred Astaireen aikanaan suhtauduttiin:

”Niinpä niin”, Silverfish sanoi synkällä äänellä. ”Ei osaa laulaa. Ei osaa tanssia. Osaa miekkailla vähäsen.” (s. 60)

Elokuva-alalla menestyminen vaatii totista työtä jopa Victorilta, mutta vielä kuumemmat paikat hänellä ovat edessä tilanteessa, joka vaatii todellista sankaruutta. Kuten ihmisten pelastamista toisista ulottuvuuksista peräisin olevilta hirviöiltä!

Varoitus: tätä kirjaa et voi lukea nauramatta. Luvassa on herkkua niin romanttisten elokuvien kuin kauhuelokuvienkin ystäville. Kirjan aikana kuvataan esimerkiksi elokuvaa, joka käsittelee Ankh-Moporkhin sisällissotaa nimellä Myrskyn pyyhkimää (vrt. Tuulen viemää). Lisäksi mukana seikkailee puhuva koira Gaspode sekä tietenkin kaikkien elokuvahirviöiden kruunaamaton kuningas King Kong.

Varaa teos tästä: Elävät kuvat
suom. Mika Kivimäki
Moving pictures (1990)
(Kiekkomaailman 10.kirja)


Valtio

Pratchett on tunnettu ironisen huumorin mestarina, ja Valtio on yksi hänen parhaista kirjoistaan. Autiolle saarelle sijoittuva Valtio on teoksena Kärpästen herraa armollisempi ja Lost-sarjaa realistisempi teos, jota siivittää kirpeänpureva huumori. Ylevän ja banaalin, syvällisen ja kepeän vaihtelu on niin mukaansatempaavaa, että lukija ei halua menettää siitä sanaakaan.

Kirja kertoo nuoresta Mausta, jonka kotisaari tuhoutuu suuressa hyökyaallossa. Mau luulee olevansa ainoa eloonjäänyt, mutta saarelle on pelastautunut lähistölle haaksirikkoutuneesta laivasta nuori englantilaiseen yläluokkaan kuuluva Daphne. Nuoret eivät puhu samaa kieltä ja aluksi pelkäävät toisiaan. Pian he kuitenkin tutustuvat ja oppivat kommunikoimaan keskenään. Saareen ajautuu myös muita hyökyaallosta selviytyneitä, ja alkaa uuden Valtion rakentaminen, jonka johtaja Mausta tulee. Johtajuus tuo mukanaan yllättäviäkin velvollisuuksia, kuten sian lypsämistä.

Yksi kirjan teemoista on kulttuurien väliset yhteentörmäykset. Pratchett kyseenalaistaa englantilaisen siirtomaa-ajan hienostelevan, viktoriaanisen kulttuurin, joka toisaalla pakottaa siveästi verhoilemaan pöydänjalat, mutta samalla alistaa armottomasti muut kansat valtansa alle. Asetelma kääntyy kuitenkin nurin päin, kun luolista tehdyt löydöt osoittavat alkuperäisväestön kulttuurin länsimaista vanhemmaksi. Ristiriitatilanteita aiheuttavat myös saareen tulleet luonteettomat roistot eli haaksirikkoutuneet merimiehet. 

Kumpikin päähenkilö muuttuu ja kehittyy valtavasti tarinan aikana. Pelokkaasta pikkupojasta kansansa johtoon nouseva Mau ja itsepäisestä pikkutytöstä kuningattareksi kasvava Daphne ovat upeasti kuvattuja hahmoja. Myös tarinan vitsikkäät sivuhenkilöt antavat kertomukseen väriä. Esimerkiksi sinnikkyyden perikuva, härskejä huomautuksia huuteleva hermoille käyvä papukaija on kuin värikkään kirjailijapersoonan ironinen omakuva.  

Tälle kirjalle toivoisi menestystä ja pitkää ikää myös koulujen lukemistossa. Omana aikanani luettiin hyytävää Kärpästen herraa. Voisiko tässä olla nyt hivenen lempeämpi, mutta yhtä tinkimätön, nauruhermoja kutkuttava, mutta silti lopulta vakavaksi vetävä vaihtoehto?

Varaa teos tästä: Valtio
suom. Mika Kivimäki
Nation (2008)

Teksti: Liisa Viiala, Itäkeskuksen kirjasto
Kuva: Karisto

Muokattu 31.1. Kirja-arvonnan linkki poistettu. Kiitos kaikille osallistuneille. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.