Kirjavinkkejä sateenkaarisenioreilta

Setan seniorityö on kerännyt sateenkaarisenioreilta kirjavinkkejä.

Kirjallisuudella on voinut olla suurikin merkitys sateenkaarisenioreille heidän elämänsä aikana - etenkin ajassa, jolloin asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta oli vaikea löytää ja saada.

Sateenkaariseniorit ovat kuvailleet kirjallisuuden merkitystä itselleen esimerkiksi näin:

”Kirjoista on avautunut uusi maailma, varsinkin ensimmäisistä lukemistani joiden nimet ovat jo unohtuneet. Kun oma identiteetti on ollut vielä hakusessa on ollut hyvä lukea samassa tilanteessa olevista vaikka kuvitteellisista ihmisistä. Tieto siitä ettei olekaan ainoa, on ollut rauhoittava.”

Tästä kirjavinkkilistasta näet, mitä teoksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ikääntyneet suosittelevat luettavaksi. Teosten nimien linkeistä löydät kirjojen saatavuustiedot. Lainaa mielenkiintoisimman kuuloiset kirjat mukaasi!

 1. Riikka Ala-Harja: En Saab
 2. Alison Bechdel: Lepakkoelämää
 3. Carolin Emcke: Halu
 4. Jenni Holma, Veera Järvenpää & Kaisu Tervonen: Näkymätön sukupuoli
 5. Tommi Kinnunen: Lopotti
  ”Mielenkiintoisia ajatuksia ja tuntemuksia herättelevä kirja suvusta sekä siitä, millaista on olla nuori homoseksuaali ja yhteiskunnan normeihin mahtumaton. Kirjan päähahmoon Tuomakseen on helppo samaistua myös seksuaalivähemmistöön kuuluvana naisena.” – Sateenkaariseniori
 6. Elias Koskimies: Ihmepoika
 7. Katri Lipson: Detroit
 8. Annamari Marttinen: Korsetti
 9. Riina Mattila: Järistyksiä
  ”Järistyksiä teki minuun voimakkaan vaikutuksen. Tunnistin itseni kirjan päähenkilössä Eeliassa joka ei tunne olevansa poika eikä tyttö. Luin sen samaan aikaan kun Riina Mattila vieraili Kallion kirjastossa kertomassa kirjasta. Suosittelen kirjaa erityisesti sukupuoli-identiteettiään pohtivalle nuorelle ja pohtivan nuoren läheisille. Myös meille vanhemmille saman pohtimisen äärellä oleville kirja on koskettava lukukokemus.” -Kuisma, 65v.
 10. Felice Newman: The whole lesbian sex book
 11. Susi Nousiainen: Sukupuoleen katsomatta
 12. Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
 13. Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
 14. Kaisa Raittila: Yhteyden rakentajat
 15. Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle
 16. Elina Rouhiainen: Väki-trilogia: Muistojenlukija, Aistienvartija ja Unienpunoja
 17. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
  ”Kirjassa sivutaan ja kuvataan vähemmistöön kuulumista useasti ja myös kirjailija itse kuuluu vähemmistöön. Kirja on yksinkertaisesti vain ihana!" – Sateenkaariseniori, 70v.
 18. Pajtim Statovci: Bolla
 19. Jeanette Winterson: Ei appelsiini ole ainoa hedelmä